Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ten TİS değerlendirmesi

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ten TİS değerlendirmesi

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük't... Pazartesi yapılması planlanan kamuda toplu iş sözleşmesi öncesi Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, toplu iş sözleşmesini ve günümüzdeki sendikacılığı Toplumsal habere değerlendirdi.2005 yılından...

Pazartesi yapılması planlanan kamuda toplu iş sözleşmesi öncesi Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, toplu iş sözleşmesini ve günümüzdeki sendikacılığı Toplumsal habere değerlendirdi.

2005 yılından itibaren profesyonel olarak sendikacılığın kuruculuk ve yöneticilik alanında yer alan Hasan Kütük, sermaye ve iktidara karşı emeğin dayanışmasının önemini vurgulayarak, yapılacak olan toplu sözleşmelerin kamu çalışanları için hayati öneme sahip olduğunu ve belirleyici noktada emeğin olması gerektiğini söyledi.

Yandaş sendikanın toplu iş sözleşmesinde belirleyici olduğunu, bunun demokratik olmadığını ve taleplerin istenen şekilde kabul edilmeyeceğini bildiğini söyleyen Kütük, daha önce de karşılaştığımız şekilde iktidarın sermayenin tarafında olmasından kaynaklı taleplerimizin kabulunun zor olduğunu ve çok saygın ''grev hakkımızın’ OHAL nedeniyle engellendiğini görüyoruz dedi. 

Kütük, “Günümüzde kamusal alanda sendikal örgütlenmenin zor olduğunu, yapılan uygulamalarla birlikte sendikacılığın muhalif yapısının önüne geçilmektedir. Sendikal örgütlenme muhalif yapısını örgütlenmeden almaktadır ancak günümüzde iktidarla birlikte güçlenen sendikacılığın yaygınlaştığı görülmektedir. Bu tarz örgütlenmelerin dünya üzerinde örneğinin olmadığını, ilk örneği neredeyse Türkiye’de gelişmektedir.
İktidara yakın sendikalar tek başına karar verici konuma geldiler. Bunun nedeni üye sayılarının fazla olması. Gücünü emekten değil, iktidar ve sermayeden alanlar emekçilerin safını savunmada özgür olamazlar.

''TİYATRODA OYUNCULAR VE SONUÇLAR BELLİ’
Pazartesi yapılacak olan toplu sözleşmeyi imzalamak zorundalar çünkü başka seçenekleri yok. İnsani koşullarda bir yaşam talebi ile hareket ederek sözleşmeyi kabul ettirmeleri gerekir. Toplu iş sözleşmesinden beklentimiz tabiki çalışma ortamlarının huzurlu ve kullanışlı bir ortama sahip olmasıdır. Fiziki koşulların kullanışlı ve verimli olması, çalışma özverisini ve yapılan işe inancı yaratır. Çalışanların ihtiyaçları ve önerilerinin dikkate alınarak sözleşme imzalanmalıdır.

Ancak perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Sözleşme sonucunda kamu emekçilerinin tüm taleplerinin kabul edilmeyeceğini biliyoruz 2 yıl önce de bu tiyatroyu izledik. Oyunlar ve sonuçlar belli. 2 ay önce Türk-iş ile kamu emekçileri için toplu sözleşme imzalandı. .%3,5 +%3,5 gibi bir artış oldu. Bu da çok net somut bir gösterge olarak istenilen düzeyde beklentileri karşılayacak sonuçlar doğurmayacağını gösteriyor.

Bütün arkadaşlarımız devletin temsilcisi olarak görevlerini yapmaktadırlar. Ancak tokmak onların elinde davul bizim… Devletin şu anki yaşam standartlarını yükseltmede çalışma ortamları ve karar süreçleri bağlamında çok da dikkate alındığını söyleyemeyiz. 

''OHAL’İ BİZ SİZİN İÇİN YAPTIK’
Sayın Cumhurbaşkanı yabancı yatırımcılarla yaptığı bir işveren toplantısında ''OHAL’i biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz demiş. İktidara ilk geldiğimiz süreçte fabrikalar grev tehdidi altındaydı, OHAL’den dolayı hemen müdahale ediyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamayız Bir sorununuz var mı?'' diye soruyor. Siyasal iktidar hakem görevini üstlenerek uzlaşma yapmalıdır. Burada sermayenin tarafı olmuş bir iktidar ile karşı karşıyayız. Aramızda çalışma barışı açısından emek sermaye ilişkisi önemlidir, çünkü birbirine bağımlılardır. Emekçinin dayanışmasının önüne geçilmiştir. İktidar burada hakem rolü olmak yerine taraf olmaktadır.

2012 yılında geçirilen uyum yasası ile birlikte en fazla üye sayısına sahip ilk üç konfederasyon toplu iş sözleşmesine girer maddesi eklendi. Şuanda 15 kişi toplu iş sözleşmesine giriyor bu kişilerden 14’ü iktidara yakın, 1’i kamu-sen üyesi.

''HERKESİN TİYATRODA ROLÜ BELLİ’
İktidarın belirlemiş olduğu konfederasyonun yetkilileri zaten. Böyle yasal bir statüye kavuşturmuşlar. Kendilerinin dışında birilerinin orda olmasını engelleyerek tekel oluşturmuşlar. Kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Herkesin tiyatroda rolü belli zaten.

Yapılacak olan sözleşmenin, kamu emekçilerinin ihtiyaçlarına cevap vereceğini düşünmüyorum. Bir arada durma özverisi gösterebilseydik uzlaşı talebimizi sunabilirdik. Dikkate alınmadığı zaman emeğin gücünden gelen eylem hakkımızı kullanabilirdik. Burada güçlü bir kitle var, olumlu sonuç çıkabiliri taşıyordum. Ancak burada sonuç bellidir. Sonuçlar istediğimiz gibi olmazsa demokratik hakkımızı ortaya koyacağımız bir irade taşınır ve kararlılık sağlayabileceğini düşünebiliyoruz. 

''YASAL OLMAYAN UYGULAMALAR İLE ÜYE KAZANDIRIYORLAR’
Devlet önceden her ay ''sendikal kazanım’ adı altında işçilere ödeme yapıyordu. Ancak bu ödemenin yapılmaması gerekiyor. Bu nedenle Kemal Kılıçdaroğlu Anayasa Mahkemesine başvurarak bu uygulamayı iptal ettirdi. Bu nedenle üye kaybı yaşayan sendika yine hükümetle görüşerek farklı bir çözüm, hukuku arkadan dolandırma ile ona denk gelecek rakamı üç ayda bir maaşa artış olarak aldılar. Bu sistem hala devam ediyor ve şuanda götürdükleri öneride en yetkili sendikanın üyelerine bu ödemenin iki katını talep ediyorlar. En yetkili sendika kendileri…

Sorunlarımız ve kaygılarımız ortak, beraber yan yana olmazsak ve ortak bir duruş sergilemezsek onları geri götürecek uygulamalar gerçekleşmez. Hiç kimseyle çekince içerisinde olmadan bu sürecin ilerlemesi için adımlar atılmasını istiyoruz.'' 

Yandaş sendika olan Memur-Sen’in Büyük Türkiye söylemiyle bazı taleplerini burada görebilirsiniz, 

MADDE 1: Kümülatif olarak maaşlara en düşüğü yıllık %16,60 iki yıllık %38,52 oranında zam yapılmasını içeren üç alternatifli teklifle masada olacağız.

MADDE 7: Toplu sözleşme ikramiyesinin 77 TL’den 102 TL’ye yükseltilmesini ve yetkili sendikaların üyelerine bir kat arttırımlı 204 TL ödenmesini teklif ediyoruz. (Bu madde ile birlikte diğer sendika üyeleri çalışan memurlar dışarıda bırakılarak demokratik olmayan taleplerle gidilmiştir.) 

NOT: Bunun adı toplu sözleşme ikramiyesi değil, üyelerin aidatını işverenin ödemesidir.

MADDE 14: Kamu yemekhanelerinde ve kamuya yemek hizmeti alımlarında helal gıda sertifikası şartı uygulansın. Kamu görevlilerinin yemek ücretinde artış yapılsın.

MADDE 16: Kamu görevlilerine Ramazan ve Kurban bayramlarında dini bayram ikramiyesi olarak 1915 TL ödensin.

MADDE 18: Kılık kıyafete ilişkin sınırlamaların sona erdirilmesini istiyoruz.

MADDE 25: Kamu görevlilerine görev süreleri boyunca bir defa kullanılmak üzere hac izni verilmesini istiyoruz. 

"Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ten TİS değerlendirmesi" haberi, 11 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ten TİS değerlendirmesi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ten TİS değerlendirmesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  2. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  3. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  4. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  5. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  6. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  7. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  8. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  9. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  10. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  11. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  12. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  13. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  14. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  15. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  16. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  17. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  18. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  19. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  20. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
Ekonomi Haberleri