Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numarası' açıklaması!

Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numarası' açıklaması!

Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numaras... Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında yer alan "Darbe girişimine ordunun yüzde 1,5'i katıldı"...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında yer alan "Darbe girişimine ordunun yüzde 1,5'i katıldı" ifadesi hatırlatılarak, "TSK'nın yüzde 98,5'i nasıl oldu da bu durumu engelleyemedi" diye sorulması üzerine Canikli, şunları söyledi:

"Darbe teşebbüsüne katılan bin 684 general, amiral, subay ve astsubayın orduyla ilişiği kesildi. Dünkü kararname ile bu kalkışmaya dahil olan, onun içinde olan, destek olan veya doğrudan yönlendiren generallerin oranı, toplam TSK içindeki payı, yüzde 44. Yani yarısına yakın bir oran. Zaten darbe teşebbüsünü de bunlar yapar, rütbeliler yapar. Yoksa er ve erbaşla bu iş yürütülmez. Değerlendirmelerin bu oran üzerinden yapılması gerekiyor."

Canikli, aralarında harp akademilerinin de bulunduğu askeri okullardaki öğrencilerin neredeyse tamamının bu örgüte mensup olduğuna dikkati çekerek, ordunun temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Askeri liseler ve akademilerin terör örgütü mensuplarından temizlenmesi için kapatılıp kapatılmayacağı yönündeki soru üzerine Canikli, gereğinin yapılacağını, değerlendirmelerde sona geldiklerini anlattı.

"Hukukun üstünlüğüne bağlı, sadık insanlar komuta kademesini oluşturacak"

Nurettin Canikli, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi iki generalin emekliliklerini istemeleriyle ilgili değerlendirmesinin sorulmasına karşılık, "Bunlar normal, olur bu tür şeyler. Beklentileri olan bazıları, bu beklentileri, bu kamuda da özel sektörde de olur, gerçekleşmeyince böyle bir karar almış olabilirler. Bu, bizim yaptığımız çalışmaların tamamen dışında. Normal hayatın devamı olarak görmek gerekiyor." diye konuştu.

Canikli, YAŞ sonrası oluşacak TSK yönetimine ilişkin de "Daha güvenli, daha milletin sesine güven veren, demokratik sistemimize bağlı, sadık, hukukun üstünlüğüne bağlı, sadık insanların komuta kademesini oluşturacağını söylemek mümkün." ifadesini kullandı.

"Yargılamanın canlı yayınlanması söz konusu olamaz"

Başbakan Yardımcısı Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "darbe girişiminde bulunanların yargılanmasının televizyondan canlı olarak yayınlanmasına" yönelik talebinin mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine, yargılama ve sorgulamaların belli bir aşamasının gizli olduğuna ve gizli kalması gerektiğine işaret etti. Canikli, "Sistemimizde gizli bölümler dahil olmak üzere avukat bulundurma zorunluluğu nedeniyle hiçbir şekilde gizli bölüm yok, ama bunu televizyondan, canlı yayından yayınlamak gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu yargılamaların sağlıklı, objektif yürütülmesini kesinlikle engeller." şeklinde konuştu.

Muhalefetle ilişkiler

Nurettin Canikli, Kılıçdaroğlu'nun "Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda suçsuzluğu ispat edilen eski subaylara iade-i itibar" yönündeki önerisiyle ilgili de "Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP'nin bu önerisini oturur, konuşur ve değerlendiririz, uygun bir şey buluruz. Bundan sonra da muhalefetten gelen hiçbir öneriyi peşinen reddetmeyeceğiz, oturup konuşacağız. Bir noktada da buluşma imkanı olacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişiminin "bir" numarası

Canikli, darbe girişiminin Türkiye'deki bir numarasının kim olduğunun netleşip netleşmediğinin sorulmasına üzerine de şöyle konuştu:

"Şu andaki bilgilere göre bir isim var ama genelde bu tür teşebbüslerde bir numaralar asker kökenli olmaz. Pensilvanya'daki terör örgütü başı bir numara zaten. TSK'da öne çıkan bir isim var. TSK içinde olduğu kesin ama onun da üzerinde başka talimat veren bir kişi, yapı var mı, onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çok kuvvetle muhtemel dışarıdadır, sivildir, varsa o bir numara sivildir. Komuta eden yani talimatları veren Pensilvanya dışında, onun adına başka bir sivilin olduğunu tahmin ediyoruz." 

"Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numarası' açıklaması!" haberi, 28 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numarası' açıklaması! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Başbakan Yardımcısı'ndan 'FETÖ'nün 1 numarası' açıklaması! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Politika Haberleri