Cumhuriyet davasında ara karar verildi

Cumhuriyet davasında ara karar verildi

Cumhuriyet davasında ara karar verildi Basın tarihine geçecek trajikomik iddialar ve delilden yoksun suçlamalarla Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Muhabiri Ahmet Şık ve Muhasebe...

Basın tarihine geçecek trajikomik iddialar ve delilden yoksun suçlamalarla Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Muhabiri Ahmet Şık ve Muhasebe Çalışanı Emre İper’in tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bugün saat 14.30’da görülecek. Duruşma öncesi saat 13.30’da adliye önünde buluşma çağrısı yapan ''Dışarıdaki Gazeteciler’ duruşmaya çağrı yapmak amacıyla bir sosyal medya kampanyası daha başlattı. #TahliyeHemenŞimdi ve #ÖzgürlükHemenŞimdi etiketleri ile davaya çağrı yapan gazeteciler “Cumhuriyet davasında gazetecilik yargılanıyor. Haksızlığa sessiz kalmak, ortak olmaktır. Pideci var, tamirci var, parkeci var pazartesi saat 13.30’da sen de Çağlayan’da ol ki tam olsun'' diyerek duruşmaya çağrı yaptı.

Cumhuriyet davasında taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Hacı Hasan Bölükbaşı, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Kadri Gürsel'in de arasında olduğu 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcının talebinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar; Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Kadri Gürsel'in ise tahliye edilmesine karar verildi.

Cumhuriyet gazetesi yazar, yönetici, muhabir ve çalışanlarının yargılandığı davanın 3'üncü duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.

Duruşma savcısı Hacı Hasan Bölükbaşı, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Kadri Gürsel'in de arasında olduğu 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme savcının görüşüne karşı sanık ve avukat beyanlarıyla devam etti.

ARA KARAR AÇIKLANDI: KADRİ GÜRSEL'E TAHLİYE

Savcının talebinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar; Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Kadri Gürsel'in ise tahliye edilmesine karar verildi.

Mahkeme tahliye taleplerinin değerlendirilmesi için 22.30'a kadar ara verdi. Kadri Gürsel'in ise tahliye edilmesine karar verildi.

STAR VE AKŞAM GAZETELERİNE SUÇ DUYURUSU

Star ve Akşam Gazeteleri'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı, "Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi" şeklindeki atılan twitlerle ilgili mahkeme başkanı; "Star ve Akşam gazetelerinin kendi kendine işgüzarlık yaparak yorum yapması, öngörüde bulunması ile ilgili basın bürosuna suç duyurusunda bulunduk" dedi.

CANLI

Savcı mütalasını verdi

Savcı gerekçe ve nedenlerin henüz ortadan kalkmaması gerekçesiyle tüm sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti. Savcının gerekçeleri arasında ara karardaki eksikliklerin giderilmesi, bilirkişi raporlarının beklenmesi de var.

Aydın Engin mütalaaya itiraz etti: Biz üç kere aynı gazeteyi yapsak kapının önüne konurdur. Savcı üç defadır tıpatıp aynı mütalaayı veriyor! Savcı 3 duruşmadır "sanıkların kaçma şüphesi, delillerin karartılma tehlikesi" diyor o zaman kanıtlasın. Ben öyle düşünüyorum diye olmaz.

Kadri Gürsel konuşuyor: 28 Temmuz 2017 tarihli celsenin sonunda ara kararınızda benim tanıklar üzerinde baskı yapma ihtimalim .. tutukluluğa devamına gerekçe olan iki maddeden biriydi, 11 Eylül'de ise bu tek gerekçe olarak yer aldı.Bu 10,5 aydır süren tutukluluğumun 15 gün uzayarak 11 ayı bulmasına sebep veren haksız bir gerekçe.Dinlenmiş olan tanıkların benimle ilgili herhangi bir hüküm vermeleri mümkün değildi. Çünkü onlardan yıllar sonra görev aldım.Bugün dinlenen tanıklar ifadelerinde benden bahsetmedi. Ne de benimle ilgili herhangi bir soru soruldu.Alev Coşkun yazılarımı okuduğundan, TV'den haberdar olduğunu bu şekilde beni tanıdığını söylemiştir ki davayla alakası yoktur. Bu nedende tanıklara baskı yapma gerekçesi artık bir gerekçe olamaz.

19:00 Duruşmaya ara karar için 1 saat ara verildi

Alev Coşkun'un ardından Rıza Zelyut tanık olarak dinleniyor.

Saat: 18:00 Rıza Zelyut tanık olarak çağrıldı.

Rıza Zelyut:

"Buraya bir Cumhuriyet aydını ve Mustafa Kemal'in yazarı olarak geldim. Mustafa Kemal'i dedesi bilen biriyim. Mustafa Kemal'i sevdiğim için yargılanan bir insanım, FETÖ'cü örgütün açtığı davada yargılanmış bir yazarım. Hiçbir zaman AKP destekçisi olmadım. Ben burada Mustafa Kemal'i, laikliği, Atatürkçülüğü savunan yazılarım nedeniyle geldim. Benim bu dava açılmadan ve bu davayla ilgili işaret yokken 30 Nisan tarihli yazımın başlığı "İlhan Selçuk'u" vurmak."

"Vakıf üzerinden birileri Cumhuriyet gazetesine el koydu.  Nuray Mert'i, Can Dündar'ı Aydın Engin'i kim getirdiyse o yapmıştır"

Ben Cumhuriyet'in geleneksel yoldan ayrıldığını ve operasyon gazetesine dönüştüğünü yazdım. Cumhuriyet gazetesine ilk FETÖ operasyonu 21 Mart 2008'deydi. İlhan Selçuk'un içeriye atılması FETÖ'nün ilk hamlesi. Sayın hazirun, o döndemde SkyTürk'e çıktım "İlhan Selçuk ne yazdıysa altına adımı yazıyorum" dedim. Bunu da dönemin savcısı Zekeriya öZ'e seslenerek yaptım. Cumhuriyet beni ilgilendiriyor, arkadaşlar. Çünkü Cumhuriyet ile cumhuriyet değerli birbiri üzerine oturmuştur. Arkadaşlar, 21 Mart 2008'de kim gözaltına alındı İlhan Selçuk. FETÖ'nün en güçlü olduğu dönemler. Sonra da vakıf üzerinden birileri Cumhuriyet gazetesine el koydu. Kim yaptı? Nuray Mert'i, Can Dündar'ı Aydın Engin'i kim getirdiyse o yapmıştır. Yazarları suçladığım düşünülmesin. 12 haberin 8'i HDP ve Selahattin Demirtaş'tı. Bir gazetenin internet sayfasında HDP ve Demirtaş'ın 8  haberi olamaz."

[salondan "Sana ne" diyerek itirazlar yükselmesi üzerine Mahkeme Başkanı: Cevap vermeyelim]

16:20: Aytuğ'un ardından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu eski üyesi Alev Coşkun tanık olarak dinleniyor.

Alev Coşkun’ın ifadesinde şunlar yer aldı:

Cumhuriyet 95 yılık bir kurum. Cumhuriyet'in kuruluşunu Atatürk 1924'te istedi. Kuruluşunu Atatürk'ün çok yakın mesai ve ideoloji arkadaşı ve 1. Meclis'in üyesi Kuvayı Milliyeci Yunus Nadi tarafından kuruldu.

Bu tarihi gazeteye 1992 yılının Nisan ayında, yine gazetenin çok kritik bir zaman diliminde, hakkında toplatma ve iflas hareketleri olduğu dönemde İlhan Selçuk tarafından davet edildim. Ve 12 Nisan'da o sırada gazeteyi yayınlayan Yeni Gün Neşriyat Anonim Şirketi’nin genel kurulunda yönetim kurulu başkanlığına seçildim. Bu başkanlığım kesintisiz 16 yıl sürdü.

1993'te Vakıf kuruldu. Vakıf’ın kurucu yönetimine seçildim ve ilk görevim saymanlıktı. İlhan Selçuk'un onayıyla Başkan Vekilliği'ne getirildim.

İlhan Selçuk vefat edince bir hareketlilik başladı. 2 Nisan 2013'te Vakıf’ın ilk üyesi Prof. Aydın Aybay'ın vefatı üzerine bir üyenin seçimi yapıldı. Bu tarihli seçimde hukuka aykırılık olduğuna inandık biz. Bu 2 Nisan 2013 tarihli seçim Cumhuriyet Vakfı ve gazete için bir kırılma noktasıdır.

Bu seçimle ilgili itirazlardan sonra seçimin yenilenmesi için yeni bir seçim yapıldı. O da hukuka aykırıydı. Biz de açık imzalarımızla şikayette bulunduk. Dört ayrı zamanda dört ayrı Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişi tarafından bu seçim incelendi. İnceleme sonucunda üç müfettiş bizim dediğimizin doğru olduğuna karar vermiş, biri ''hayır’ demiştir.

Şu anda görülen dava bir ceza davasıdır. Cumhuriyet Vakfı yöneticilerinin sorumluluklarıyla ilgili bir ceza davasıdır. Bu dava 2 kapsamlı olarak görülüyor. Birinci noktası terör örgütü üyesi olmamakla beraber yardım etmek, ikinci esası Vakıf mallarının özenli bir şekilde yönetilmemesi nedeniyle TCK 155'teki görevi kötüye kullanma suçlarını kapsıyor. Yani bizim açtığımız dava ile bu dava arasında en ufak ilişki yoktur. Bizim davamız basit bir iptal davası bu dava bir ceza davasıdır. Ekim ayında bu dava açılıp arkadaşlarımız tutuklandığı zaman buna ilk itiraz eden ben ve arkadaşlarım oldu. Biz bu tutukluluğa karşı olduğumuzu söyledik, bildiri yayınladık. 13 Haziran 2017'de bir makale kaleme aldım, "Hukukun üstünlüğü ve kanunsuz suç olmaz ceza ilkesi" başlıklı makale sosyal medyada yer aldı. Bunları söylüyorum çünkü benim üzerimde 1,5 yıldır algı operasyonu yapılıyor. bugün bile Cumhuriyet'te var. "Neden bu davayı açtı" deniyor.

Turhan Günay'ın ne işi var burada? -Turhan Günay (Cevaben): Sayenizde efendim.-

16:07: Mahkeme Başkanı Fatih Aytuğ'a Kemal Aydoğdu ile tuttukları evdeki eşyaların kime ait olduğunu sordu. Aytuğ, Aydoğdu ile tanışıklıklarını anlattı. Mahkeme başkanının sorularını yanıtladı.

15:54: Tanıklar Alev Coşkun, Rıza Zelyut ve Fatih Aytuğ dinlenecek. Mehmet Faraç ise duruşmaya gelmedi. İlk Aytuğ dinleniyor.

15:50: CHP milletvekili Mehmet Tüm "Ben milletvekiliyim izlemek istiyorum" dedi, avukatlardan birinin "Karar alın" demesi üzerine Mahkeme Başkanı "Karar alıyorum, her sanık için üç avukat olacak" dedi. ve ara verdi. Mahkeme Başkanı kısa süre salonu terk ettikten sonra geri geldi.

15:39:Silivri'de görülen bir önceki duruşmada Kadri Gürsel'in tahliyesi yönünde oy kullanan üye hâkim, bu duruşmada raporlu.

15:26:Tutuklu yargılanan gazeteciler ve Cumhuriyet yöneticileri salonda yerini aldı.


Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları “PKK ve FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' iddiasıyla suçlanıyor. Hazırlanan iddianamenin kabulünün ardından 5 gün süren ilk duruşma sonrasında Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay tahiye edildi. Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ile Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluğunun devamına karar verildi.

İkinci duruşmada ise dosyaya bir diğer tutuklu Cumhuriyet Çalışanı Emre İper de dahil edildi. Duruşmada mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında tahliye taleplerini reddederek 5 tutuklu gazetecinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme kararında Kadri Gürsel’in tutukluluğuna devam kararının oyçokluğu ile alındığı bir mahkeme üyesinin muhalefet şerhi yazdığı biliniyor. Tutukluluğa devam kararını okuyan Mahkeme Başkanı, “Diğer üç tanık dinlendikten sonra tutuklulukla ilgili daha sağlıklı karar vereceğiz'' açıklaması yapmıştı.


Gazetecilere akıl almaz suçlamaların yöneltildiği iddianame sosyal medyada alay konusu olmuştu. İddianemede yer alan suçlamalar ilk iki duruşmada Cumhuriyet çalışanları ve avukatlar tarafından büyük ölçüde çürütülmesine rağmen 5 Cumhuriyet çalışanı hâlâ bu iddialarla tutuklu bulunuyor. Öyle ki Cumhuriyet çalışanları ByLock yüklü telefonlardan gelen aramalara ve SMS’ler nedeniyle, ki bunlara yanıt vermedikleri halde suçlanıyor.

dkewemqw4aawbcc-001.jpg

"Cumhuriyet davasında ara karar verildi" haberi, 25 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cumhuriyet davasında ara karar verildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhuriyet davasında ara karar verildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  2. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  3. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  4. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  5. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  6. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  7. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  8. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  9. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  10. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  11. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  12. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  13. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  14. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  15. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  16. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  17. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  18. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  19. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  20. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
Gündem Haberleri