Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdaroğlu'nan 10 Maddelik Taksim Manifestosu

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdaroğlu'nan 10 Maddelik Taksim Manifestosu

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdar... 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin ardından binlerce yurttaş darbeyi kınamak için meydanlara çıktı. Tüm bu gelişmelerin ardından CHP’de “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'' yapma kararı aldı.KILIÇDAROĞLU MEYDANDACHP...

15 Temmuz’daki kanlı darbe girişiminin ardından binlerce yurttaş darbeyi kınamak için meydanlara çıktı. Tüm bu gelişmelerin ardından CHP’de “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'' yapma kararı aldı.

KILIÇDAROĞLU MEYDANDA

CHP lideir Kemal Kılıçdaroğlu, 18:15 sıralarında eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Taksim Meydanı'na giriş yaptı. Kılıçdaroğlu çifti sahnede halkı selemladı. Ardından darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu halka seslenmeye başladı.

10 MADDELİK TAKSİM MANİFESTOSU

Açıklamasına, ''Gün direnme günüdür, hepimiz bir tarih yazdık' diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, “Gün direnme günüdür, bugün Taksim'deyiz. Hepinizin tarih yazdığı gündür bugün. Biz Taksim'e neden geldik? Hedefimiz ne? Tüm bunlara yanıt vermek için 10 maddelik Taksim Manifestosu hazırladım'' diyerek 10 maddelik manifestoyu okumaya başladı. Kılıçdaroğlu'nun manifesto maddelerinin okunmasının ardından, alana gelen yüzbinlerce kişinin oyuna sundu. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, ''kabul ediyorsanız ellerinizi' kaldırın diyerek oylamaya sundu.

İşte o 10 maddelik manifesto:

1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye'de tartışmasız ortak payda oluşmuştur. Siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorundadır.

3- Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi demeliyiz.

4- Darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.

5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.

6- Bu darbe girişimi anayasada yasama yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetlem işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

7- Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.

8- Bu darbe girişimini devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Devletin yeniden inşaası zorunludur.

9- İnancı kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları bu ülkenin caddelerinde sokaklarında meydanlarında parklarında özgürce gezebilmelidir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3'ncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır.

10- Devlet, kinle öfkeyle ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.

10 maddeyi Taksim Manifestosu olarak oylarınıza sunuyorum. Bütün medya mensubu arkadaşlarıma, dünya tarihine geçecek olan Türkiye’nin demokratik anlayışını çekmelerini istiyorum.

Artık çocuklarınıza diyeceksiniz ki 24 Temmuz 2016’da Taksim Meydanı’nda demokrasiye bağlılığımızı, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bağlılığımızı el kaldırarak onayladık diyeceksiniz.

(Kitlenin ellerini kaldırması üzerine) Hep birlikte bir tarih yazdık. Hep birlikte demokrasiye sahip çıktık. Taksim Manifestosu Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır. 100 binlerin oyuyla kabul edilen bir manifesto dünyada ilk kez kabul ediliyor.''

MEYDAN HINCA HINÇ DOLDU

Taksim Meydanı'nda son mitingini 5 Haziran 1977'de yapan CHP'nin çağrısı üzerine Taksim Meydanı'nı dolduran vatandaşların 1 milyonun üzerinde olduğu ifade ediliyor.

İZMİR'DEN YÜZLERCE OTOBÜS GELDİ

Taksim Meydanı'ndaki miting için bir firmanın İzmir, Balıkesir ve Eskişehir'den bin 126 otobüsü ücretsiz kaldırdığı öğrenildi.

Alınan bu kararın ardından CHP bir video yayınlayarak vatandaşları mitinge davet etti. Saat 18:00’da başlayacak miting öncesi vatandaşlar alanı doldurmaya başladı. 

galeri-164.jpg

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve tüm milletvekillerinin de saat 18.00’de alanda olması bekleniyor.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Taksim Meydanı'nda düzenlenecek CHP’nin mitingi için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ücretsiz ulaşım sağlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımın pazartesi akşamına kadar 24 saat ücretsiz hizmet verecek'' ifadesini kullandı.

laik.jpg

Taksim'de miting hazırlıkları

Miting için hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler meydana çıkan Tak-ı Zafer, Sıraselviler caddesini bariyerlerle kapattı. Öte yandan Gezi Parkı önünde bulunan sahneye “Cumhuriyete ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz'' yazılı dev pankart asıldı.  “Darbeye Hayır'' pankartlarıyla çevrelenen sahnenin yanı sıra,  meydana vinçlerle Atatürk posterleri ve “Yaşasın Laik Demokratik Türkiye'' yazılı pankartlar da asıldı.

Birleşik Haziran Hareketi ve İstanbul Tabipler Odası da yürüyüşe katıldı.

bhh.pngttb.png

"Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdaroğlu'nan 10 Maddelik Taksim Manifestosu" haberi, 24 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdaroğlu'nan 10 Maddelik Taksim Manifestosu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde Kılıçdaroğlu'nan 10 Maddelik Taksim Manifestosu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri