"Başkanlık anayasasına hayır" çağrısını büyütmek zorundayız

"Başkanlık anayasasına hayır" çağrısını büyü... Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komite üyesi Kamil Tekerek, Gazete Manifesto'da bugün yayımlanan köşesinde, imzacıları arasında gazeteci,yazar, akademisyen ve çeşitli kurum temsilcilerinin yer aldığı, "Başkanlık Anayasasına...

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komite üyesi Kamil Tekerek, Gazete Manifesto'da bugün yayımlanan köşesinde, imzacıları arasında gazeteci,yazar, akademisyen ve çeşitli kurum temsilcilerinin yer aldığı, "Başkanlık Anayasasına Hayır" deklarasyonunu kaleme aldı. Tekerek, "Anlamlı Bir Çıkış" başlığı ile kaleme aldığı yazıda şu ifadelere yer verdi;

"Dün görmüşsünüzdür. On yedi aydın, gazeteci, yazar ve çeşitli kurumların temsilcileri “Başkanlık anayasasına hayır'' başlıklı bir deklarasyon yayınladılar.

Bunu ülkemizin içinden geçtiği süreçte anlamlı bir yan yana geliş ve çıkış olarak değerlendirmekte sonsuz fayda var.

Yeni Anayasa’nın içeriğine dair tartışmalar henüz başlamadı. Ancak herkes sözünü zaten söylüyor. Bizlerinse gerici AKP reijiminin sivil olduğu iddia edilen anayasasına, onun maddelerini tartışarak kan taşımak ve meşrulaştırmak gibi bir niyetimiz yok.

Tersinden aslında bu sürecin en zayıf noktası olan başkanlığı merkeze koyarak yola çıkmanın doğru olduğunu düşündüğümüzü daha öncesinde de paylaşmıştık. İmza metninde de benzeri bir yaklaşım olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla bu yaklaşımın yaygınlaşması ve toplumsal ölçekte yan yana gelişleri arttırması önümüzdeki dönem için oldukça önem taşımaktadır.

Neden olduğu ise açık. Ülkemizdeki gerici rejim yerleşme ve oturma hamlelerine tam gaz devam ederken, AKP iktidarı olanca sıkışmasına rağmen yaşadığı sorun başlıklarını kimi zaman demokratik olduğu iddia edilen yöntemlerle, ama genelde baskı ve zorla çözmeye çalışırken toplumsal alana hitap edebilecek, umut olabilecek bu çıkışı yaygınlaştırmak gerekiyor.

Çünkü örneğin meclis muhalefeti çökmüştür. Türkiye kapitalizminin ve düzenin en has partilerinden biri MHP’yi saymıyorum. Özellikle Gezi direnişi sonrasında, AKP’ye karşı olan tepki ve öfkenin sistematik olarak tahliye edilmesinde demokrasi mücadelesi için toplumun karşısına çıkartılan iki özne vardı: CHP ve HDP.

Halka önce “tatava yapma bas geç'' dendi CHP’cilik yükseltildi. Ondan sonra “seni başkan yaptırmayacağız'' diyerek HDP’cilik seçimler aracılığı ile ön plana çıkartıldı. Düzenin sosyal ve radikal olarak tanımlayabileceğimiz demokratik kanatları geldiğimiz nokta itibariyle tamamen geri plana düşmüş durumdalar.

Hatta AKP’nin son dokunulmazlık oyunu ile birlikte CHP tamamen sosyal-demokrasinin geleneksel rollerine ne kadar sahip çıkabileceğini gösterecek bir potansiyeli olduğunu açığa çıkardı. Anayasa ve Başkanlık meselesinde de benzerinin olması muhtemeldir. Yıllardır ortaya koyduğumuz bir yaklaşım burada hatırlamakta fayda var. İkinci Cumhuriyet’in CHP’sinin asla iktidar misyonu olmayacak, hep düzenin işine gelen muhalif bir hattı inşa edecekti. Sanıyoruz ki bu görevlerinde en ufak bir sapma olmadan yola devam ediyorlar.

HDP içinse artık fazla birşey söyleyemeyeceğim. Önümüzdeki günlerde Altan Tan’ı partiden ihraç ederlerse belki toplum karşısında daha derli toplu bir görüntü vermeleri muhtemel olmakla birlikte HDP projesinin de bir dönemin ürünü olduğunu ve misyonunu tamamlama noktasına doğru yaklaştığını ortaya koymamız gerekiyor.

Dolayısıyla şimdi, emekçilerin, ilerici insanların, AKP’ye karşı olanların, gerici bir rejimde yaşamak istemeyenlerin özlemlerini, arayışlarını ve umutlarını büyütmek zorundayız. İşte bu yüzden aşağıda yer alan imza metni ile birlikte ortaya konulan çıkış mutlaka yaygınlaşmalı ve daha geniş kitlelere mal olmalı."

""Başkanlık anayasasına hayır" çağrısını büyütmek zorundayız" haberi, 16 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 16 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan "Başkanlık anayasasına hayır" çağrısını büyütmek zorundayız haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Başkanlık anayasasına hayır" çağrısını büyütmek zorundayız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Politika Haberleri