CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelinliği ile çıktı!

CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelinliği ile çıktı!

CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelin... CHP Milletvekilli Gamze İlgezdi, AKP’nin çocuk tecavüzcülerini aklayan ve bunu meşrulaştıran önergesini ''çocuk gelin’ gelinliği ve damatlıkla protesto etti.Meclis Genel Kurulu’na küçük bir gelinlik ve büyük bir erkek damatlıkla...

CHP Milletvekilli Gamze İlgezdi, AKP’nin çocuk tecavüzcülerini aklayan ve bunu meşrulaştıran önergesini ''çocuk gelin’ gelinliği ve damatlıkla protesto etti.

Meclis Genel Kurulu’na küçük bir gelinlik ve büyük bir erkek damatlıkla çıkmak isteyen CHP Milletvekili Gamze İlgezdi, komisyona gönderilen cinsel taciz yasası nedeniyle protesto etmek istedi.

Meclis başkanvekili Ahmet Aydın ise İlgezdi’ye tepki gösteri. Aydın’ın, “Her önüne gelen o kürsüye malzemeyle gelemez. Meramınız anlaşıldı, lütfen'' demesinin ardından kavaslar gelinlik ve damatlığı aldı.

unnamed-(3)-051.jpgunnamed-(1)-101.jpg

Yaşanan tartışma ve İlgezdi'nin konuşması Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

BAŞKAN - Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz, çocuk istismarı hakkında söz isteyen İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'ye aittir.

Buyurun Sayın Akkuş İlgezdi. (CHP sıralarından alkışlar)

Sayın İlgezdi… Sayın İlgezdi, istirham ediyorum, kürsüye yabancı malzeme çıkaramazsınız.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Resim farz edin, resim çıkarıyorum.

BAŞKAN - Sayın İlgezdi, lütfen…

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Neden? Neden çıkaramam?

BAŞKAN - Bakın, bu her yerden çıktı. Her önüne gelen o kürsüye bir malzemeyle gelemez.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Çarşamba pazarı mı burası?

BAŞKAN - Bakın, hayır. Kitapçık getirirsiniz birtakım sayısal verilerle ilgili…

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Herkes çıkarıyor ama neden çıkaramam?

BAŞKAN - Buraya koydunuz ve herkes gördü zaten, meramınız anlaşıldı. Lütfen, istirham ediyorum bakın.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Ben kullanacağım onu.

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - O da günün anlam ve önemini belirtiyor Başkan.

BAŞKAN - Sayın Akkuş İlgezdi lütfen, tamam meramınız anlaşıldı.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Bunu doğru bir şey olarak bulmuyorum çünkü bugüne kadar her türlü objeyi kullanıyordunuz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.

Buyurun efendim, kürsüdeki konuşmanızı başlatıyorum.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - O zaman konuşmamın sonunda dikkatinizi çekeceğim, lütfen dikkatinizde olsun.

BAŞKAN - Süreniz beş dakikadır.

İLGEZDİ: KÜÇÜCÜK BEDENLERİ ŞU GÖRDÜĞÜNÜZ O KOCA TAKIM ELBİSENİN YANINDA SAPKIN BEDENLERE TESLİM EDİYORSUNUZ.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli vekiller; çocuk hakları konusunda söz aldım yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Başta 127 kadın örgütü olmak üzere günlerdir Türkiye'nin dört bir yanında direnen, anlayışa karşı mücadele veren emekçi kadınlarımızı selamlıyorum, mücadeleleri davamızdır. Tecavüze uğramış bir kız çocuğu hâkimlerin ve polislerin kendisine inanmadığını ve dalga geçtiğini ifade ederken şöyle devam ediyor sözlerine: "Hâkim amca, bir daha bana bağırma 15 yaşında 38 kilo bir kızım tecavüze nasıl karşı koyabilirdim? Bir daha mahkemenize gelmeyeceğim. Sizi adalet ve vicdanınızla baş başa bırakıyorum." Bugünkü çürümüşlüğü bu mağdur çocuklardan daha iyi kim anlatabilir? Bir çocuğu bu satırları yazmaya mecbur eden, 8 tecavüzcüye beraat veren hâkimin körelen vicdanı mıdır, yoksa hâkime bu cesareti veren siyasete teslim olmuş adalet anlayışı mıdır?

Bakın, bir yılda adliyeye taşınan cinsel istismar vaka sayısı 17 bin iken, her ay en az 650 çocuk cinsel istismara uğruyorken, geçtiğimiz yıl 32 binden fazla çocuk gelin evliliği gerçekleşmişken yaklaşık bir haftadır biz bu önergeyi tartışıyoruz. Bizim için bu önerge yok hükmündedir.

Değerli vekiller, küçük yaşta yapılan evliliklerin suç olduğunu, cinsel istismarın her hâlükârda suç olduğunu hepimiz biliyoruz. Adli vaka hâline dönüşmedikçe bu vakaların sessizce kapatıldığını da biliyoruz. Bu konu "Muhalefet istismar ediyor." denilerek geçiştirilemez.

Ülkemizde çocukları değil egemen sistemi koruyan bir anlayış var. Çocuklarımız nesnelleştirilirken aile bütünlüğü denilerek hem kadına hem çocuğa yönelik şiddet meşrulaştırılıyor. İstismara uğradığı için ya da istemediği hâlde evlendirilen ve oyuncak bebekle oynayacak çağdayken anne olmaya zorlanan kızlarımızın feryatlarını duyuyor musunuz? Aslında görevimiz çocuk tanımları arasındaki farkı kaldırmak ve yasal evlilik yaşını 18'e çekmekken aksine resmî nikâhtan önce yapılan dinî nikâhı suç olmaktan çıkartan kararla çocuk evliliklerinin önü açılıyor. Bizler çocuklarımızın masum dünyasını siyasetin oyun alanına çevirdiğimiz gün insanlığımız kaybeder, insanlık kaybeder. Biliyoruz ki Türkiye Büyük Millet Meclisi dünyada çocuklarına bayram armağan eden ilk ve tek Parlamentodur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi: "Vatanı korumak çocukları korumakla başlar." Gelin, çocuklarımızı koruyalım. Bu önergenin komisyona çekilmesi yeterli değildir, tümden geri çekilerek Gazi Meclise bu utancı yaşatmayalım.

Bakın, 13 yaşında tecavüze uğrayan, nikahsız yaşamaya zorlanan, daha sonra kayınpederi tarafından başka erkekle konuşuyor diye öldürülen minik Hilal'i anımsayın ya da evlendirildiğinde 12, çocuk doğurduğunda 13, öldürüldüğünde 14 yaşında olan Kader'i hatırlayın. Türkiye'nin bu acı gerçeklerini çoğaltırsanız bugün, kaderleri Kader'le aynı olan yeni Kader'ler, Hilal'ler ve adını bilmediğimiz nice çocuklar yaratırsınız.

Değerli vekiller, şu sorulara cevap bekliyor kamuoyu: Adana'da evde uyurken kaçırılarak tecavüze uğrayan 4 yaşındaki kız çocuğunun rızasının nasıl alınacağını. Tecavüz edilen zihinsel engelli çocuklarımızı evlendirmek için engeli yoktur raporunun hangi doktorların vereceğini. Ya da İstanbul'da 6 yaşındaki kuzenine tecavüz ederek öldüren 14 yaşındaki çocuğa ağır tahrik indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı. Çorum'da 13 yaşında 2 kız çocuğuna tecavüz eden 48 yaşındaki imam çocuklardan hangisiyle evlendirilecek? Ya da Balıkesir'de 17 erkeğin tecavüzüne uğrayan çocuğumuz tecavüzcülerden hangisiyle evlendirilecek? Ya, tecavüzcüler evliyse ne olacak? "Boşan da gel." mi denilecek? Olmadı, tecavüze uğrayanlar kuma mı olacak? Karaman'da, Gerger'de tecavüze uğrayan 75 erkek çocuk için ne yapılacak? Siirt'te 15 yaşında öz kardeşine tecavüz eden zanlı kardeşiyle mi evlendirilecek yani ensest yasal hâle mi gelecek? Babası tarafından tecavüze uğrayan çocuklar ne olacak, onlar da babalarıyla mı evlendirilecek?

Değerli vekiller, "Tecavüz karşısında çocuk bağırmayı öğrensin." demek, "Bir kereden bir şey olmaz." demek, "Görmedim, duymadım, bilmiyorum." demek susmak demektir. Tecavüzlerin affını değerlerimiz kabul etmez, halkımız kabul etmez, bu yük halkımıza ağır gelir.

Bakın, bu gördüğünüz, biraz önceki gelinlik koca bir erkek bedeninin elbisesiyle yan yana tutulduğunda hatırlayın, okul bahçesinde, oyun bahçesinde olması gereken küçücük bedenleri şu gördüğünüz o koca takım elbisenin yanında sapkın bedenlere teslim ediyorsunuz. Siz oyun çağındaki çocukların oyununu bozuyorsunuz, siz kuzuyu kurda teslim ediyorsunuz. Oyun bitti Ayşe, oyun bitti Fatma, oyun bitti Hacer, oyun bitti Elif, oyun bitti yavrularımız.

Yüce heyeti saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

unnamed-(4)-041.jpg

"CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelinliği ile çıktı!" haberi, 22 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelinliği ile çıktı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li İlgezdi, Meclis kürsüsüne çocuk gelinliği ile çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  2. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  3. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  4. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  5. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  6. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  7. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  8. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  9. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  10. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  11. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  12. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  13. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  14. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  15. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  16. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  17. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  18. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  19. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  20. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
Politika Haberleri