Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün "Türkiye'ye yönelik 700'den fazla saldırı yapıldı" iddiasına BBC'den yalanlama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün "Türkiye'ye yön... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afrin Operasyonu'nun 12. gününde 1 Şubat'ta CNN'in internet sitesinde yayımlanan makalesinde, geçen yıl Afrin'den Türkiye'deki şehirlere yönelik 700'den fazla saldırı olduğunu yazdı....

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afrin Operasyonu'nun 12. gününde 1 Şubat'ta CNN'in internet sitesinde yayımlanan makalesinde, geçen yıl Afrin'den Türkiye'deki şehirlere yönelik 700'den fazla saldırı olduğunu yazdı. Başbakan Binali Yıldırım da Afrin'den, Hatay ve Kilis ile civardaki karakol ile üslere 700'e yakın tacizin ve saldırının gerçekleştirildiğini söyledi. BBC Reality Check ise Türkiye'ye yönelik yalnızca 26 saldırı ve taciz atışı tespit edildiğini ileri sürdü.

BBC Reality Check, Türkiye'nin 20 Ocak'ta Afrin Operasyonu'nun başlama nedenlerinden biri olarak gösterilen, Afrin'den yapılan saldırıları mercek altına aldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamaları da dahil olmak üzere çok sayıda açık kaynaktan yapılan incelemeler sonucunda Afrin'den Türkiye'ye yönelik yalnızca 26 saldırı ve taciz atışı tespit edildi. Dışişleri Bakanlığı, BBC'nin konuyla ilgili sorularına 1 Ocak 2017 ile 20 Ocak 2018 tarihleri arasında "700 taciz atışı" olduğunu ve buna ek olarak da 90'dan fazla roketli saldırı gerçekleştildiğini belirterek, yanıt verdi.

BBC'nin farklı iddiaların doğruluğunu incelediği BBC Reality Check bölümü kapsamında, Afrin Operasyonu öncesinde Afrin'den Türkiye'ye yönelik oluşturduğu söylenen güvenlik tehdidine dair yapılan açıklamaları mercek altına alındı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Yalnızca geçen yıl içerisinde, PYD/YPG kontrolü altındaki Afrin bölgesinden Türkiye'deki şehirlere yönelik 700'den fazla saldırı gerçekleşti" ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım da Afrin Operasyonu'nun başlamasının ertesi günü (21 Ocak) gazete yöneticilerine yaptığı değerlendirmede, Hatay ve Kilis ile civardaki karakol ile üslere 700'e yakın tacizin ve saldırının gerçekleştirildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da operasyonun başlamasından bir gün sonra, Afrin bölgesinden, "Hatay ve Kilis illerimiz ile oradaki karakol ve üslerimize bugüne kadar 700'e varan saldırı ve taciz" gerçekleştiğini açıkladı.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı'nın hem Türkçe hem İngilizce resmi Twitter hesaplarından 26 Ocak'ta paylaşılan mesajlarda, "Son bir yıl içerisinde Suriye sınırından Türkiye'ye 700'den fazla saldırı düzenlenmiştir" ifadesi yer aldı.

KAÇ SALDIRI DÜZENLENDİ?
Ancak, BBC Reality Check'in yaptığı araştırmada, açık kaynaklarda, Suriye'den Türkiye'ye yönelik 1 Ocak 2017 ile 20 Ocak 2018 tarihleri arasındaki dönemde 26 saldırı ve taciz atışının yer aldığını tespit edildi.

Bunlardan 15'inin Afrin'den geldiği belirlendi. 2017 yılına dair ilk olayın 22 Mart tarihinde Reyhanlı'da yaşandığı görülüyor.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 22 Mart tarihinde sabah saatlerinde Afrin'den açılan keskin nişancı ateşi sonucunda Reyhanlı'daki Bükülmez Hudut Karakolu'nda görevli bir askerin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Sınırın Suriye tarafından gelen saldırı ve taciz atışlarının en çok yoğunlaştığı dönem de Nisan ayının sonları oldu.

Genelkurmay Başkanlığı; Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı'na yönelik 25 Nisan'da gerçekleştirdiği hava harekatının ardından YPG kontrolü altındaki bölgelerden 11 sınır karakoluna 13 saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Açıklamada, bu saldırıların dokuzunun Afrin bölgesinde meydana geldiği belirtildi.

Açık kaynaklarda yer alan haberler ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, 2017 yılında Afrin bölgesinden en son 30 Haziran'da Hassa'da bulunan Gökhan Hudut Karakolu'na taciz atışı gerçekleştirildi.

Genelkurmay Başkanlığı, 2018 yılında da 19-20 Ocak tarihlerinde Afrin'den yapılan taciz atışlarına "misliyle karşılık verildiğini" açıkladı.

"Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün "Türkiye'ye yönelik 700'den fazla saldırı yapıldı" iddiasına BBC'den ." haberi, 21 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün "Türkiye'ye yönelik 700'den fazla saldırı yapıldı" iddiasına BBC'den .. haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün "Türkiye'ye yönelik 700'den fazla saldırı yapıldı" iddiasına BBC'den .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  2. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  3. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  4. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  5. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  6. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  7. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  8. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  9. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  10. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  11. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  12. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  13. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  14. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  15. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  16. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  17. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  18. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  19. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  20. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
Gündem Haberleri