Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi

Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi

Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital da... Brezilya’da Senato, Devlet Başkanı Rousseff’in görevden azledilmesine ve hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi.Brezilya’da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e azil davasının başlaması yönünde oy kullandı.Senato’da...

Brezilya’da Senato, Devlet Başkanı Rousseff’in görevden azledilmesine ve hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi.

Brezilya’da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e azil davasının başlaması yönünde oy kullandı.

Senato’da 20 saatten fazla süren oturumun sonunda 55 Senatör azle ''evet’ derken, 22’si ''hayır’ oyu kullandı.

Rousseff 2014’te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

İddiaları reddeden Dilma Rousseff’in oturumu iptal ettirmek için Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvuru reddedilmişti.

YARDIMCISI YERİNE GELDİ

Rousseff’in yerine başkanlık görevini yardımcısı Michel Temer üstlenecek. Temer 2018 yılında yapılacak seçimlerde başkanlık koltuğu için yarışmayacağını açıklamıştı. 

Brezilya'da mart ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, halkın yüzde 60'ının Michel Temer'in de yargılanmasını istediği ortaya çıkmıştı.

Temer herhangi bir yolsuzlukla suçlanmamış olmasına rağmen, üyesi olduğu Merkez Parti'den bazı milletvekilleri, yolsuzluk suçlamalarıyla açığa alınmıştı. 

Davanın altı ay sürebileceği, dolayısıyla da Rousseff’in Ağustos ayındaki Rio Olimpiyatları sırasında görevde olmayacağı belirtiliyor.

HALKI DARBEYE KARÇI ÇIKMAYA ÇAĞIRDI

Latin Amerika'nın en büyük ulusunu barındıran ülke Brezilya'da, bugün devlet başkanı Rousseff'in görevi askıya alınmıştı. Görevden alma denemesini bir parantez olarak yorumlayan Rousseff, halkı darbeye karşı harekete geçmeye çağırdı.

Rousseff'in yargılanması için mecliste yapılan oylama sonucunda, cumhurbaşkanlığının askıya alınması ve yargılanması kararı verilirdi. 

Öte yandan TeleSUR, oylama yapan senatodakilerin yüzde 60'ı hakkında çeşitli suçlamalar olduğunu ve senatör oldukları için yargı sürecine dahil edilmedikleri belirlendi.

do_golpe.jpg_1718483346.jpg

HALK MECLİS DARBESİNE KARŞI SOKAĞA ÇIKTI

Brezilya'da halk Dilma Rousseff'i görevden uzaklaştıran meclis darbesine karşı sokağa çıkarken, Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak'tan kınama geldi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, meclis darbesiyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Bunun üzerine Brezilya halkı sokağa çıkarak meclis darbesini protesto etti.

Rousseff yaptığı açıklamada yasadışı hamleyi yasal yollarla engelleyeceğini ve resmi görev süresi 2018'de bitene kadar görevde kalacağını söylerken, Brezilya Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) ve daha pek çok işçi kuruluşu Rousseff'in yanında olduklarını duyurdu.

'EMPERYALİZMİN GERİCİ KRAŞI SALDIRISI'
Küba tarafından yapılan açıklamada, Brezilya'da yaşananların "emperyalizmin ve oligarşinin Latin Amerika ve Karayipler'deki devrimci ve ilerici hükümetlere karşı gerici karşı saldırısı" olduğu söylenirken, meclis darbesinin istikrarı ve barışı tehlikeye attığı belirtildi.

Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak (ALBA) da yapılanı kınadı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ALBA adına yapılan açıklamayı okuyarak, Rousseff'in gitmesinin emperyalizmin bölgede mevzi kazanması anlamına geldiğini söyledi.

Maduro, meclis darbesini tanımadıklarını söyleyerek, Latin Amerika ve Karayipler hükümetlerini darbeyi meşrulaştırmamaya çağırdı. Açıklamada darbenin bütün bölgeye karşı yapıldığı ve "halk iktidarları dönemini bitirmeyi amaçladığı" bildirildi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Ekvador Dışişleri Bakanlığı da yaptıkları açıklamalarla Rousseff'e desteklerini duyurdu.

Dilma Rousseff kimdir?

Haziran 2005’te Başkan Lula tarafından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekterliğine atanarak bu göreve getirilen ilk kadın olan Dilma Roussef bir iktisatçı.

Bulgaristan’dan göçen bir ilkokul öğretmeninin kızı olan Roussef Belo Horizonte’de mutena bir çevrede büyümüş ve gençliğinde sosyalist mücadeleye atıldıktan sonra 1964 askeri faşist darbesine başkaldıran solcu kent gerillalarına katılmıştı.

1970-72 arasında yakalanarak hapse atılmış ve ağır işkence görmüştü.

Roussef hapisten çıktıktan sonra Porto Alegre’ye yerleşerek 30 yıl boyunca orada Carlos Araújo ile birlikte yaşadı. Birlikte Rio Grande do Sul eyaletinde Demokrat İşçi Partisi’nin kuruluşuna katıldılar.

Roussef birçok seçim kapmpanyasında aktif rol aldıktan sonra Alceu Collares’in eyalet başkanlığı döneminde, Porto Alegre yerel yönetimin Maliye Bakanı oldu. Daha sonra Hem Collares hem Olivio Dutra döneminde Rio Grande do Sul eyaleti Enerji Bakanlığı yaptı.

2000’de Dutra kabinesindeki ayrılıkların ardından Demokratik İşçi Partisi’nden ayrılarak Lula’nın İşçi Partisi’ne katıldı.

Rousseff  2002’de başkanlığa aday olan Luiz Inácio Lula da Silva’nın kampanyasında yer aldı ve Lula’nın kurduğu hükümette Enerji Bakanı oldu.

2005’te bir rüşvet skandalının ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri José Dirceu’nun istifası üzerine bu göreve atandı ve başkanlığa aday olduğu güne kadar bu görevi yürüttü.

2010’da ikinci turda oyların yüzde 56’sını alarak Brezilya’nın ilk sosyalist kadın başkanı oldu.

2014’te yine ikinci turda bu kez oyların yüzde 51’ini aldı ve bir kez daha devlet başkanı seçildi.

"Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi" haberi, 12 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  2. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  3. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  4. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  5. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  6. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  7. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  8. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  9. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  10. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  11. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  12. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  13. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  14. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  15. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  16. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  17. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  18. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  19. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  20. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
Dünya Haberleri