Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğunu söyledi

Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğunu söyledi

Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğ... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, “Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, “Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir'' dedi.

Eski Tiflis Belediye Sarayı’nda yapılan Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ortak bildirisinin imzalanmasının ardından mevkidaşlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Ankara’daki terör saldırısında 28 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 80’den fazla kişinin yaralandığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, “Elimizdeki bulgular bu vahşi saldırının PKK, PYD bağlantılı kişilerce gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Esasen biz öteden beri YPG, PYD ve PKK arasında farkın olmadığını söyleyegeldik ve bunun da uluslararası camia tarafından iyi anlaşılması gerektiğini vurguladık'' diye konuştu.

IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleriyle mücadelede başka terör örgütlerine bel bağlamanın en büyük hata olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Terör örgütleriyle her türlü işbirliğine girmek Kırmızı Şapkalı Kız masalındaki kurda yaklaşmaktan daha tehlikelidir'' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, basın toplantısının soru cevap bölümünde kendisine Ankara’daki terör saldırısı sonrasında diğer ülkelerin YPG’ye yönelik tutumlarının değişip değişmediğinin sorulması üzerine, terör örgütlerin arasında ayrım yapan ülkelerin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Maalesef seküler terörist daha iyi, radikal terörist daha kötü diye bir anlayış var. Bu da çok büyük bir yanlıştır. Terör örgütleri arasında ayrım yapmak aslında dolaylı olarak terör örgütlerine destek vermektir. DAEŞ terörü ile mücadele etmek için YPG gibi terör örgütlerine sığınmak her şeyden önce acizliğin göstergesidir. ''Uluslararası örgütler, NATO, koalisyonun içindeki 65 ülke bir terör örgütünü olan DAEŞ’le mücadele edemiyoruz. O yüzden 'Umudumuzu başka bir terör örgütü olan YPG’ye bağlıyoruz.’ Bu acizliktir, çok büyük bir yanlışlıktır. Bu hatadan herkesin bir an önce dönmesi gerekiyor. Özellikle müttefikimiz olan ABD’nin bu hatadan bir an önce dönmesi gerekiyor. Hatayı kabul etmek erdemdir.''

“KERRY DE YPG’NİN GÜVENİLMEZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ''
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, “Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir'' dedi.

ABD tarafından yapılan bazı açıklamaların “çelişkili ve karmaşık'' olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “ABD gibi bir ülkenin teröre ve terör örgütlerine bakışı çok net olmalıdır. Bunu ABD’li müttefiklerimize çok açık şekilde söylüyoruz. En azından John Kerry’den dün YPG konusundaki fikirlerinin kısmen de olsa değiştiğini duymak biz mutlu etti'' diye konuştu.

Türkiye’nin yabancı terörist savaşların durdurulması için 37 bin kişiyi giriş yasağı listesine koyduğunu, Paris saldırılarını gerçekleştiren teröristler dahil 3 binden fazla insanı yakalayıp geldiği ülkelere iade ettiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Arazide DAEŞ’le mücadele etmek isteyen tüm ülkelere destek oluyoruz. Havaalanlarımızı Almanya, Fransa, ABD gibi ülkelerin uçaklarına açıyoruz. Buna Suudi Arabistan’ın DAEŞ’e karşı mücadelede uçak gönderme isteği oldu ona da yardımcı oluyoruz. Türkiye’de aktif bir şekilde DAEŞ’le mücadeleye her zaman katılmıştır. Bundan sonra da aktif katkı sağlayacaktır. Her şeyden önce DAEŞ bize tehdit oluşturuyor. Biz hiç ayrım yapmadan terör örgütleriyle mücadeleye devam edeceğiz.''

Türkiye’nin hiçbir ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Terörle mücadelede, Rusya dahil herkesle işbirliği yapılması gerektiğini başından beri söylüyoruz. Sadece terörle mücadelede değil, Suriye’deki kesin çözümün siyasi olması gerektiğini söylüyoruz. Siyasi çözümde de Rusya ve İran’ın desteğinin önemli olduğunu Türkiye olarak her zaman söyledik. Rusya saldırılarının sadece yüzde 12’si sembolik olarak DAEŞ’i hedef alıyor, geri kalan yüzde 88’i ılımlı muhalifleri hedef alıyor. DAEŞ’le mücadele de muhalefeti hedef alıyor. Burada Rusya’nın esas gayesi Esad rejimini güçlendirmek ve arada kendi oluşumunu güçlendirmek. Bu denklemle Suriye’deki sorun çözülemez.''

Viyana’da imzalanan ortak bildiriyi hatırlatan Çavuşoğlu, bildirinin imzalandığı günden bu yana Rusya’nın hava saldırılarının daha da arttığını belirterek, “Rusya’nın saldırıları bölgeye ulaştırılacak insani yardımlara da engel. Rusya saldırılarında sivilleri, okulları, hastaneleri hedef alıyor. Bu konuda Rusya’ya önemli uyarılar yapıldı. Rusya sivilleri ve okulları vurarak savaş suçu işliyor. Rusya’nın her şeyden önce bundan vazgeçmesi lazım. Suriye’de çözüm istiyorsak terörle mücadele ederek siyasi sürece destek verelim" dedi.

Gürcü ve Azeri mevkidaşlarına, Türkiye’deki terör saldırılarına gösterdikleri tepki ve taziye mesajları için teşekkür eden ve Türkiye’nin terörle mücadele kararlılığının devam edeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Ankara’da bir saldırı oldu diye dış politikamızdan ya da dostlarımızla ilişkilerimizden vazgeçeceğimiz gibi bir anlayış çok yanlış bir anlayıştır. Terör örgütlerinin Türkiye’de yaşayan insanların günlük hayatını ve bizim dostlarımızla olan ilişkimizi etkilemesine müsaade etmeyiz'' diye konuştu.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN-GÜRCİSTAN İŞBİRLİĞİ

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki işbirliği mekanizmasının ve üç ülkenin merkezinde yer aldığı projelerin bölge için önemine değinen Çavuşoğlu, "Bu projeler özellikle Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılayabilecek projelerdir" dedi.

Güney Gaz Koridoru'nun ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) gibi projelerin bölge için önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, TANAP projesinin tamamlanma sürecinin iki ülkenin kararıyla, öne alınacağını aktardı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın Londra'yı Pekin'e bağlayacağını dile getiren Çavuşoğlu, bölgedeki ticari gelişmelerin önündeki engelin, projenin bu yılın sonunda tamamlanmasıyla ortadan kalkacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Gürcistan'ın ve Azerbaycan'ın bölgedeki dış politikalarını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Minsk Güçlüsü ve Minsk grubu Karabağ probleminin çözümü için yeterli ve kararlı bir şekilde adım atmıyor. Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları, yani yüzde yirmi ve Karabağ probleminin Azerbaycan'ın sınır bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşması gerekiyor. Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekiyor. Aynı şekilde Osetya ve Abhazya'nın tek taraflı ilan ettikleri bağımsızlığı tanımıyoruz ve Gürcistan'ın sınır ve toprak bütünlüğüne en güçlü desteğimizi veriyoruz."

"Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğunu söyledi" haberi, 19 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğunu söyledi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çavuşoğlu: Kerry de YPG'nin güvenilmez olduğunu söyledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Dünya Haberleri