Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır' demem doğru olmadı

Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır' demem doğru olmadı

Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına... Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulutoplantısından sonra söylediği "Yargı Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır" sözüne dair düzeltmede bulundu. Kurtulmuş, bu sözlerine ilişkin "Bağlı...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulutoplantısından sonra söylediği "Yargı Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır" sözüne dair düzeltmede bulundu. Kurtulmuş, bu sözlerine ilişkin "Bağlı sözü doğru olmadı. Burada 'bağlıdır'dan kastım 'gözetir' tabiri manasındadır. Maalesef ilk cümleyi yorumlayarak yargı bağımsızlığına karşı bir şey söylemişim gibi ortaya çıkmış." dedi.

"YANLIŞ ANLAŞILDIM"

Kurtulmuş, "Yargı kurum ve kuruluşları son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır" demesinin yanlış anlaşıldığını söylemesinin ardından "Benim gibi bir adama Türkiye'de yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ve özellikle yargı bağımsızlığının, demokrasinin en temel koşullarının birisi olduğunu bilen, özümseyen birisine böyle bir şey söylemiş gibi göstermenin doğru olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dış politika atmosferinin hızla değiştiğini belirterek 'Rusya, Suriye ve İsrail'le ilişkiler ile AB' konularında ciddi yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, dün Ankara'da gazetecilere şu mesajları verdi:

SURİYE'YE TÜRKİYE DESTEĞİ

Çok hızlı değişen dış politika atmosferi var. Eskiden beri yaptığımız bazı uygulamalarda mutlaka bir takım değişikliklere gidilmesi zaruri görülüyor. Dünya çok büyük bir çatışma dönemine girdi. Biz istesek de her sorunu çözebilecek gücümüz de yok her sorunu çözebilme imkânı da yok. Yapmamız gereken etrafımızdaki bu çatışma alanlarını mümkün olduğu kadar azaltmak, Türkiye'nin maalesef tarafı olduğu birçok çatışmanın en azından Türkiye kısmının hafifletilmesini temin etmek. En azından şu 4 alanda dış politikada ciddi yeni adımlar gerekiyor:

1- Suriye'de halkın bütün kesimlerinin katıldığı, kendisini ifade edebildiği bir süreceTürkiye destek verir. Irak'ta da farklı toplumsal kesimlerin işin içinde olduğu, merkezi hükümetle kuzeydeki yönetimin arasındaki ilişkilerin düzenlendiği atmosferi tercih ederiz.

2- Yeni dönemde Ruslarla uçak düşürülme kriziyle ortaya çıkan ilişkilerin düzenlenmesini arzu ederiz.

3- Türkiye'nin vize serbestisi üzerinden AB ile geliştirmiş olduğu bu ilişkilerin de artık pozitif anlamda sonlandırılması lazım. Vize serbestisi, bu da Türkiye dış politikasını ciddi şekilde etkileyecek bir husustur.

4- İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci. Bununla ilgili olarak da son adımın, yani ablukanın hafifletilmesi, azaltılması, kaldırılması, artık ne derseniz deyin, buradaki ısrarımızı sürdüreceğiz.

"ANA TERCİHİMİZ BAŞKANLIK"

Ana tercihimiz başkanlık sistemidir. 367'yi bulacağımıza inandığımız zaman parlamentoya gelir. Bulamazsak 330'u bulursak, millete gider. Dolayısıyla biz burada metnimizi hem son şekline getireceğiz hem de bunun uygun bir zamanlamasını yapmaya çalışacağız. Eğer burada böyle bir süreç olmayacağı görülürse belki o zaman partili cumhurbaşkanlığı gündeme gelebilir.

"MACERAYA GİRMEYİZ"

(PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi) Türkiye'nin belli sınırları olduğunu herkes biliyor. Sonuçta ABD'nin de çok açık söyleyeyim, vereceği bir karar var. Türkiye hiçbir şekilde maceracı davranmaz. Özellikle Rus uçağının düşürülmesinden sonra o bölgede yepyeni bir denge var. Bu dengenin şartlarını, Türkiye'ye getirdiklerini biliyoruz.

'BAĞLIDIR'DAN KASTIM 'GÖZETİR' DEMEKTİ

"(Yüksek yargı başkanlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gezilerine katılmasına ilişkin eleştiriler üzerine söylediği 'Yargı Cumhurbaşkanlığı'na bağlı' sözü) Bakanlar Kurulutoplantısının ardından söylediklerim Anayasa'nın 104. Maddesi'ni hatırlatmaktır. 104. Madde'ye göre Cumhurbaşkanı bütün devletin organlarının ahenk içerisinde çalışmasını gözetir, bundan sorumludur. En nihayetinde de bütün organların, Cumhurbaşkanı'nın bir ilgisi vardır. Devletin başı olmak sebebiyle. Bağlı sözü doğru olmadı. Burada 'bağlıdır'dan kastım 'gözetir' tabiri manasındadır. Maalesef ilk cümleyi yorumlayarak yargı bağımsızlığına karşı bir şey söylemişim gibi ortaya çıkmış. Açıkçası üzüldüm. Benim gibi bir adama Türkiye'de yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ve özellikle yargı bağımsızlığının, demokrasinin en temel koşullarının birisi olduğunu bilen, özümseyen birisine böyle bir şey söylemiş

"Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır' demem doğru olmadı" haberi, 01 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır' demem doğru olmadı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çark etti: 'Yargı, Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır' demem doğru olmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  2. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  3. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  4. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  5. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  6. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  7. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  8. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  9. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  10. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  11. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  12. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  13. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  14. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  15. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  16. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  17. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
  18. 00:02 Altın Fiyatında Rekor! Dünya Bankası'ndan Altın Müjdesi, Yatırımcıları Heyecana Sürükledi!
  19. 00:00 Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş yaşandı: 9 aylık seri devam ediyor
  20. 23:47 Survivor'da Kim Veda Etti? İşte Adaya Veda Eden İsim!
Politika Haberleri