Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması

Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması

Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonunda, bu yıl içinde Amerika ile üst düzey karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğini John Kerry'in kendisini davet ettiğini söyleyerek, "ABD ile bazı konularda görüş...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonunda, bu yıl içinde Amerika ile üst düzey karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğini John Kerry'in kendisini davet ettiğini söyleyerek, "ABD ile bazı konularda görüş ayrılığımız olabilir ama bizim önemli bir müttefikimiz ve model ortağımızdır. Önemli olan görüş ayrılığı olduğu noktalarda da samimi bir şekilde bunları paylaşabilmek ve birbirimizi anlayabilmektir. Ama teröre destek ve terörle mücadele konusunda hassasiyetleri de korumamız lazım" diye konuştu.

"YARIN GECE ATEŞKES OLACAK"

Çavuşoğlu, Dışişleri Komisyonunda Türk dış politikasındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Dünyanın odaklandığı yerin Suriye olduğunu orada nasıl ateşkes yapılabileceğinin, insani yardımların oraya nasıl ulaştırılacağının tartışıldığını söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu "Orada insanları kuşatma altında tutarak açlığa terk ederek öldürmek istiyorlar. Çok sayıda insan bu sayıda yaşamını kaybetti. En son Münih'te 11 Şubat'ta bir toplantı odu. Burada bir deklarasyonu kabul ettik. Bunun amacı bir an evvel çatışmaların durdurulması ve insani yardımların kuşatma altındaki insanlara bir an evvel ulaştırılması, kalıcı ateşkesin tesis edilmesiydi.

Suriye'de esas çözüm siyasi çözümdür. Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim neye hizmet ederse etsin mücadele edilmeli. Ateşkes sağlanırsa da Suriye'deki terör örgütleriyle mücadele devam edecek diğer yandan siyasi çözüm arayışlarına devam etmemiz lazım. Sıra geldi uygulamaya. Yarın gece 26'yı 27'ye bağlayan gece ateşkes olacak ve çatışmalar durdurulacak. Umarım yarın gece çatışmalar durur ve siyasi müzakereler için bir ortam oluşur insani yardımlar aktarılır etkili bir şekilde. 18 aylık geçiş hükümetinden sonra Suriye halkının kendini yönetecek insanları seçecek sürecin oluşması. Bu sürece desteğimiz devam edecek" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK ATEŞLE OYNAMAK GİBİDİR"

Türkiye'nin YPG'ye müdahalesi üzerine konuşan Çavuşoğlu şöyle dedi: "YPG'nin tüm kademelerinde PKK'lı teröristlerin olduğunu söyledik. Bazı Avrupa ülkeleri bu çelişkileri gördü. ABD'nin bu konuda net bir tutum sergilemesi gerektiğini söylüyoruz. Terör örgütleriyle işbirliği yapmak ateşle oynamak gibidir. Çocuk oyuncağı değildir. Çok tehlikelidir. Zafiyet, acizlik ve yanlışlıktır terör örgütleriyle işbirliği yapmak."

"İŞLEDİKLERİ SUÇ ORANI YÜZDE 1 BİLE DEĞİL"

Mülteci sorununa değinen Mevlüt Çavuşoğlu şöyle dedi: "Şu anda 700 bin Suriyeli eğitim çağında ve 300 bine eğitim sağlayabiliyoruz. Bir neslin kaybolmaması lazım. 400 bininin daha eğitime ihtiyacı var. Bir nesil bu şartlarda yok oluyor. Eğitim, sağlık, barınma gibi konulara öncelik verilmesi gerekiyor. AB ile bu düşünceleri paylaştık. Çalışma izni verdik Suriyelilere. Eğitime yönelik projelere de destek vermek gerekiyor ki bu insanlar çalışsın ve kimseye muhtaç olmasın ve dilencilik yapmasınlar. Sığınmacıların sorun çıkardıkları yada bu gözle bakılması haksızlıktır. Gaziantep'in nüfusunun yüzde 18'i Suriyeli kamplardan hariç. Bugüne kadar onlarla ilgili hukuki yada yasal işlem oranı yüzde 3. Bunların içinde kendi aralarında yaşadıkları anlaşmazlıklar da var. İşledikleri suç oranı yüzde 1 bile değil. Onları potansiyel suçlu gibi görmek insani değil."

"IRAK'IN ÇARESİZ BIRAKILMAMASI GEREKİR"

Irak'ın mali kriz içinde olduğunu petrol gelirleri dahil diğer konularda pay alınamadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Uluslararası camiaya çağrıda bulunuyoruz ki Irak'ın çaresiz bırakılmaması gerekir. Uluslararası camianın buna çözüm bulması gerekir. En son PKK'nın boru hatlarına yaptığı saldırıdan sonra petrol akışında aksama oldu" dedi.

"ORTAK ÇALIŞMA GRUBU İÇİN LAVROV'DAN YANIT GELMEDİ"

Uçak düşürmeden bu yana Rusya ile ilişkileri düzeltmek için samimi gayretlerin olduğunu, olgun bir tavır sergilendiğini bildiren Çavuşoğlu, Sergey Lavrov'a Belgrad'daki görüşmelerinde uçak hadisesinin ardından atılması gereken adımlar konusunu değerlendirmek için ortak çalışma grubu önerisinde bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.

"KIBRIS'TA ÇÖZÜME KAVUŞACAĞIZ"

Kıbrıs'ta çözüme kavuşulacağını kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta çözüme kavuşacağız. İki taraf müzakerelerde yol kat etti. Önemli anlaşmalar var. Henüz çetrefilli sorunlarda var. Mülkiyet konusu, sınır meselesi, güvenlik ve garanti meseleleri bunlar müzakerelerin en sonunda değerlendirilmesi gereken şeyler. KKTC ile yakın işbirliğimiz devam ediyor. İki tarafın kendi aralarındaki vardığı anlaşmalar dahil her türlü adıma destek veriyoruz. Arzumuz gecikmeden seçim sonrasında gerçekleşmesi" diye söyledi.

"KOMŞU ÜLKELERLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ"

Komşu ülkelerle ilişkileri düzeltmek içi çaba sarf edildiğini, İran ile Suriye ve Irak konusunda aynı düşünülmediğini aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, "İran'ın üzerindeki ambargoların kalkmasından memnuniyet duyuyoruz. Bunlar İranlı kardeşlerimizin de yararına. Biz ikili ilişkilerimizi bu senede geliştirmek için müsteşar yardımcıları düzeyinde ilk toplantımızı gerçekleştirdik Ankara'ya geldiler. Başkanımızı ziyaret edecek. O ziyaretten hemen önce Dışişleri Bakanı Türkiye'ye gelecek. Ruhani, İslam İş Birliği zirvesine katılacak 13-14 Nisan tarihinde düzenlenecek. Ve hemen arkasından İran ile de ilişkilerimizi stratejik düzeye çevirmiştik. Yüksek düzeyde stratejik iş birliği konseyimiz var. Ortak bakanlar kurulu şekilde yapılan toplantının 3'üncüsünü Türkiye'de yapacağız Ruhani bu toplantı için gelecek. Filistin konusundaki hassasiyetimiz bellidir. Bugüne kadar Filistin'e 500 milyon dolara yakın yardım yaptık. İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Afrika ve Latin Amerika açılım politikamız başarılı bir şekilde devam ediyor" açıklamasında bulundu.

"Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması" haberi, 25 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çavuşoğlu'ndan ateşkes açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  2. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  3. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  4. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  5. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  6. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  7. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  8. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  9. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  10. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  11. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  12. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  13. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  14. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  15. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  16. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  17. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  18. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  19. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  20. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
Politika Haberleri