CHP'den o anket şirketleri için teklif

CHP'den o anket şirketleri için teklif

CHP'den o anket şirketleri için teklif CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığına Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu. Kanun teklifinin gerekçesinde, seçmenin nabzını...

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığına Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu. Kanun teklifinin gerekçesinde, seçmenin nabzını yoklamak için araştırma şirketleri tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarının son yıllarda büyük ölçüde güvenilirliğini yitirdiği ifade edildi.

Siyasi ve sosyal konularda yapılan tüm araştırmaların belirli bir hata payı ile yapıldığını hatırlatan Yarkadaş, “İstatistiksel bir çalışma ile yapılan bu araştırmalarda +- %2 yanılma payı vardır. Ülkemizde ise %15-20’lik yanılma payı bile bazı firmalar için olağan hale gelmiştir. 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2017 Referandum sonuçları dikkate alındığında tahmin edilen ile gerçekleşen sonuçlar arasında 11-12 puanlık yanılmalar olmuştur. Bu rakamlar alınan oy miktarlarının %20’si civarında bir yanılmayı göstermektedir'' ifadesini kullandı.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun, seçim yasaklarının başlaması ile anketlerin yayımlanmasını kesin bir dille yasakladığını da hatırlatan Yarkadaş, şöyle devam etti:

'SEÇİM YASAKLARINA UYULMUYOR'
"Ülkenin geleceğini belirleyecek olan seçimlerdeki bu derece büyük yanılmalar kabul edilebilir değildir. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 2’lik hata payı makuldür. Bu oranın üzerinde ya da altında gösterilen sonuçlar, bunun kasıtlı olduğunu ve bir algı operasyonu yapıldığını göstermektedir.

Ayrıca 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, seçim yasaklarının başlaması ile anketlerin yayımlanmasını kesin bir dille yasaklamıştır. Yüksek Seçim Kurulu, her seçimden önce bu yasağı bir genelgeyle hatırlatmaktadır. Ancak araştırma şirketleri ve medya bu yasağa uymamaktadır. Son referandumda da yasal uyarılara rağmen buna uyulmadığı görülmüştür. Bu nedenle kanuna aykırı davranışlarda bulunan firmalar için caydırıcı cezalar uygulanmalıdır."

'GERÇEK DIŞI ANKET SONUÇLARI...'
Yarkadaş, "kamuoyu araştırma şirketlerinin kamuoyunu yanıltmasının önüne geçilmesi ve taraflı anketler yayınlayanlar için caydırıcı müeyyideler uygulanarak, seçmen iradesinin gerçek dışı anket sonuçlarıyla yönlendirilmesinin engellenmesi amacıyla" kanun değişikliği istedi.

Teklife göre, yasağa uymayan ve kanunda belirtilen şartları yerine getirmeyen şirketlere; birlikte çalıştıkları tespit edilen partiden fatura karşılığı aldığı ücretin 100 katı idari para cezası kesilecek ve şirket yetkilileri 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak

Ayrıca araştırma şirketleri; yaptıkları anket ve araştırma çalışmalarından elde ettikleri gelirleri, aldıkları danışmanlık ücretlerini, televizyon ve radyo programlarından aldıkları ücretleri kurumsal web sayfasından duyurmakla yükümlü olacak.

"CHP'den o anket şirketleri için teklif" haberi, 24 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP'den o anket şirketleri için teklif haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den o anket şirketleri için teklif 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  2. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  3. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  4. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  5. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  6. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  7. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  8. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
  9. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  10. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  11. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  12. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  13. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  14. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  15. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  16. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  17. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  18. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  19. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  20. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
Gündem Haberleri