CHP'den dikkat çeken ByLock raporu

CHP'den dikkat çeken ByLock raporu

CHP'den dikkat çeken ByLock raporu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in hazırladığı raporda çarpıcı bilgiler dikkat çekti. ByLock'un "geliştiricisi tarafından “kullanıcılar arasında askeri seviyede şifrelenmiş,  güvenli ve gizli iletişim olanağı...

Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in hazırladığı raporda çarpıcı bilgiler dikkat çekti. ByLock'un "geliştiricisi tarafından “kullanıcılar arasında askeri seviyede şifrelenmiş,  güvenli ve gizli iletişim olanağı sunan bir iletişim uygulaması'' olarak tanımlandığı kaydedilen raporda şu bilgiler verildi:

2014'TE ABD'DE GELİŞTİRİLDİ

*ByLock’un pazara ilk olarak 2014 yılı başlarında, kendisini ABD’de yerleşik yaşayan David Keynes olarak tanıtan bir geliştirici tarafından sunulduğu bilinmektedir.

ASKERİ DÜZEYDE ŞİFRELEME YAPAMIYOR

ByLock’un MİT tarafından kırıldığı iddiaları üzerine yapılan incelemelerde, uygulamanın amatör yazılımcılar tarafından geliştirildiği, iddia edildiği gibi askeri düzeyde bir şifreleme yapamadığı, kullanıcılara ait birçok bilgiyi kolayca okunabilir yapıda sakladığı ortaya çıkmıştı.

FETÖ TARAFINDAN SATIN ALINMIŞ OLABİLİR AMA...

Gerek ByLock’un süreci, gerekse David Keynes ismiyle kayıtlı gerçek bir kişinin bulunmaması birkaç ihtimali ortaya çıkarıyor:

*David Keynes ismini kullanan kişi, kişisel sebeplerle deşifre olmamak için takma isim kullanmış amatör bir yazılımcı olabilir.

*ByLock uygulaması en başından beri başka çevrelerce, istihbarat kurumları veya FETÖ tarafından geliştirilmiş olabilir.

*ByLock el değiştirerek istihbarat kurumları veya FETÖ tarafından satın alınmış, David Keynes ismi de böylece kendiliğinden ortadan kalkmış olabilir.

* ByLock iddia edildiği gibi MİT tarafından kırıldıktan sonra, David Keynes ismini kullanan kişi korkarak ortadan kaybolmuş olabilir.

AMATÖR YAZILIM

*ByLock hakkında yapılan haberler ve yukarıda sıralanan genel durum nedeniyle, uygulama teknoloji dünyasında “amatör'' kabul edilmekte, eğer uygulama baştan istihbarat kurumları tarafından geliştirilmediyse, “kırıldığı'' ve kullanıcı bilgilerinin elde edildiği yönündeki bilgiler bu açıdan mantıklı görünmektedir.

*Ancak böylesine amatör bir uygulamanın, bilişim alanına özel önem veren ve sahte dijital delillerle birçok ailenin dünyasını karartan FETÖ tarafından kullanılması dikkat çekicidir.

TÜBİTAK'TA GELİŞTİRİLDİĞİNİN KANITI YOK

*Uygulamanın David Keynes tarafından geliştirildiği, sonradan FETÖ tarafından satın alınarak TÜBİTAK’ta çalışan cemaatçilerle geliştirme işlerine devam edildiğine dair henüz hiçbir delil ortaya konulmamıştır.

15 TEMMUZ ÖNCESİ HİÇ BYLOCK HABERİ YOK

*15 Temmuz öncesine bakıldığında, ByLock hakkında uluslararası basında da hiç haber yapılmadığı, uygulamanın teknoloji haber sitelerinde dahi konu edilmediği görülmektedir. Oysa 1 milyon kullanıcıya ulaşan bir uygulamanın en azından teknoloji haber sitelerinin ilgisini çekmesi beklenirdi. Uygulamanın sonradan incelenerek “amatör'' bulunması, bu ilgisizliğin nedeni olabilir.

İDDİALARIN KANITLANMASI ZOR GÖRÜNÜYOR

Darbe girişiminden beri görevden alınan ve tutuklanan on binlerce kişi hakkındaki işlem gerekçesi, haberlere çoğunlukla ByLock olarak yansımıştır.

ByLock uygulaması, uzunca bir süre uygulama marketlerinde bulunduğu için, herkes tarafından kurulmuş olabilir. Ayrıca uzaktan yükleme yöntemiyle bazı kullanıcılara kendi iradeleri dışında kurulmuş olması da mümkündür.

ByLock kurulum dosyaları halen yüzlerce internet sitesinde bulunmaktadır. Bugün dahi kolayca indirilip kurulabilir.

Haklarında ByLock kullandığı iddiasıyla işlem yapılan birçok kişi, uygulamayı kesinlikle kurmadığını ve kullanmadığını söylemekte, mobil cihaz el değiştirdiği veya hukuka uygun delil toplanmadığı için, bu iddianın kanıtlanması zor görünmektedir.

'TEK BAŞINA BYLOCK ÜZERİNDEN SUÇLAMA 'FETÖ'NÜN İŞİNE GELİR'

Sadece ByLock kurmuş olmak, terör örgütü üyeliği için yeterli görülemez. Tek başına ByLock veya hukuka uygun olmayan deliller üzerinden suçlama yapılması, darbe girişiminde rolü olan gerçek FETÖ üyelerinin işine gelir, onların kurtuluş yolu haline gelebilir.

Medyada yer alan haberler, sızdırılmış veya servis edilmiş bilgiler üzerinden yapılmaktadır. Hükümet veya devlet kurumları tarafından inandırıcı açıklama ve bilgilendirme yapılmasını bekliyor ve yüksek sesle talep ediyoruz."

"CHP'den dikkat çeken ByLock raporu" haberi, 08 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP'den dikkat çeken ByLock raporu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den dikkat çeken ByLock raporu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Gündem Haberleri