Çanakkale susuz kalabilir!

Çanakkale susuz kalabilir!

Çanakkale susuz kalabilir! Çanakkale’ye su sağlayan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası üzerinde metalik madencilik işletmesi planlanıyor ve firma son izinleri almak üzere. Bu sebeple, Kazdağı ve yöresinin biricik şehri Çanakkale’de yaşayanlar...

Çanakkale’ye su sağlayan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası üzerinde metalik madencilik işletmesi planlanıyor ve firma son izinleri almak üzere. Bu sebeple, Kazdağı ve yöresinin biricik şehri Çanakkale’de yaşayanlar çok tedirgin. Çanakkale’de hava soluyanlar, su içenler ve tarımsal faaliyette bulunanlar tehlikenin farkındalar.

Birgün’den Mustafa Dermanlı’nın haberine göre geçen hafta Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi konu üzerine bir toplantı gerçekleştirdi. Şube başkanı Türker Savaş, “Başta Atikhisar baraj suyu olmak üzere yeraltı sularımız bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde kirletilecektir. Kullanılacak siyanür havaya da karşıacağından, havamız da zehirlenecektir. Bu çevre felaketinden Çanakkale’de yaşayan yüzbinlerce vatandaş olumsuz etkilenecektir'' dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, İda Dayanışma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, Çanakkale Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çanakkale Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği''nin yaptığı ortak basın açıklamasında, Çanakkale’nin içme ve sulama suyunun sağlandığı Atikhisar Barajı’nın çevresinde faaliyette bulunan maden sahalarının çalışmaya devam etmesi ve işletmeye geçmesi halinde, 40 yıl sonra Çanakkale’nin susuz kalacağına dikkat çekildi. Bölgede ondan fazla metalik madencilik işletmesinin çalışmalarının da sürdüğü dile getirildi.

Basın açıklamasında ayrıca, “Atikhisar Barajı, giderek nüfusu artan Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ile yöredeki tarım alanlarının sulama suyu ihtiyacını karşılayan tek kaynaktır. İlimizde hali hazırda ondan fazla altın-gümüş madeni işletmesi çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlardan Lapseki Şahinli-Kocabaşlar maden işletmesi yalan beyanlarla başlangıçta madende kullanılacak suyu olmadığı halde geçici işletme ruhsatı almış, bugünlerde kesin ruhsat almak üzere son hazırlıklarını yapmaktadır. Şahinli işletmesinde olduğu gibi Kirazlı işletmesinde de kullanılacak su yoktur.'' denildi.

Çanakkale halkı, yıllardır su kaynakları olan Atikhisar Barajı’na ve suyun önemine dikkat çekmek için, yıllardır şenlikler düzenliyor. Bu kez su toplama havzası başında, Kirazlı-Balaban tepesinde gerçekleşecek olan şenliğe, yediden yetmişe herkes davetli. 2 Nisan Pazar günü, Balaban Tepesi Orman Gözetleme Kulesi’nde gerçekleşecek olan buluşmada aynı zamanda bir basın açıklaması da yapılacak.

Çanakkale’de yaşayanlar, doğa yürüyüş gurupları, esnaf, öğrenciler, kadın erkek çoluk çocuk herkes su kaynakları için kol kola omuz omuza 2 Nisan Pazar gününü bekliyor. Çanakkale yıllardır Atikhisar’ı koruyor ve suyuna sahip çıkıyor. Yetkilileri bu yanlıştan dönülmesi için uyarıyor...

"Çanakkale susuz kalabilir!" haberi, 29 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Çanakkale susuz kalabilir! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çanakkale susuz kalabilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Yaşam Haberleri