Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart limitleri düzenlenecek

Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart limitleri düzenlenecek

Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart l... TCMB'nin parasal sıkılaşma politikalarını desteklemek amacıyla BDDK tarafından bankalara gönderilen yeni talimatlar, kredi kartlarıyla ilgili değişiklikleri içeriyor. Bu yeni düzenlemeyle birlikte milyonlarca müşterinin kart limitlerinde değişiklik yapılması bekleniyor.

Türkiye'de uzun süredir devam eden ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyon ortamı, birçok vatandaşın kredi kartı harcamaları nedeniyle büyük maddi zorluklar yaşamasına neden oldu.

Özellikle son aylarda kart faizlerinin artmasıyla birlikte, birçok kişi mevcut kart borcunun asgari tutarını bile ödemekte zorlanıyor. Ancak, ekonomik göstergelerde herhangi bir anlamlı iyileşme olmaması, kart borçlarının her geçen gün daha da artmasına sebep oluyor.

Kredi kartı kullanımındaki olumsuz durum, ekonomi yönetiminin uzun bir süredir uyguladığı para politikası adımlarını da tehlikeye atarken, alınan tedbirlerin sonucunda ekonomide istenilen düzelmenin, kartlı işlemlerin rekor seviyelere ulaşması nedeniyle beklenen ölçüde gerçekleşmediği görülüyor.

BANKALARA KREDİ KARTLARI İÇİN YENİ TALİMAT

resim-2024-04-22-190533562.png

Geçtiğimiz aylarda kredi kartı nakit avans çekim işlemlerinde ve akdi faiz oranlarında artışa giden TCMB, şimdi de kart limitleri için bir değişikliği uygulamaya hazırlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatına göre bankalar, kredi kartı tahsis edecekleri müşterilere ilk 1 yıl için mevcut maaşlarının 4 katı oranını, sonraki yıllarda ise azami olarak 8 katı oranını verebiliyorlar.

Ancak bu sınırlama, neredeyse tüm bankalar tarafından ihlal edilirken, birçok kullanıcıya aylık gelirinin 10 ile 15 katı oranında limit tahsis ediliyor. Bu durum, milyonlarca vatandaşı kontrolsüz harcamalara teşvik ederken, artırılan limitler aynı zamanda borç sarmalında olan vatandaşların sayısını da artırıyor.

MİLYONLARCA MÜŞTERİNİN KREDİ KARTI LİMİTİ DÜŞÜRÜLECEK

BDDK, bankalara gönderdiği talimatla kart limitlerinde kapsamlı bir inceleme başlatılmasını talep ederken, Türkiye'nin aylık gelir/limit oranının en sağlıksız hale geldiği ülkeler arasında yer aldığı belirtiliyor. Bu durumda kart limitlerinin yeniden şekillendirileceği tahmin ediliyor.

İlk aşamada, daha önce kart limitinin büyük bir kısmını kullanmamış olanların limitlerinin belirlenen oranlara çekilmesi planlanırken, yapılacak düzenleme ile milyonlarca müşterinin kart limitlerinde aşağı yönlü değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.

TCMB, gerekli görülmesi halinde parasal sıkılaşma sürecini hızlandırabileceğini vurgulayarak, ilerleyen aylarda yeni bir faiz artırımına gidilebileceğinin sinyallerini verirken, bu faiz adımlarının kredi kartı faizlerinde değişikliklere yol açabileceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz aylarda TCMB tarafından hayata geçirilen tebliğ ile kredi kartı işlemleri için uygulanacak faiz oranlarına tavan sınır belirlenmişti. Ancak Merkez Bankası, bu sınıra herhangi bir değişiklik yapmaması durumunda, faizler artsa bile kredi kartı faizlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı ifade ediliyor.

"Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart limitleri düzenlenecek" haberi, 22 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart limitleri düzenlenecek haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bankalara yeni kredi kartı yönergesi: Kart limitleri düzenlenecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:00 Vergi Kaçakçılarını İhbar Edenlere 14 milyon 832 bin 566 lira İkramiye Ödendi
  2. 19:54 Türkiye'de Hayvan Varlığı Azalırken Kırmızı Et Üretimi Rekor Kırdı
  3. 19:51 Kayseri'de Avukatlara Yönelik Fabrika Saldırısı: 6 Yıla Kadar Hapis Talebi
  4. 19:47 Anadolu Efes, Kaptan Shane Larkin'in Sözleşmesini 4 Yıl Uzattı
  5. 19:43 Nisan Ayında Emtia Piyasalarında Dalgalanmalar: Jeopolitik Riskler ve Arz Endişeleri Etkili Oldu
  6. 19:42 Berlin’de kimya fabrikasında yangın çıktı: Yetkililer zehirli gaz uyarısı yaptı
  7. 19:39 ABD ve Suudi Arabistan Arasındaki Normalleşme Anlaşması
  8. 19:37 Nisan Enflasyon Verileri: İş Yerlerinde Tavan Zam Oranı %59.64'e Yükseldi!
  9. 19:33 Kolombiya, İsrail ile diplomatik bağını kestiğini açıkladı!: İşte detaylar
  10. 19:32 Seçil Erzan davasında önemli gelişme yaşandı! Hapis cezası artırıldı!
  11. 19:32 Adana'da Çökertilen Uluslararası Organ Ticareti Şebekesi: Sahte Pasaportlarla Nakil Operasyonu
  12. 19:28 Sıfır araçların fiyatları üzerindeki artışlar kontrol altına alınacak!
  13. 19:28 Trinidad ve Tobago Filistin'i Resmen Tanıdı: Uluslararası Destek Artıyor
  14. 19:27 Son dakika!: Beşiktaş'a yıldız geliyor!
  15. 19:24 Fenerbahçe'de Orta Sahada Değişiklik: İsmail Kartal, Krunic'e Şans Veriyor!
  16. 19:21 Nisan Ayında Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Yüzde 13,3 Arttı
  17. 19:18 Fenerbahçe, Levent Mercan Transferinde İmzayı Attı
  18. 19:16 Erdoğan: "Enflasyonu düşürmeye yönelik, emin adımlar atıyoruz"
  19. 19:12 Ruanda'da Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: 49 Kişi Hayatını Kaybetti
  20. 19:10 Toyota Corolla Cross Hibrit'te önemli fiyat düşüşü: Faiz oranları yarı yarıya az
Ekonomi Haberleri