Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var?

Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var?

Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var? Soru önergesinin gerekçesinde çarpıcı rakamlara yer veren Yedekci, “Bireysel silahlanma sorunu toplumun şiddet içeren çözüm arayışının bir sonucudur. Kolay ve ruhsatsız olarak ulaşılabilen silahlar toplumu şiddete yönlendirmektedir....

Soru önergesinin gerekçesinde çarpıcı rakamlara yer veren Yedekci, “Bireysel silahlanma sorunu toplumun şiddet içeren çözüm arayışının bir sonucudur. Kolay ve ruhsatsız olarak ulaşılabilen silahlar toplumu şiddete yönlendirmektedir. Önlem alınmadıkça giderek büyüyen bir sorun haline dönüşmektedir.'' dedi.

Yedekci, bireysel silahlanma sorununu vurgulayarak önlemlerin arttırılması gerektiğini vurguladı, “Gencecik bir fidan 17 yaşında bir genç kızımız okulunun önünde pompalı tüfek ile öldürülüyor. Bu ilk örnek değil ancak son olması için mücadele etmeliyiz. Ruhsatsız silah denetimleri artmalı caydırıcı ceza politikası uygulanmalı, ruhsatlı da olsa vatandaşların silah elde etmesi için ciddi bir prosedür getirilmelidir.'' dedi.

Bireysel silahlanmanın hızla arttığı ülkemizde her yıl binlerce kişi ateşli silahlarla öldürülmektedir. Bu cinayetlerin büyük bir oranında ruhsatsız silah kullanıldığı tespit edilmiştir. İnternet üzerinden yoğun rağbet gören ruhsatsız silahların üreticiler tarafından alıcılara kargo aracılığı ile gönderildiği basında yer almaktadır. Silahların kolayca ve ruhsatsız olarak internet üzerinden temin edilmesi adeta cinayetlere davetiye çıkartmaktadır.

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde silah olduğu tahmin edilmektedir. Bu silahların sadece üçte birinin ruhsatlı olduğu ve her 100 kişiden 12’sinin silah bulundurduğu verileri basında yer almıştır. 178 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye 14. sırada yer almaktadır. Silah ticareti ile ilgili şeffaflık konusunda ülkemiz 48 ülke arasında 31. sıradadır.

2017 yılının ilk dokuz ayında 2 bin 525 silahlı cinayet kayıtlara geçmiştir. Türkiye’deki silahlarla işlenen cinayetlerin üçte ikisi ruhsatsız silahlarla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 4.500 kişi silahla öldürülürken, 12 bin kişi yaralanmaktadır. Resmi verilere bakıldığında silaha bağlı suç oranlarında da silahlanma oranıyla benzer bir artış görülmektedir. Evde ateşli silah bulunmasının ölüm riskini yüzde 12 arttırdığı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Evde silah bulunması aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yol açmakta, intiharları kolaylaştırmakta ve çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabilmektedir. Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35-40’ında silah kullanıldığı görülmektedir.

Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan internet üzerinden silah satışının yapıldığı sayfalar, alıcılara silahları ruhsatsız olarak göndermektedir. Uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanallarında silah satışının yapıldığı reklam kuşakları görülmektedir. Büyük bir pazara dönüşen ve sanayi sitelerindeki atölyelerde üretilebilen tüfekler kargo ile Türkiye’nin her yerine ulaştırılmaktadır. Silah tüccarları 300 lira ile 1.200 lira arasında değişen fiyatlarla alıcıların verdiği adrese hiçbir tedbir olmadan bu silahları kargo ile göndermektedir.

"Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var?" haberi, 18 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bireysel silahlanma artışının arkasında ne var? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  2. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  3. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  4. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  5. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  6. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  7. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  8. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  9. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  10. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  11. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  12. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  13. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  14. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  15. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  16. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  17. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  18. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  19. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  20. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
Politika Haberleri