Bütün askeri okullar kapatıldı

Bütün askeri okullar kapatıldı

Bütün askeri okullar kapatıldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Askeri okulların kapatılacağını ve Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulacağını duyurmuştu. Askeri okulların kapatılmasına ilişkin kararname bu sabah resmi gazetede yayınlandı....

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Askeri okulların kapatılacağını ve Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulacağını duyurmuştu. Askeri okulların kapatılmasına ilişkin kararname bu sabah resmi gazetede yayınlandı. Öğrenciler başka okullara nakledilecek. 91 sayfadan oluşan kararnameyle aralarında Erdoğan'ın yaveri Albay Ali Kesici'nin de olduğu 1389 asker daha ihraç edildi.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULDU

KHK ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

YAVERLER DE İHRAÇ EDİLDİ

Yayınlanan son kararname ile, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök gibi önemli isimlerin de aralarında bulunduğu 1389 asker ordudan ihraç edildi.

"ÜRKÜTÜCÜ" İSİM DE İHRAÇ EDİLDİ

İhraç edilen isimler arasında, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın, "Kapıdan çıktığımda tam taçhizatlı, kafasında çelik miğfer ve silahlı bir şekilde, ürkütücü bir yüz ifadesi ile karşıma çıkan asker şahıs dikkatimi çekti" diyerek anlattığı Kurmay Albay Fırat Alakuş da ihraç edilen isimler arasında.

HARBİYE VE ASKERİ OKULLAR

Harbiye diye bilinen Kara Harp Okulu, İmaratorluk döneminde, 1834 yılında İstanbul'da (Şişli-Harbiye) kurulmuş, Osmanlı Ordusunun modernleşmesinin temelini oluşturmuştu. Mustafa Kemal'in de mezun olduğu Harbiye, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün kurucu kadrolarınının yetiştiği bir kurum kimliğini de kazanmıştı. Gelenekleri en güçlü ve en köklü okullardan biri olarak kabul edilen Harbiye, aynı zamanda modern, aydınlanmacı ve laik değerlere bağlı olmakla tanınıyordu. Harbiye geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi aydınlarını yetiştiren en önemli ocaklardan biri olarak da kabul ediliyordu.

Kara Harp Okulu'nun dışında Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu da Türk Silahlı Kvvetleri'ne (TSK) kadro (subay) yetiştiren 4 yıllık yüksek okul statüsündeki diğer kurumlardı. Harp Akademileri ise, subayların, yüksek lisans-doktora düzeyinde kurmaylık eğitimi aldıkları okuldu. Ayrıca başta Kuleli olmak üzere, askeri liseler ve astsubay okulları da kapatıldı. Bu okulların tamamı Genelkurmay Başkanlığı nezdinde TSK'ya bağlı meslek okulları ve meslek yüksek okulları statüsündeydi.

AKP KRİZİ 'FIRSATA' MI ÇEVİRİYOR?

Darbe girişiminin bastırılmasının hemen ardından, "Bu bize Allah'ın bir lütfu oldu" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözleri, AKP eliyle devletin kritik kurumlarına yerleştirilen Fethullahçı çetenin tasfiyesi için bir fırsat olarak yorumlansa da, Osmanlı döneminden bu yana Türk modernelşeme hareketinin en önemli kurumlarından biri olan ve ilk dönem Cumhuriyet aydınları ve sanatçılarından önemli bir bölümünün de yetiştiği Harp Okullarının kapatılması, derin kuşku yarattı.

Erdoğan yönetiminin hızla aldığı bu karar, "AKP iktidarı bu başarısız darbe girişimini, Osmanlı-Türk aydınlanması ve Cumhuriyetin kurumlarının tamamen tasfiyesi için, bir  fırsatına mı çeviriyor" sorusunu akla getirdi.

"Bütün askeri okullar kapatıldı" haberi, 31 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 31 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bütün askeri okullar kapatıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bütün askeri okullar kapatıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:01 "Ateş Kuşları" Dizisi Heyecanla Beklenen Final Tarihini Açıkladı: İşte Detaylar!
  2. 17:58 Türk Silahlı Kuvvetleri Hakurk Bölgesinde 6 PKK Militanını Etkisiz Hale Getirdi
  3. 17:54 Salvador'da Dehşet Verici Cinayet: Kadının Parçalanmış Cesedi Bulundu
  4. 17:53 Altın fiyatları düştü: Kilogram başına 2 milyon 450 bin lira!
  5. 17:53 Birçok sürücü trafik kurallarını ihlal ediyor ancak bu kuralın yüksek miktarda para cezası var!
  6. 17:51 Koç Holding, 20,4 milyar TL'lik temettü dağıtımına başladı! Hesaplarınızı gözden geçirin
  7. 17:46 Fırın Camını Doğal Yöntemle Parlatın: Kabartma Tozu ve Su İle Kolay Temizlik!
  8. 17:45 THY Euroleague Çeyrek Finali Heyecanı: Real Madrid ve Maccabi Tel-Aviv Seride Öne Geçti
  9. 17:41 İstanbul'da Et Fiyatları Yükselirken Tüketiciler Zorlanıyor
  10. 17:32 Tatlı Tutkunlarına Müjde: Prenses Lokumu Tarifiyle Lezzet Dolu Anlar!
  11. 17:31 Uraz Kaygılaroğlu'na Veda Şoku! Son Defa Ekranlarda Görünecek, Tarih Belli Oldu!
  12. 17:31 Uçan Araba Hayali Gerçek Oluyor! Boeing'den Dev Uçan Otomobil Projesi
  13. 17:31 Chery'den Muhteşem Kampanya! 3 Modele Özel Fiyat, Düşük Kredi ve Yakıt Çeki Hediyesi!
  14. 17:29 ABD Adalet Bakanlığı, Larry Nassar Taciz Davası İçin 138 Milyon Dolarlık Tazminat Anlaşması Yaptı
  15. 17:19 Beşiktaş'ta Oxlade-Chamberlain Şoku: Southampton'un 10 Milyon Euro'luk Teklifi!
  16. 17:08 ABD dolarında 34 yıl sonra bir ilk yaşadı!
  17. 16:59 Ünlü Yapımcı: Bruce Willis set çalışanlarına ekstra cebinden para verirdi!
  18. 16:55 İsrail Savunma Bakanı: Lübnan'da Hizbullah Komutanlarının Yarısı Öldürüldü
  19. 16:52 Türkiye Çöl Tozları ve Sıcak Hava Dalgasıyla Mücadele Ediyor
  20. 16:48 EURO 2024: Portekiz ve Türkiye, F Grubu Liderliği İçin Kıyasıya Mücadele Ediyor
Gündem Haberleri