Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başlatıldı

Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başlatıldı

Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başl... Eğitim Sen Mardin Şubesi, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça’nın üniversitedeki uygulamaları ile ilgili olarak yargıya başvurulduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Mardin Artuklu...

Eğitim Sen Mardin Şubesi, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça’nın üniversitedeki uygulamaları ile ilgili olarak yargıya başvurulduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Mardin Artuklu Üniversitesi’nin barındırdığı zengin ve üretken akademik ortam özellikle son üç yılda bilinçli olarak tahrip edildiği'' belirtildi.

Rektör Ağırakça’nın göreve başlar başlamaz uluslararası tanınırlığı olan pek çok yabancı akademisyenin görevine hukuksuz şekilde son verdiği ve son olarak bazı AK Parti Mardin İl Yönetimi seçimi ile ilgili kendisine yönelik “partimizden çek elini kardeşim'' tepkisine “ben genel başkanımızın Mardin temsilcisiyim'' diye yanıt vererek gündeme geldiği belirtilen açıklamada, üniversitede yaşanan sıkıntılar şöyle sıralandı: “Mardin Artuklu Üniversitesi’nde izinlerin mutlak bir keyfiyete tabi olması; kadro ilanlarının, bölümlerin görüş ve talebi ve hatta haberleri bile olmadan duyuruya çıkması; alım jürilerinde bölüm başkanı ve en az bir bölüm üyesi bulunması gerekirken, bölüm dışından oluşturulan jürilerle hukuksuz bir biçimde gerçekleştirilmesi; hak kazanmış kişilerin hakları keyfiyetle gasp edilerek bölüm ve fakültelerin ihtiyaç duymasına rağmen kadro alamamaları; dönem ortasında görevlendirmelerin sürgün amacıyla kullanılmasıyla hem hocaların hem de öğrencilerin mağdur edilmesi; bireysel ya da toplu toplantılar vasıtasıyla bölüm çalışanlarının ''uyarılması’ ve ''tehdit edilmesi’; akademik izinlerin herhangi bir kıstas gözetilmeden keyfiyetle onaylanması ya da reddedilmesi; idari soruşturmaların ve cezaların düşünceleri beğenilmeyen akademisyenlerin ifade özgürlüklerini engelleme maksadıyla kullanılması; ders içeriklerine yönelik keyfi müdahaleler gibi birçok hak ihlali yaşanmıştır.''

ÖRNEK OLAYLAR

Eğitim Sen açıklamasında üniversitede yaşanan söz konusu uygulamalarla ilgili şu örnekler sıralandı:

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE KADRO KEYFİYETİ: Kamuoyunda sıkça tartışıldığı için kabaca güvenceli kadro diyebileceğimiz “33A'' ve güvencesiz kadro diyebileceğimiz “50D''lilerin durumu. Güvenceli kadro olan 33A’ya dahil olan ÖYP’li araştırma görevlileri bir KHK ile bir gecede kendilerinin güvencesiz 50D kadrosuna geçirildiklerini öğrendiler. YÖK bu konuda oluşan haklı tepkiler nedeniyle rektörlüklere 2017 sonuna kadar 50D’ye geçirilen araştırma görevlilerini tekrar 33A kadrosuna alınması için yetki verdi. Bu çerçevede bazı üniversite rektörleri tüm 50D kadrosundaki araştırma görevlilerini tekrar 33A kadrosuna aldı. Kimi üniversite rektörlükleri ise bu konuda bazı akademik kıstaslar belirleyerek bu kıstaslara uyanları 33A kadrosuna geçirdi. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü gibi bazı üniversite rektörleri ise bu yetkiyi tamamen keyfi bir şekilde kullanmış, herhangi bir kriter getirmeksizin birkaç araştırma görevlisini 33A kadrosuna alırken büyük çoğunluğunu keyfi bir kararla güvencesiz kadro olan 50D kadrosunda bırakmıştır. Bunlardan biri de ÖYP’li olduğu için kadrosu 50D’ye geçirilen Devlet Konservatuarı Araş. Gör. Mahir Mak’tır. Mak’ın geçirildiği 50D kadrosu gerekçe gösterilerek, doktorasını tamamlamasına ve bölümün de ihtiyaç duymasına rağmen kadro verilmeyerek görevine son verilmiştir.

''KARARNAMELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’ YAZISINA SORUŞTURMA: İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İzzet Çıvgın, KHK’lar vasıtasıyla üniversiteden, arkadaşlarından ve öğrencilerinden kopartılan akademisyen arkadaşları için Gazete Duvar’da “Bütün Kararnameler Gözden Geçirilmeli'' başlığıyla bir yazı yayınlamıştır. Çıvgın’ın içeriğinde KHK’lı arkadaşlarının masumiyetinden bahsettiği yazısı nedeniyle rektörlükçe hakkında soruşturma açılmıştır. Haklarında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmayan ve bu çerçevede BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve hatta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nca garanti altına alınan adil bir mahkemede yargılanarak mahkum edilmeyen hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceği ilkesini göz ardı eden rektörlük ve soruşturmacılar, bu arkadaşları için “masumlar'' deme “suçu''nu işleyen Çıvgın’ı soruşturmuş ve hakkında kınama cezası vermiştir.

DÖNEM BİTERKEN ''GÖREVLENDİRME’: İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. İzzet Çıvgın ve eşi Öğr. Gör. Hatice Çıvgın derslerin bitimine iki buçuk hafta kala rektörlükçe sırasıyla Midyat ve Ömerli Yüksek Okullarına görevlendirme adı altında sürgün edilmişlerdir. Zaten KHK’lar eliyle bölümden kopartılan hocaların eksikliği ortadayken üzerlerinde “sekiz'' ders bulunan bu iki hoca dönemin bitmesi bile beklenmeden sürgün edilerek yüzlerce öğrenci de mağdur edilmiştir. Bu sürgünün asıl gerekçesi ise İzzet Çıvgın’ın ÖYP’li oldukları için kadroları 50D’ye geçirilmiş araştırma görevlilerinin kadrolarının güvenceli 33A’ya geri alınması için bölüm hocalarının çoğunluğu ile birlikte bölüm başkanına talepte bulunmasıdır. Bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Zelal Başak Kızılkan bölüm öğretim üyelerinin çoğunluğu konuyla ilgili konuşma isteğini dahi geri çevirmiş, üstelik bu durumla ilgili öneride bulunan İzzet Çıvgın’ı rektörlüğe şikayet ederek Çıvgın çiftinin rektörlükçe sürgün edilmesinde rol almıştır. Mimarlık Fakültesi Araş. Gör. Emre Özyetiş birkaç gün önce rektör Ahmet Ağırakça odasına çağrılmış aşağıda da belirtildiği üzere tehdit ve hakarete maruz kalmıştır. Bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunan Özyetiş 29.12.2017 tarihinde Rektörlükçe Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na sürgün edilmiştir.

AKADEMİSYENE HAKARET VE TEHDİT: Son iki senedir Türkiye çapındaki bütün mimarlık fakültelerinden öğrencilerin katıldığı ulusal yarışmalarından ödüllerle dönen fakültede yürütülen ders içerikleri kapsamında gösterilen Zeki Demirkurbuz’un “Masumiyet'' filmi ile Reha Erdem’in “Kozmoz'' filmleri Rektör Ağırakça tarafından “ahlaksız'' bulunarak derslerin içerikleri ve yürütülüş biçimi hedef gösterilmiştir. Bununla ilişkili olarak Mimarlık Fakültesi’nde dört yıldır araştırma görevlisi olarak çalışan Emre Özyetiş’i Rektör Ağırakça makam odasına çağırarak kendisine cinsel kimliği üzerinden saldırmış, tehdit etmiş, kişiliğine ve akademik etkinliğine hakaret etmiştir. Yukarıda belirtilen uygulamaların pek çoğu ile ilgili hukuki süreçler başlatılmıştır. İçinden geçtiğimiz bu ağır şiddet ve baskı dolu dönemin karanlığına rağmen bizler hâlâ özgür ve adaletli bir ülke ve akademinin mümkün olduğuna inanıyoruz. Özgür hayatlarımızı ve üniversiteleri hep beraber inşa edeceğiz.

"Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başlatıldı" haberi, 30 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 30 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başlatıldı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cinsiyetçi rektör hakkında hukuki işlem başlatıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Eğitim Haberleri