Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz!

Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz!

Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye krizine ilişkin olarak, "Rusya ile üçlü bir mekanizma kuruyoruz" dedi. Çavuşoğlu, "Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye krizine ilişkin olarak, "Rusya ile üçlü bir mekanizma kuruyoruz" dedi. Çavuşoğlu, "Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz" dedi. Çavuşoğlu, Rusya ile krize neden olan Rus uçağının düşürülmesi olayına karışan pilotlardan bazılarının gözaltında olduğunu açıkladı. Ancak pilotların uçağı düşürdükleri için değil, Gülen örgütü üyesi oldukları suçlamasıyla alıkonulduklarını da ekledi.

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası programına katılan Bakan Çavuşoğlu, tarihi Rusya ziyaretinin dönüşünde ikili ülke arasında varılan anlaşmalar ve projelere ilişkin açıklamalar yaptı. "Türkiye ile Rusya Soğuk Savaş'ta bile ilişkilerini belli bir seviyede tuttu" diyen Çavuşoğlu, "AB'ye ya bizimle ol ya da Rusya'yla ol deme imkânı da vermedik, dengeli götürdük. Bundan sonra da Rusya ile olan ilişkilerimizi normalleştireceğiz. Yeni bir yol haritası düzenledik. Rusya ile ilişkilerimiz daha iyi noktaya gelecek. Alınan kararlar var. Biz Rusya'ya karşı herhangi bir adım atmadık, sabırlı olduk. İstemediğimiz bir hadiseydi, haklı olduğumuz halde bunu koz olarak kullanmadık" diye konuştu.

 
"En kısa sürede Türk Akımı
çalışmalarına başlanacak"

"İş adamlarımıza yönelik kısıtlamalar kaldırılıyor. Charter seferlerin başlaması için çalışmalar da sürüyor" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki ülke de uzmanlarını yolladı. Onla ilgili bir sıkıntı da şu anda görünmüyor. Yatırımlar konusunda birlikte çalışma konusu var. Türkiye ile Rusya arasında önemli projeler var. Akkuyu Nükleer projesi ve Türk Akımı gibi iki önemli proje var. Akkuyu projesinde çalışmaları hızlandıracağız. Türk Akımı konusunda daha önce fizibilite çalışmaları için izin vermiştik. Güney Akımı için hazırlanan ÇED raporunu kabul edeceğimizi bildirdik. En kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak."

 
"Üçlü mekanizma kuracağız"

"Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz."

"Nereleri vurmamamız gerektiği
konusunda bize bilgi verin"

Rusya ile Suriye savaşında "ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm" konularında "aynı düşündüklerini" vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Ve terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep’in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz" diye ekledi.

Çavuşoğlu, Rus yetkililerin kendilerine Suriye'de, "nereleri vurmamamız gerektiği konusunda bize bilgi verin" dediğini de aktardı.

"NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz"

Mevlüt Çavuşoğlu, Batılı ülkelere atıfla, "Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez" diye de konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın savunma sanayii işbirliğini artırma kararıyla ilgili ise şunları söyledi:

"NATO bölgesi dışından savunma sanayiiyle ilgili füze dâhil işbirliği yapan ülkeler var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konuda işbirliği yapmak istedi. Ama elde ettiği sonuçlar bizi tatmin etmedi. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz son derece normaldir. Ama bunu NATO'ya karşı bir adım olarak görmüyoruz."

"Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lâzım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lâzım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, Türkiye'de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım."

"Libya'daki okulları kapatıldı"

Dışişleri Bakanı, Rus lider Putin'in, Türk gıda ürünlerinin önündeki engellerin kaldırılacağını söylediğini, Türk iş adamlarına yönelik yaptırımların da kaldırıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen örgütünün iki ülke ilişkilerine kastettiğini söylemişti. Bakan Çavuşoğlu bunu da hatırlatarak, Gülen örgütünün sadece Rusya ile değil tüm ülkelerle ilişkilerini bozmak için açık açık çaba sarf ettiğini belirtti. 

Çavuşoğlu açıklamalarında, Libya'da Gülen örgütüne âit okulların kapatıldığını da açıkladı.

"Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz!" haberi, 10 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çavuşoğlu: Rusya ile üçlü mekanizma kuruyoruz! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  2. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  3. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  4. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  5. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  6. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  7. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  8. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  9. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  10. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  11. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  12. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  13. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  14. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  15. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  16. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  17. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  18. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  19. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  20. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
Gündem Haberleri