CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri hakkında soru önergesi

CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri hakkında soru önergesi

CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri h... CHP Hatay Milletvekili Av.Mevlüt Dudu Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi...

CHP Hatay Milletvekili Av.Mevlüt Dudu Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP'li Dudu'nun soru önergesi şöyle:

Yüksek Yargı organları başkanlarının son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gezilerine katılmaları ve konuşmalarını alkışlamaları; yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü açısından büyük tartışmalara neden olmuştur. Konunun kamuoyu gündeminde yarattığı rahatsızlığın sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından “Türkiye Cumhuriyeti’nde yargı kurum ve kuruluşları da nihayetinde son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır. Kaldı ki herhangi bir şekilde Cumhurbaşkanı çağırdığı zaman bir toplantıya katılırlar, Cumhurbaşkanı onların toplantılarına katılır, başkanlık edebilir. Hiçbir şekilde yadırganacak bir husus değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, bütün yargı kurumlarının, diğer bütün yargı, diğer bütün kamu kurum ve kuruluşlarının hepsinin başında, onları gözeten, onların faaliyetlerini bir şekilde kontrol eden, onların faaliyetlerinin içinde bulunan biridir. Devletin en üst makamıdır'' açıklaması yapılmıştır.

Bu bağlamda;

Anayasamızda, yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığı güvenceye alınmıştır. Bu çerçevede Anayasa’nın Başlangıç Metni’nin 4. Paragrafında, “Kuvvetler ayrımının, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu'' belirtilmiştir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzerine yargı, yürütmenin emrinde değildir.

Anayasa’ya aykırı bir şekilde yargının Cumhurbaşkanlığı makamına bağlı olduğunu belirten sözleriniz ne anlama gelmektedir?

Anayasa’nın 9. Maddesinde, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır'' ifadesi yer almaktadır. Sizin sözlerinizden Cumhurbaşkanı’nın yargı organlarının toplantılarına katılabileceği, başkanlık edebileceği, bir kamu kuruluşu olduğu ve onların faaliyetlerini kontrol edebileceği belirtilmektedir.  Bu durumda; yargı organını, yürütmenin bir parçası olarak mı değerlendiriyorsunuz?

Anayasa’nın 138. Maddesinde “Mahkemelerin Bağımsızlığı'' güvenceye alınarak, “Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, mevki veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare; mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez'' denilmektedir.

Anayasa’nın bu açık hükmüne karşı yargının Cumhurbaşkanlığına bağlı olduğunu ifade ederek, Anayasa’yı ihlal ettiğinizin farkında mısınız?

Hükümetinizce hazırlanan yeni Anayasa taslağında yargıyı, getirmek istediğiniz Başkanlık Sistemi çerçevesinde Başkan’ın uhdesine mi almak istiyorsunuz?

“Güçler Ayrılığı'' kuramını daha 17. Yüzyılda en hararetli biçimde savunan Montesquieu, siyasi iktidarın zorbalaşmaması için yasama, yürütme ve yargı yetkisinin ayrı organlara bölünmesini istemiştir. 21. Yüzyılda,güçler ayrılığı ilkesine karşı yeni bir model mi getirmeyi planlıyorsunuz?

"CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri hakkında soru önergesi" haberi, 01 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri hakkında soru önergesi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den Numan Kurtulmuş'un skandal sözleri hakkında soru önergesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri