CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı

CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı

CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı ç... CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Üyesi Gamze Taşçıer yaptığı basın toplantısında 1 Mayıs çağrısı yaptı.

Türkiye’de emeğiyle, alın teriyle geçinen her insanın mutsuz olduğunu söyleyen Taşçıer, "Erdoğan’ın senelerdir Taksim’i her 1 Mayıs’ta kapalı cezaevine çevirdiğini de çok iyi biliyoruz. 1 Mayıs Taksim’dir, Taksim 1 Mayıs’tır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konudaki tavrımızı açık ve net olarak ilan ediyoruz. "Taksim Meydanı, emekçilerin ortak hafızasıdır." diyerek 1 Mayıs yasağına ilişkin kararı kaldıran Anayasa Mahkemesi’nin 12 Ekim 2023’te almış olduğu kararın uygulanması çağrısını yapıyoruz." dedi.

"Her geçen gün daha da kötüye giden ekonomiye, ranta, çifte standarda, baskı ve sömürü düzenine artık yeter diyen herkesi 1 Mayısta alanlara bekliyoruz." diyen Taşçıer, " Tüm emekçileri bir arada durmaya, omuz omuza haykırmaya, hakkı olanı alabilmek için ses yükseltmeye davet ediyoruz. 'Yaşamaya evet, hayatta kalmaya hayır' demek için 1 Mayıs’ta meydanlara diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Taşçıer'in basın konuşmasının tamamı şu şekilde:

1 Mayıs'ın sembol mekanının Taksim Meydanı olduğunu söyleyen Taşçıer, şunları söyledi:

"77 Kanlı 1 Mayıs’ı hiç birimiz unutmuyoruz. Karanlık odaklar tarafınca katledilen insanlarımızı anıyoruz.

Yakın tarihte olanları, söylenenleri de unutmuyoruz. 33 yıl sonra Taksim Meydanı yeniden 1 Mayıs için açıldığında "Bu Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinin bir eseridir." sözlerini dün gibi hatırlıyoruz. "Dün Taksim 100 bin kişiyi ağırladı. Tarihi gün yaşandı. Türkiye bu bayram manzarası için 32 yıl beklemek zorunda kalmıştır." diyeni biliyoruz.

Aynı Erdoğan’ın senelerdir Taksim’i her 1 Mayıs’ta kapalı cezaevine çevirdiğini de çok iyi biliyoruz. Bu yasakçı zihniyetin, Taksim’in tarihsel geçmişine sahip çıkmak isteyen emekçilere her türlü baskıyı, zulmü ve tehdidi yaptığını da biliyoruz.

"AYM ALDIĞI KARARI UYGULAMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Tüm bu tarz şeyleri bilerek de şunu söylüyoruz, 1 Mayıs Taksim’dir, Taksim 1 Mayıs’tır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konudaki tavrımızı açık ve net olarak ilan ediyoruz. "Taksim Meydanı, emekçilerin ortak hafızasıdır." diyerek 1 Mayıs yasağına ilişkin kararı kaldıran Anayasa Mahkemesi’nin 12 Ekim 2023’te almış olduğu kararın uygulanması çağrısını yapıyoruz.

Hukuksuz yasak sonucunda ısrar edilmemesini, meydanın tarihine ve değerine uygun şekilde emekçilere açılmasını istiyoruz. Öyle sınırlı sayıda kişiyle, simgesel bir izin değil, meydanın milyonlara açılmasını istiyoruz. Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin bu konudaki çağrılarına biz de destek veriyoruz.

"EMEKLIYI YORMAYIN, ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDIRMEYIN"

Emekçiler güvencesizlikten, yokluktan, yoksulluktan, adaletsizlikten ve ertesi gün nasıl bir yaşam yaşayacağını bilememekten yoruldu.

Artık yormayın emekçileri. Asgari ücretle sefalet koşullarında yaşamayı çalışanlara lütuf diye sunmayın, emeklilere verilecek üç kuruş zammı ekonomi batar yalanıyla süsleyip milyonlarca emekliye ne haliniz var ise görün demeyin, maaşlara gelen zamların daha senenin ilk çeyreğinde buhar olmasına göz yummayın. Çalışanları enflasyona ezdirmeyin.

Bugün iktidar tarafınca yapılmak istenilen, tarihsel özelliğinden ve mücadele gerçekliğinden koparılıp ehlileştirmiş bir 1 Mayıs kültürü oluşturmak. Ama elbet bunu başaramıyorlar. Başaramayınca da baskıya, şiddete ve yasaklara başvuruyorlar.

"YAŞAMAYA EVET, HAYATTA KALMAYA HAYIR"

Bugün örgütsüz hale getirilip yalnızlaştırılmak istenilen işçi sınıfını, 17 bin lira ile hayata tutunmaya çalışan asgari ücretlileri, Kadro alamayan taşeron işçileri, Güvencesiz çalışan emekçileri, Çıraklık ve staj mağdurlarını, Ektiğinin karşılığını alamayan çiftçileri, Bugün de batmadık diye dua eden esnafımızı, 10 bin lira ile ölüm sınırında mücadele veren emeklilerimizi, Atanamayan öğretmenlerimizi, Her geçen gün daha da kötüye giden ekonomiye, ranta, çifte standarda, baskı ve sömürü düzenine artık yeter diyen herkesi 1 Mayısta alanlara bekliyoruz. Tüm emekçileri bir arada durmaya, omuz omuza haykırmaya, hakkı olanı alabilmek için ses yükseltmeye davet ediyoruz. 'Yaşamaya evet, hayatta kalmaya hayır' demek için 1 Mayıs’ta meydanlara diyoruz"

"CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı" haberi, 18 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:17 DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu halka seslendi: "Taksim'de olmak için buluşacağız"
  2. 01:09 İngiltere'den Ruanda'ya Gönüllü Göç: Sığınmacı 3 Bin Sterlin Karşılığında Ayrıldı
  3. 01:03 Şampiyonlar Ligi Yarı Finalinde Bayern ve Real Arasında Beraberlik
  4. 00:57 Bira Partisi Yükselişte: Parlamento Hedefiyle Yola Çıkıyor!
  5. 00:52 Ankara, Şiddetli Sel İle Mücadele Ediyor!
  6. 00:45 İddia: İmamoğlu, Yasaklara Rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'e Çıkılmamasına Karşı; Korteje Katılmayacak!
  7. 00:40 Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Araç İçin Savunma: 'İhtiyaç!'
  8. 00:30 Rusya'nın Saldırısı: 'Harry Potter Kalesi'nde Ölü ve Yaralılar!
  9. 00:13 Koton'un halka arz detayları belli oldu! Giyim devi, 70 ülkeye ürün satıyor: İşte detaylar
  10. 00:12 VakıfBank, Ekonomiye 2 Trilyon TL Katkı Sağladı!
  11. 00:11 Dikkat! Temassız kart sahipleri için limit 1500 liraya yükselecek: Tarih açıklandı
  12. 00:08 Oğuzhan Koç'tan boşanmıştı: Demet Özdemir konuştu!
  13. 00:08 ABD'den Ford'a 'ölümcül' otomobil özellikleri soruşturması
  14. 00:05 Plastik Tespiti Ünlü Çikolata Markasını Vurdu! Ürünler Toplanıyor!
  15. 00:02 ABD "Türkiye'nin Exxon Mobil ile görüşmesine" ilişkin açıklamada bulundu
  16. 00:02 Kılıçdaroğlu emekçilere Taksim çağrısında bulundu
  17. 00:00 Yenilenen Cupra Formentor, 100 km menzil ve 333 PS performansıyla etkiliyor!
  18. 23:42 Hastane yerine kuaföre giden Nihal Candan'ın tahliyesine itiraz!
  19. 23:33 İstanbulspor tarih vererek Dursun Özbek’e sesleniş yaptı!
  20. 23:15 'Baby Shower' Polemiğine Eser Yenenler de Bulaştı!
Politika Haberleri