Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şık konuşuyor!

Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şık konuşuyor!

Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şı... Cumhuriyet davasının ilk duruşmasında üçüncü gün gecikmeli olarak başladı.Duruşmada bugüne dek Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent...

Cumhuriyet davasının ilk duruşmasında üçüncü gün gecikmeli olarak başladı.

Duruşmada bugüne dek Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Utku, Okur Temsilcisi Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör,Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, köşe yazarı Kadri Gürsel ve çizer Musa Kart iddianamede yer alan suçlamalara yanıt verdi.

Davanın üçüncü duruşmasında ilk olarak gazetenin köşe yazarı Hakan Kara söz aldı.

Kara, tüm suçlamaları reddettiğini belirterek şöyle konuştu:

Çoğulcu demokrasiyi, sağlıklı bir çevrede yaşamayı savundum. Suçlamaların tamamını reddediyorum. Ne benim ne ailemin boğazından FETÖ'nün tek kuruşu geçti. Gülerce tanık, ben sanık koltuğunda oturuyorum. 9 aydır hapisteyim. Tescilli FETÖ'cü Hüseyin Gülerce serbest, ben tutukluyum.Hiçbir Cumhuriyetçi Pensilvanya uçaklarına binmedi. 2013 Eylül'de Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gülen'i Pensilvanya'da ziyaret etti. Görüşme iki saat sürdü. Neler konuşuldu, bilmiyoruz. Yıllarca FETÖ'yü öve öve bitiremeyen, yere göğe sığdıramayanlar 'Hocaefendi Hazretleri' derlerdi. Böyle bir ifadeyi hiç kullanmadım. Bu durumda FETÖ ile görüşen Ahmet Davutoğlu şimdi suç mu işlemiş oldu? Örgüt lideri ile görüşmekten dolayı suçlu mu? Davutoğlu'ndan 1 ay sonra Ekim 2013'te Gülen ABD'de, rahatsızlık geçirdi. Başbakan Erdoğan da Gülen'i arayarak 'geçmiş olsun' dedi. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen'i arayıp geçmiş olsun demekle suç mu işlemiş oldu? Savcıların söylemeye çalıştığı şey bu mu?

'BİR TANE TERÖR ÖVGÜSÜ BULAMAZSINIZ'
Henüz iddianame bile hazırlanmadan terörist dediler. Muhabirlikle başladım gazeteciliğe. 6 yaşında bir kızım var. Türkiye'de çevre konusunda duyarlılık oluştuysa, küçük de olsa benim de gazeteci olarak katkım var. Bunun için mutluyum. Akdeniz foklarını, endemik bitkileri yazdım. 10 yıl boyunca üniversitede ders verdim. 2000'e yakın öğrenci yetiştirdim.

Amaç Cumhuriyet'i susturmak ve tüm gazetecilere gözdağı vermek. Telefonumda ByLock yok. Hiçbir Cumhuriyet yazarı veya yöneticisinin de yok. Gazetede bugüne kadar 2 bini aşkın haber röportajım yayınlandı, bir tane terör övgüsü bulamazsınız. Basın Bayramı'nda gazetecilikten yargılanıyoruz ve gazetecilik suç değildir diyoruz.

15 Temmuz'un taşlarını döşeyenler Cumhuriyetçiler değildir. Vakıfta ha bire proje ürettim. Cumhuriyet dijital yayıncılıkta geri kalmasın diye, o yönde katkıda bulundum. 40 yıldır FETÖ ile mücadele etmektedir bu gazete, 35 yılına ben şahidim.

İddianamede 267. sayfada 'ByLock' kullanıcısı 2 şüpheli ve haklarında FETÖ soruşturması bulunan 2 kişiyle iletişim kaydı bulunmaktadır' diyor. Oysa daha yakından baktığımızda bu iddiaların gerçek olmaıdğını görüyoruz. 'ByLock'cu olduğu iddia edilen kişilerle 2013'te konuşmuşum, iddianameye gore 'ByLock'un ilk sürümü 2014'te yayınlanmış. HTS kayıtlarında arandı ve mesaj attı seçeneği var. Telesekretere mesaj bıraktı seçeneği de eklensin çok yoğunum????.

?'BU SUÇSA TÜRKİYE'DE 12 MİLYON SUÇLU VAR'
ETS Turizm ile ilgili iddia doğru. Tatil için rezervasyon yaptırdım fakat şirketin hala ilanları tam sayfa yayınlanıyor. Bu şirketle görüşmek suçsa 2014'ten bu yana rezervasyon yaptıran 2 milyon 400 bin suçlu aramızda dolaşıyor. 'ByLock'cularla görüşmek suçsa Türkiye'de 12 milyon suçlu var. Bu iddianamede gerçekten niyet okumak diye bir şey var. “FETÖ'cülerle irtibat suçtur'' diyen mantığa ben niyet okuma derim. Niyet okursam, “Bu iddiayı öne sürenler Türk yargısını çökertmeye çalışıyor'' derim.

Kara, yıllardır oluşturduğu haber arşivine el koyulduğunu hatırlatarak mahkeme heyetine "Sizden ricam bedelini ödeyeyim orjinali sizde kalsın ancak bir kopyasını verin" dedi.

'HİÇBİR VAKIF YÖNETİCİSİ HABER İÇERİĞİNE KARIŞAMAZ'
Daha sonra savunması sona eren Hakan Kara'nın sorgusuna geçildi. Mahkeme başkanı Kara'ya "Yayın politikası konusunda vakıfta 'Ya keşke şu haber yapılmasaydı' gibi konuştuğunuz olmuş mudur?" diye sordu. Kara,  "Hiçbir vakıf yöneticisi haber içeriğine, yayın politikasına karışmaz" diye yanıtladı.

Kara, "PKK, DHKPC ile ilgili de savunma yapacak mısınız?" sorusu üzerine de "Tüm terör örgütlerine karşıyım" dedi. Kara'nın savunması sona erdi. 

Kara'dan sonra Turhan Günay, savunmasına gazetecilik geçmişini anlatarak başladı.
"İlk davamın üzerinden neredeyse 40 yıl geçti. Bütün davalarım beraatle sonuçlandı. Ben hiçbir zaman vakıf üyesi olmadım ama dosyada yönetim kurulu üyesi olduğum yazıyor" diyen Günay, "Bir keresinde dergiyi baskıya verirken boşluk kalmıştı, Oğuz Aral papatya çizdi; komünizm propagandasından yargılandık" dedi.

SAVUNMA SIRASI AHMET ŞIK'TA
Günay'dan sonra Ahmet Şık'a savunması için söz verildi. Şık "Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda" kitabının önsözünü okudu. Şık, "Söyleyecek fazla şeyim yok ama size aradığınız örgütün yol haritasını çıkartacağım" dedi.

Şık, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya selam gönderince Mahkeme Başkanı "Savunma yapın köşe yazısı istemiyoruz" dedi. Şık, "Tamamını dinlerseniz anlayacaksınız" karşılığını verdi.

"15 Temmuz'da darbe engellendi ama cunta iktidar oldu" diyen Ahmet Şık, "Medyayı iktidarın borazanı hâline çevirenler korkacağımızı sanıyor, anlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ahmet Şık'ın savunmasından satırbaşları şöyle:

  • FETÖ'nün idealize ettiği model, 15 Temmuz sonrası başarılı oldu. Günahlarını Gülen cemaatine yükleyerek kendi suçlarını gizlemeye çalışıyorlar. Cemaatin bu kadar büyük bir güce erişmesindeki en büyük sorumlu Erdoğan'dır.
  • Darbeci Mehmet Dişli ve Mehmet Partigöç'ün hazırladığı teklifi AKP'liler olduğu gibi kabul etti, kanunlaştırdı.
  • Medyayı iktidarın borazanı hâline çevirenler korkacağımızı sanıyor, anlatmaya devam edeceğiz.
  • FETÖ'nün idealize ettiği model, 15 Temmuz sonrası başarılı oldu. Günahlarını Gülen cemaatine yükleyerek kendi suçlarını gizlemeye çalışıyorlar. Cemaatin bu kadar büyük bir güce erişmesindeki en büyük sorumlu Erdoğan'dır.
  • Darbeci Mehmet Dişli ve Mehmet Partigöç'ün hazırladığı teklifi AKP'liler olduğu gibi kabul etti, kanunlaştırdı. FETÖ'nün ordu içinde gelişmesi için kabul edilen yasal düzenlemelerin tamamını AKP kanunlaştırdı. Cemaat kendilerinden olmayan subaylardan bazılarının ordudan ayrılacağını hesaplıyordu, öyle de oldu. 
  • Gülen ile mücadeleye odaklı MGK kararını hiç uygulamadıklarını Erdoğan, Gül ve Arınç itiraf ettiler. "Kandırıldık" diyorlar, hayır kandırılmadınız. Bizi kandırmaya çalıştınız. Şimdi de Cumhuriyet'ten FETÖ çıkarmaya çalışıyorsunuz.
  • 23 yılda göreve başlayan yargı mensupları arasında FETÖ sebebiyle ihraç edilenlerin oranı yüzde 16. AKP döneminde ise yüzde 35. 
  • Bekir Bozdağ, yargıdaki FETÖ yapılanmasının baş sorumlusudur; atadığı hâkim - savcıların yüzde 34'ü atıldı. Biz FETÖ sebebiyle hapsedilmişken Bekir Bozdağ geçen haftaya kadar Adalet Bakanı'ydı. Kendi atamalarının ihraçlarını yönetiyordu.
  • Başbakan'ın bile darbe konusunda Hakan Fidan'la ilgili kuşkuları var. "Hakan Fidan bana darbeyi söylemedi" diyor. Biz kuşkularımızı yazdığımız için hapisteyiz onlar ordu ve MİT'i yönetmeye devam ediyorlar.
  •  Erdoğan, gazetecilerle, yazarlarla ilişkisini kriminal düzeyde tutmak yerine onları okusaydı şu an burada olmazdık.
  • Tarih bir kez daha bizden yana. Ne gazeteden illegal bir örgüt, ne de bizlerden terörist çıkarabileceksiniz. Bizlere yönelik bu operasyon düşünce özgürlüğüne yönelik bir operasyondan başka bir şey değildir. Hukuktan hak, adalet, vicdan ve liyakatı çıkarttığınızda bir şey kalmıyor. En bilinen hakikat bir kez daha karşımızda duruyor. Suç, dünyanın en büyük zamkıdır. Savunma yapmayı mesleki etik değerlerime hakaret sayarım çünkü gazetecilik suç değildir. 
  • Taşlarını kendi döşedikleri cehennemlerine vardıklarında, akılları kör eden kibirden eser kalmaz. 
  • Hukuku katledenlere inat hukukun üstünlüğünü savunmaya çalışanlar var. Savunma değildir bu yaptığım, söyleyeceklerim bu kadar. Gazetecilik faaliyetlerini suçlamak totaliter rejimlere aittir.
  • Her iktidarın kötüsü olmayı başardım kızıma bırakacağım miras budur.
  • Gazetecilik hizaya gelip yapılmaz. Eğer icazetle yazıp söylersem onursuzluğun altında ezilirim.

Mahkeme Başkanı, "İddianamede takılan bazı yerler var" deyince Ahmet Şık, "En iyisi siz o iddianameyi kale almayın" karşılığını verdi. 

KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET

  • Hakikati bozanlarla aramızdaki bu uzlaşmaz çelişki hiç bitmeyecek.Bunun için bedel ödemek gerektiği ortada, sanmayın ki bu bizi korkutuyor. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Şık'ın savunması, duruşma salonunda bulunanların alkışları eşliğinde sona erdi. 

?Ayrıntılar geliyor...

"Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şık konuşuyor!" haberi, 26 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 26 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şık konuşuyor! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhuriyet savunmasında üçüncü gün: Ahmet Şık konuşuyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  2. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  3. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  4. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  5. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  6. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  7. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  8. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  9. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  10. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  11. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  12. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  14. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  15. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  16. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  17. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  18. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
  19. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
  20. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
Gündem Haberleri