Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor?

Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor?

Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor? Geçtiğimiz Pazar günü, Irak polisi, Kerkük kentinin kuzeyindeki bir sokakta, 16 yaşından oldukça küçük görünen bir çocuğu yakaladı. Polisin gömleğini çıkardığı çocuğun bedeninde, iki kilogramlık bomba sarılı halde...

Geçtiğimiz Pazar günü, Irak polisi, Kerkük kentinin kuzeyindeki bir sokakta, 16 yaşından oldukça küçük görünen bir çocuğu yakaladı. Polisin gömleğini çıkardığı çocuğun bedeninde, iki kilogramlık bomba sarılı halde bulundu. Bir gün önce ise Gaziantep'te 12 yaşında bir çocuk, düğünde gövdesine sarılı bombayı patlattı ve 51 kişi yaşamını yitirdi. 

Gaziantep'te düğünde yaşanan intihar saldırısında, ülkede ilk kez bir çocuk, intihar bombacısı olarak kullanıldı. Afganistan'da, Taliban'ın uzun yıllardır çocukları intihar eylemlerinde kullandıği biliniyordu. 2012'de 14 yaşında bisikletli bir çocuk, Kabil'deki NATO üssünü havaya uçurmuş ve saldırıda 6 kişi yaşamını yitirmişti. 2014'te ise, yine bir çocuk Afgan başkentinde Fransız Kültür Merkezi'nde kendini havaya uçurdu.

AMAÇ YETİŞKİN SAVAŞÇILARI KORUMAK, GÜVENLİK GÜÇLERİNİ GAFİL AVLAMAK

Araştırmacılar ve yetkililer, IŞİD ve diğer İslamcı örgütlerin giderek artan sayıda intihar eyleminde çocukları kullanma eğiliminde olduğunu, bu şekilde yetişkin savaşçıların korunması ve güvenlik güçlerinin 'gafil' avlanılmasının amaçlandığını belirtiyor.

Batı Afrika'da, Boko Haram intihar bombacısı olmaya zorlamak için çocuk kaçırma eylemleri yapıyor. Irak ve Suriye'de ise IŞİD; işgal ettiği topraklarda ailelerine iş verdiği çocukları, kendi okul ve kamplarında eğitiyor. Örgüt, sosyal medya hesaplarından da küçük yaştaki çocukların eğitildiği kamp görüntülerini paylaşıyor.

UNICEF bölge sözcüsü Juliette Touma bölgede çocukların kullanıldığı eylemlerin arttığına dikkat çekerek şöyle söylüyor; "Çocuklar çok daha aktif bir rol alıyor ... ağır silahların kullanımı konusunda eğitim alıyorlar, keskin nişancılar olarak ve ön cephelerde kontrol noktalarında intihar bombacıları olarak kullanılıyorlar."

Cumartesi akşamı Gaziantep'te bir düğünü vuran intihar eylemcisinin de 12 yaşında olduğu belirtilmişti. Saldırıda yaşamını yitiren 51 kişiden 22'si ise, 14 yaşın altındaydı.

IRAK'TA VE BATI AFRİKA'DA DA AYNI TAKTİK KULLANILIYOR

IŞİD, çocukların yanı sıra zihinsel sağlığı yerinde olmayan kişileri de intihar eylemcisi olarak kullanıp, kontrol noktalarına gönderiyor. Pazar günü Kerkük'ün kuzeyinde yaşanan olayda, görüntülere ağlayan bir çocuk yansımıştı. Irak güvenlik güçleri üzerinde 2 kg patlayıcı bulunan çocuğun 16 yaşında olduğunu iddia etmiş ancak yerel kaynaklar çok daha küçük yaşta olduğunu belirtmişti. Çocuk hala IŞİD işgali altında olan Musul kökenliydi.

Irak hükümeti için çalışan analist Hişam el-Haşimi, IŞİD'in bu yıl Cennet Gençlik Tugayı'nı yeniden aktif hale getirdiğini belirtiyor. el-Haşimi;  Gençleri intihar eylemlerine dahil etmek daha kolay, özelliklede sevdiklerini kaybettikleri anlardan sonra. Onlar daha az ilgi ve erkek yetişkinlere göre daha az şüphe çeker" diyor.

Nisan ayında raporunda UNICEF,  2014'e göre bu yıl, çocukların intihar bombacısı olarak kullanıldığı saldırıların Nijerya'da dört kat arttığını belirtiyor.

Mart ayında Boko Haram, bir köy baskınında kaçırdığı ve vücudunu patlayıcılarla sardığı 12 yaşındaki bir kız çocuğunu, Kamerun'da intihar saldırısında kullanmıştı.

UNICEF raporuna göre, kaçırılan ve intihar saldırılarında kullanılan çocukların yaklaşık üçte ikisi kız. Sadece bu yılın ilk altı ayında UNICEF, Batı Afrika'da 38 çocuk intihar bombacısı kaydedildiğini bildiriyor.

Kaynak: soL

"Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor?" haberi, 23 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuklar nasıl intihar eylemcisi yapılıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  2. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  3. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  4. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  5. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  6. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  7. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  8. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  9. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  10. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  11. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  12. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  13. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  14. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  15. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  16. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  17. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  18. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  19. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  20. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
Gündem Haberleri