BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı kısmen geri alma şartları netleşti!

BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı kısmen geri alma şartları netleşti!

BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı k... Kısmen ödeme uygulamasının evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken fonun yarısını alma fırsatı sağladığı başvuru koşulları belirlendi. İşte detaylar...

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 1 Temmuz 2024'te devreye alacağı kısmen ödeme uygulamasının başvuru sürecini belirlediği bir genelge yayımladı.

Bu uygulama, katılımcıların evlilik, konut alımı veya doğal afet gibi belirlenmiş durumlarda hesaplarındaki birikimlerin yüzde 50'sine kadarını çekmelerine olanak tanıyacak, bu da sistemden çıkmadan ve hak kaybı yaşamadan gerçekleşecek. Bu imkandan yararlanmak isteyen katılımcılar, emeklilik şirketlerine SEDDK tarafından belirlenen durumlar kapsamında başvurabilecekler. Emeklilik şirketleri, katılımcıların başvurularını Emeklilik Gözetim Merkezi'nin sağladığı altyapı aracılığıyla kontrol edecekler.

BES BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Katılımcılar, başvuru yapabilmek için belirlenen koşullara uymalıdır. Bu koşullar arasında, daha önce kısmen ödeme almamış olma şartı bulunmaktadır. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi olan kişiler yalnızca bir kez başvuruda bulunabilirken, doğal afet dışındaki durumlar için daha önce kısmen ödeme alanların son ödeme tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir. İlk kez kısmen ödeme yapacak kişiler için ise en az 5 yıl boyunca sistemde olma koşulu aranmaktadır.

Ayrıca, katkı oranı ödemeleri için belirli kriterler belirlenmiştir. Doğal afet dışındaki durumlar için daha önce kısmen ödeme alanların veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların, önceki ödeme tarihinden veya ilk kez bu hakkı kullanacak kişiler için sözleşme yürürlük tarihinden itibaren belirli bir süre boyunca aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı oranı ödemiş olmaları gerekmektedir.

Ayrıca, bireysel emeklilik sözleşmesinde rehin, haciz veya alacağın devri gibi durumların olmaması gerekmektedir. Başvurunun kabul veya reddi sonucu, başvuru formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde katılımcıya elektronik iletişim yoluyla bildirilecektir.

KISMEN ÖDEME TUTARI YÜZDE 50'YE KADAR BELİRLENEBİLECEK

Katılımcılar, istenilen belgelerle aynı anda başvuruda bulunabilecekleri gibi, başvuru tarihinden en fazla 2 ay öncesine kadar evlendiğini veya konut aldığını kanıtlayan belgelerle de başvuruda bulunabilirler. Başvurusu onaylanan ve ödeme alan katılımcılar, ödemeyi aldıktan sonraki 2 ay içinde ilgili belgeleri şirkete sunarak başvuru sürecini tamamlamakla yükümlü olacaklardır.

Konut alımı için sunulan belge Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından üretilen web tapu belgesi olacak ve üzerinde doğrulama kodu bulunacaktır. Evlilik durumunu kanıtlamak için ise e-Devlet sistemi üzerinden üretilen ve doğrulama kodunu içeren nüfus kayıt örneği sunulacaktır. Doğal afet durumu için gereken belge, doğal afetin gerçekleşmesini müteakip SEDDK tarafından duyurulan belge olacaktır.

Kısmen ödeme miktarı, başvuruya kadar olan süreçte katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yüzde 50'ye kadar belirlenebilecektir. Kısmen ödeme işlemleri ve hesaplamaları, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacaktır. Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları ve katkı oranı ile devlet katkısı tutarları dikkate alınmayacaktır.

FON DAĞILIM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAYACAK

Hesabında birden fazla türde fon bulunan katılımcılar için, kısmen ödeme tutarının toplam birikime oranı kadar her fon türünden fon oranı satış talimatı verilecektir. Ancak, fon satış talimatı verilen hesapta devam eden fon dağılım değişikliği veya kesinti süreçleri varsa, önce bu işlemlerin tamamlanması beklenmelidir. Katılımcılar, belge ibrazını başvurudan sonra yaparlarsa, kısmen ödeme süreci sonlanana kadar fon dağılımında değişiklik yapamayacaklardır.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, kısmen ödeme tutarları, tüm fon paylarının nakde dönüştürüldüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesaplarına ödenecektir. Belgeler başvurudan sonra ibraz edilirse, devlet katkısı ise fon paylarının nakde dönüştürüldüğü günü takip eden ilk iş gününde tamamlanacaktır.

Nakde dönüştürülen tutarın herhangi bir sebeple 10 iş günü içinde ödenememesi veya kısmen ödeme işleminin gerçekleştirilememesi durumunda, başvuru yapılmamış kabul edilecektir. Tutar, katılımcının mevcut fon dağılım tercihine uygun olarak iki iş günü içinde yatırıma yönlendirilecektir.

YÜZDE 30 DEVLET KATKISI

Katılımcılar, başvuru formunda kısmen ödeme tutarını yüzde 50 olarak belirleyebilecekleri gibi daha düşük miktarlarda da talep edebileceklerdir. Konut alımı ve evlilik durumlarında yapılan başvurularda, kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından indirilecektir, eğer kısmen ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması durumunda.

Katılımcılar, başvuru sırasında bireysel emeklilik sözleşmesinden 3 yıl ayrılmayacaklarına dair bir taahhütname imzalayacaklardır. Bu taahhütnamenin başlangıç tarihi kısmen ödeme tarihi olacak ve bu tarihe 3 yıl eklenerek bitiş tarihi hesaplanacaktır. Katılımcı, sözleşmesini 3 senelik taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet haricinde sonlandırırsa, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle birlikte iade edilecektir.

Genelgede, konut alımı veya evlilik durumlarında belge ibraz sürelerine ve belge ibraz edilmemesi durumlarında alınacak önlemlere de açıklık getirilmiştir.

"BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı kısmen geri alma şartları netleşti!" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı kısmen geri alma şartları netleşti! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BES'te yeni dönem başlıyor: Biriken tutarı kısmen geri alma şartları netleşti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:10 Fenerbahçe'de Seçim Öncesi Heyecan: Ali Koç, Antonio Conte İle Anlaştı!
  2. 17:05 Acun Ilıcalı, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yönetimine Girmeyi Kabul Etti
  3. 16:59 iOS 17.5 Güncellemesiyle Ortaya Çıkan Sorun: Eskiden Silinen Fotoğraflar Geri Mi Dönüyor?
  4. 16:45 Yapay Zeka Devrimi: ChatGPT-4o'nun Etkisi ve Tartışmalar
  5. 16:40 Çinli Sosyal Medya Devleri, Kişisel Zenginlik ve Finansal Gösterişe Savaş Açıyor
  6. 16:34 Beşiktaş, Vincent Aboubakar'ı Kadro Dışı Bırakıyor
  7. 16:28 Brent Petrol Fiyatları Yükselişte: ABD ve Çin Talebi Artırıyor
  8. 16:22 TÜRSAB Başkanı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Başvurularında Ret Oranı Artıyor
  9. 16:14 Geleneksel Tatlıların Yeniden Yorumu: İki Renkli Gül Tatlısı
  10. 16:09 Netanyahu, Hamas'a Karşı Refah Operasyonunu Başlattı
  11. 15:52 Nisan Ayında Türkiye'de Konut Satışları %11,8 Azalarak En Düşük Seviyeye İndi
  12. 15:46 Türkiye Ekonomisindeki Enflasyonist Baskılar ve Beklentiler: BM Raporu Değerlendirmesi
  13. 15:41 ABD Meclisi'nin İsrail Silah Sevkiyatı Kararı
  14. 15:34 Kafe ve Restoranlarda Menü Denetimleri Sıkılaşıyor: Eksikliklere Cezai Yaptırım
  15. 15:33 Olimpiyat öncesi Milli gururlarımız Berlin’de buluştu!
  16. 15:28 Timberwolves, Etkileyici Savunmasıyla Nuggets'ı Dize Getirdi: Seride Denge 3-3
  17. 15:19 Hizbullah'ın İsrail'e Yönelik Kamikaze Saldırısı: Ölü ve Yaralılar Var
  18. 15:14 NASA Keşfi: WASP-193b Ötegezegeni 'Pamuk Şeker' Gibi Hafif ve Kabarık
  19. 15:10 İsrail'den Türkiye'ye Ticarette Geri Adım
  20. 15:03 En Kolay Cheesecake Tarifi ve Püf Noktaları
Ekonomi Haberleri