Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’

Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’

Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’ Ali Rıza ÖzkanFethullah Gülen ve çevresinin emperyalizm hesabına ve kendi halkına karşı ajanlık faaliyeti yürüttüğü gerçeğini çarpıcı olarak belgeleyen pek çok olay var. Ama, bence kültür sanat alanındaki faaliyetleri...

Ali Rıza Özkan

Fethullah Gülen ve çevresinin emperyalizm hesabına ve kendi halkına karşı ajanlık faaliyeti yürüttüğü gerçeğini çarpıcı olarak belgeleyen pek çok olay var. Ama, bence kültür sanat alanındaki faaliyetleri içerisinde bir film var ki, Türkiye koşullarında kültür sanat üretimine emperyalizmin nasıl müdahale ettiğinin hem en somut hem de en ibretlik örneklerinden birisidir.

Evet, ''Hile Yolu’ filminden söz ediyorum. Hani, şu suikaste kurban giden “ürkek güvercin'' Hrant Dink’in katillerini ve dünyalarını çözümleme iddiası taşıyan film!

26 Nisan 2013’de Aydınlık’ta yayınlanan yazımda bu filmi şöyle değerlendirdim. “Halka ve Hrant Dink’e ihanetin filmi: Hile Yolu''. Gerçekten de, yazımda vurguladığım üzere, ''Hile Yolu’ apaçık bir Gladyo filmiydi. Çekimleri dahi başlamadan Zaman gazetesinde filmin yapımcısı, senaristi ve yönetmeni olarak gösterilen kişilerce “Kafes Eylem Planı'' çerçevesinde Hrant Dink’in katledilmesi hikâyesinin anlatılacağı duyurulmuştu.

Ama, zaman içerisinde Mehmet Baransu’ya ''bırakılan '' çuvalların tamamının düzmece ve sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Üstelik ardından Muhsin Yazıcıoğlu şüpheli bir şekilde ölmüş, daha da önemlisi iktidarın koruması altındaki Ramazan Akyürek’in bu cinayetle bir şekilde bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.

Elbette, Gladyo tüm bu gerçekler karşısında geri çekilecek değildi. Onların işi, halka yalan söylemekti, kendi suçlarını örtbas etmekti! Bunu da yapmaya devam ettiler. Senaryoda birkaç küçük revizyonla ''Hile Yolu’ gösterime girdi.

Rakel Dink’in özür borcu var!

Hem bu film özelinde, ama daha çok da Hrant Dink’in gerçek katillerinin ortaya çıkarılması çabasında herkesi şaşırtan, Hrant’ın eşi Rakel’in tavrıdır. Rakel bu cinayetin faillerinin ortaya çıkarılmasında en büyük emeği olan insanlarla görüşmeyi defalarca reddetti. Gladyo yalanları ayyuka çıktığı halde, kendisini Tayyip Erdoğan’la görüştüren kişi de dahil olmak üzere, gerçek katilleri gizlemek üzere çevresinin kuşatıldığını göremedi, gördüyse de sesini çıkarmadı. Tam tersine, Hrant’ın katillerini bulmayı ve kamuoyuna duyurmayı kendisine görev edinen Emcet Olcaytu gibi gerçek aşığı insanlara düşmanlık gütmeyi sürdürdü.

''Hile Yolu’ özelinde de, Rakel Dink ve avukatları filmi her zaman olumlu andılar ve desteklediler. Basın gösterimine gelen Dink’in avukatları televizyon ve gazetelerle filme özel söyleşiler yaptılar. Bana da “aramızdaki Ergenekoncu hain'' muamelesi yaparak, tek kelime konuşmadılar. Bu yöntemle beni cezalandırıyorlardı!

Bugün hem Hrant Dink’in katillerinin bulunması çalışmalarında, hem de bu filmin yapımı ve desteklenmesinde başta Rakel Dink’in bilinçli olarak yanlış yönlendirildiği, gerçek katiller gizlenirken, kamuoyunun manipüle edildiği tartışma götürmeyecek açıklığa kavuşmuştur. Hem Rakel Dink’in hem de “Hrant’ın Dostları'' adı altında bir araya gelen ve aslında gerçek katillerin gizlenmesi çalışmalarına katkı sunanların şimdi kamuoyuna bir özür borcu olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin sağlıklı bir toplum kimliği kazanması özür dilemeyi zayıflık değil, erdem olarak görmeye başladığımızda gerçekleşebilir.

''Hile Yolu’nu Gladyo mu finanse etti?

Bu filmin FETÖ filmi olduğunu, en azından sadece kendi medyalarında şişirilmiş haberleri izleyerek anlayabiliriz. Pek Gladyo filmi olduğunu nasıl anlayacağız?

Aslında, bu filmin Gladyo filmi olduğunu kanıtlamak çok basit. Hayır, filmin siyasete müdahalesi ve dezenformasyon çizgisini takip ederek değil, çok daha basit bir yöntemle bunu ortaya çıkarabileceğimizi düşünüyorum. Filmi yapan şirketin mali harcamalarını takip ederek, filmin finansmanını kimin gerçekleştirdiği hemen bulunabilir.

Filmin yapımcı şirketi Pancard Film’in bu filmi finanse edecek gücü olmadığı çok açık. Ersin Kana ve Hakan Alak, eğer “sünnet düğününde toplanan hediyeler'' demezlerse, bu filmi yapacak parayı nereden bulduklarını açıklamakla yükümlüler. Çarşı belgeseli çekerek ve Grup Yorum’da basgitar çalarak film yapacak para toplanamayacağı çok açık!

Bu ikilinin bir özelliği de Kalan Müzik firması ile aralarındaki işbirliği. Ersin Kana’nın yönetmenliğini yaptığı ''Asi Ruh’ (2008) belgeselini yayınlayan/dağıtan Kalan Müzik “arşivinin görsel olarak Youtube’da yayınlanmasına yönelik çalışmalar'' da halen Pancard Film tarafından sürdürülmektedir. Fakat, bu işlerle de film yapacak gelir elde etmek mümkün değil!

Soru basit: ''Hile Yolu’ filmini kim finanse etti? Paranın izini takip edince Gladyo’yu bulacağımıza inanıyorum.

Türkiye’nin milli ve anti-emperyalist kuvvetlerinin son yıllarda yoğun saldırı altında oldukları gerçeğini de göz önüne alınca, ''Hile Yolu’nun, gerçekleri ters yüz etmek için sinema sanatının kullanıldığı gerçek bir hile yolu olduğu kanaatim güçleniyor.

Hile Yolu

Yönetmen ve Senarist: Ersin KANA

Müzik: MAYKİ (Murat Başaran), Kalan Müzik

Görüntü Yönetmeni: Mehmet Y. ZENGİN

Oyuncular: Ozan BİLEN, Serkan YAKAN, Halil İbrahim ARAS, Özgül KOŞAR, Ali SAVAŞÇI, Mazlum KİPER, Serap MATYAŞ, Ersin Umut GÜLER, Murat ŞEN, İsmail YILDIZ, Yeşim DALGIÇER

Türkiye, 2012, 110 dakika

"Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’" haberi, 30 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’ haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir FETÖ filmi daha: ''Hile Yolu’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  2. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  3. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  4. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  5. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  6. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  7. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  8. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  9. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  10. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  11. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  12. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  13. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  14. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  15. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  16. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  17. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  18. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  19. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  20. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
Kültür Sanat Haberleri