Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ayaklanma!

Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ayaklanma!

Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ... Sami GünalFransa’da, Türkiye’deki referandumla aynı zaman dilimine denk gelen iki aşamalı cumhurbaşkanlığı seçimi, ikinci tura “iki ilginç kişilikli liderin'' kalması ve partiler üstü olarak pazarlanan partisiz, “Yürüyüşçü''...

Sami Günal

Fransa’da, Türkiye’deki referandumla aynı zaman dilimine denk gelen iki aşamalı cumhurbaşkanlığı seçimi, ikinci tura “iki ilginç kişilikli liderin'' kalması ve partiler üstü olarak pazarlanan partisiz, “Yürüyüşçü'' Macron’un kazanmasıyla tamamlandı.

Ben de bu arada Elysee Sarayı’ndaki cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmak üzere Paris’e gittim davetli olarak(!) Beni gören muhalif Fransızlar dert yanmaya başladılar(!)

Fransızlar, seçimin tüm edimlerini-niteliklerini biliyorlardı da ne mühürsüz oy kullanmayı ne de aslında “tercih'' yazan mühür dışında fütursuzca yedeklenerek “evet'' yazan mühürle oy basmayı ve de binlerce sandıkta tulum çıkartmayı bilmiyorlarmış.

İlk turu, ideolojileri tutarlı normal kişilikli diğer bir liderden ziyade ilginç kişilikleri olan bu iki lider birden geçince, Fransızlar ya o kişiliği ya bu kişiliği seçme mecburiyetiyle baş başa kaldıklarında kara kara düşünmeye başlamışlar ama bir çözüm de geliştirememişler. El mahkûm, Macron kazanınca tüm muhalefet partisi seçmenleri ayaklanıp Paris’in altını üstüne çevirmişler. Seçmenler, toplu ağlama ayinine tutuşmuş, daha sonra da neden başarısız oldunuz, diyerek kendi partilerinin merkezlerini basmışlar… İnanın bana gözlerimle gördüm(!)

Tüm muhalifler ve mecburi evetçiler kahır içindeler. Beni görür görmez üstüme doğru topluca koşarak tam önümde diz çöküp yerleri yumruklamaya başladılar(!)

— Ah “Mösyü Günal'' ahh! Demedik mi ki demedik mi, bizim şu kaz kafalı parti yöneticilerimize! Şu cumhurbaşkanlığını ne idiği belirsiz adaylara kaptırmamak için müttefikimiz Ankara’yla temas kurun da türlü türlü seçim hile yöntemleri öğrenin diye. Ama bizi dinlemediler dinlemediler, diyerek yerleri yumruklamayı nasıl da şiddetlendirdiler içim, yüreğim ezildi.

İçlerinden birisi de bana saldırmasın mı? Yumruk üzerine yumruk,

— Ulan sen, 1 Nisan şakası mısın? Paris’e neden şimdi geldin de o gün oy sayım günümüzde gelemdin? Sizden seçim hilesi yönünde çok öğreneceklerimiz vardı, demesin mi?

Öte yandan Mösyö “Jan Jak Ruso'' denen bir adam, hemşerilerine bağırdı:

— Bırakın! O Türk, hilekârlardan değil, ondan bişey öğrenemeyiz. Onun gibilerin kimileri ya seçim günü pikniğe giderler ya da içlerinden daha koska (çalımlı) olanları, ''Ne oyu verecekmişim abi yaaa! Tüm partiler hatta sol partiler bile düzen partileri değil mi?’ derler. Sonra da yaşam alanları daraltıldığında başlarlar, ''bu diktatörler var ya…’ demeye.'' deyip beni kurtardı.

Daha sonra “Jan Jak Ruso'' denen bu abi, beni mahalle kahvelerine davet etti. Ben de bilirim Fransa ve özellikle de Paris kahvehanelerinin ne kadar ünlü olduğunu ya kaçırmayayım bu daveti, dedim.

Ulan, içeri girdim ki bu “Mösyü'' abinin, ipsiz sapsız takımından bir yığın, bizden olmayan cinsten, eften püften arkadaşları var(!) Tek tek tanıştırdı beni.

İşte, Albert Camus, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Emile Durkheim, Auguste Comte, Voltaire, Montesquieu, Henri Bergson, Blaise Pascal, Jacques Derrida, Claude Levi-Strauss, Michel Foucault, Saint Simon gibi vs. adamlar…

Memleket hasretiyle olsa gerek dilim sürçtü “Jan Jak Ruso''ya yanlış hitabetle seslenerek,

— Rıza abi, sizde bu kadar işe yaramaz ipsiz sapsız adam olduktan sonra, hayatta adam olamazsınız, bu ne yaa! Bu toplum, bunları yetiştirerek mi hile yapmayı becerecek? Bu adamlar bi işe yaramış olsalar bu kahvehanede ne işleri var yahu, dedim.

— Ulan, seni kurtardım haddini bil! Madem benim arkadaşlarımı beğenmedin, sen de necip büyüklerinden birkaç isim say da bu ipsiz sapsız olan arkadaşlarım feyz alsınlar…

İştahım ve gururum arttı. Tarihsel sıraya göre saydım:

— !.. ?..

Diğer unutup da sayamadığım büyüklerimden özür dilerim!

"Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ayaklanma!" haberi, 14 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ayaklanma! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir seçimin öyküleşmiş hali: Paris’te vahim ayaklanma! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  2. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  3. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  4. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  5. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  6. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  7. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  8. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  9. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  10. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  11. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  12. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  13. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  14. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  15. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  16. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  17. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  18. 17:34 Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardından balık fiyatları da yükseldi
  19. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  20. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
ABC Kritik Haberleri