Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takımına hâkim olmalı

Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takımına hâkim olmalı

Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takı... İyi Parti ve CHP'nin vitrinindeki isimlerin “partinin kurumsal görüşüyle bağdaşmayan” görüşleri dile getirmesinin ittifakı zora sokacağını kaydeden siyaset bilimci Prof. Dr. Barış Doster, “Halkın güveni sarsılır” dedi.

Doster, Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtladı.

"DEVA ve Gelecek partilerinin 6'lı Masa'ya dahil edilmesine baştan beri karşı çıktım"

-Sayın Doster, 6'lı Masa'nın bildirisine baktığınızda siyaset bilimci gözüyle özet olarak ne gördünüz? Örneğin; üzerinde çok durulması gereken “Seçimi yenileme kararını Meclis almadığı sürece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olamayacağını” kesin şekilde söylediler, sizce bildiri yeterli miydi, yoksa eksikler var mıydı?

Birincisi, ben davet edildiğim televizyon programlarında da belirttiğim gibi DEVA ve Gelecek partilerinin 6'lı Masa'ya dahil edilmesine baştan beri karşı çıktım. Neden karşı çıktım; çünkü bu 2 partinin kurucularının büyük bölümü, 2 genel başkanın ikisi birden yakın zamana kadar Adalet ve Kalkınma Partisi'nin en üst düzeyde yöneticileriydi. Ahmet Davutoğlu; genel başkanlık yaptı, dışişleri bakanlığı, başbakanlık yaptı, Ali Babacan'ın ise hem ekonomi bakanlığı var, hem de dışişleri bakanlığı var. Yani, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yakın zamana kadar bütün icraatlarında en üst düzeyde; başbakan ve bakan düzeyinde onların imzası var, sorumluluğu var, katkısı var. Her iki isim de en küçük bir özeleştiri vermeden, samimi ve inandırıcı bir özeleştiri vermeden, geçmiş dönemin bir muhasebesini yapmadan geldiler ve 6'lı Masa'ya dahil oldular. Partilerinin bir sayısal ağırlığı var mı, yok, üstelik bunlar daha rüştünü ispat etmiş partiler değiller, daha seçime girmediler. Bunların bir siyasal ağırlığı var mı, o da yok, peki bunlar ne gerekçeyle 6'lı Masa'da büyük itibar görüyorlar? Bir kere bu izaha muhtaç. Ahmet Davutoğlu “Ben eski başbakanım” diyerek CHP'den grup kuracak sayıda -seçilme garantili sıralardan- milletvekili talep ediyor, oy oranı yüzde 1'in biraz üstü veya altında ve AKP'nin bütün icraatlarında imzası ve katkısı var, bunları nasıl isteyebiliyor? Keza Ali Babacan o şekilde.

DEVA ve Gelecek partilerine “eşit söz hakkı” tanımalarını yadırgıyorum

Yani ben Kemal Bey'in de, Meral Hanım'ın da “6'lı Masa'nın öncüleri” olarak ve en iri kıyım partilerinin genel başkanları olarak DEVA ve Gelecek partilerine “eşit söz hakkı” tanımalarını yadırgıyorum. Bu, CHP Genel Başkanı'nın kendi 100 yıllık partisinin, devlet kuran, devrim yapan partisinin siyasal ağırlığını, tarihsel özgül ağırlığını ve oy oranı itibarıyla da büyüklüğünü görmezden gelmesi anlamına geliyor bence. O yüzden, DEVA ve Gelecek partilerinin ne bir toplumsal karşılığı var, ne bir siyasal ağırlığı var, ne de genel başkanlarının bir yüksek itibarı var. Eğer 6'lı Masa'da bir çatlak oluşur ise bunların gerisin geri konumlanacakları yer, 6'lı Masa'daki çatlağı gidermek, sorunu tamir etmek, onarmak değildir, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin işine yarayacak şekilde davranırlar.

-“Yeter söz milletindir” lafı Tayyip Erdoğan'dan çıktı lakin sonra 1950'de muhalefetin sloganı olduğu ortaya konunca 6'lı Masa sahiplendi ancak bunu gerçekleştirmek için tüm muhalefet partilerinin daha dikkatli davranması, birbirlerini yıpratmaması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Kesinlikle böyle olması gerekir. Özellikle iki büyük muhalefet partisinin liderleri partilerinin Meclis gruplarına, MYK'larına, büyük kurultay delegelerine, parti meclislerine, A takımına daha fazla haâim olmalıdır, bu aşamadan sonra bir partinin etkili organlarında görev yapan, partinin A takımında konumlanmış olan, partinin vitrini olarak konumlanmış isimlerin “partinin resmi kurumsal görüşüyle bağdaşmayan görüşler” dillendirmeleri hem partiyi, hem de ittifakı zor duruma sokar. Halkın güvenini de sarsar. Mesela İYİ Parti'de acaba Meral Akşener partisine yeteri kadar hakim değil mi, konuşanlar ondan habersiz mi konuşuyorlar, yoksa bir danışıklı dövüş mü var? Çünkü CHP Genel Başkanı'nın adaylığı konusunda daha önce başka isimler de konuştular, “Bunlar Sayın Akşener'e rağmen mi konuşuyorlar, onun oluruyla mı” sorusu çıkıyor ortaya. Bunu bilemem lakin aklıma bu soru sıklıkla geliyor.

"Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takımına hâkim olmalı" haberi, 29 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takımına hâkim olmalı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barış Doster: Akşener ve Kılıçdaroğlu A takımına hâkim olmalı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  2. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
  3. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  4. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  5. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  6. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  7. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  8. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  9. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  10. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  11. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  12. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  13. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  14. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  15. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  16. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  17. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  18. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  19. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  20. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
Politika Haberleri