Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim düzenliyor?

Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim düzenliyor?

Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim dü... Ali Rıza ÖzkanFazıl Hüsnü Dağlarca Türk şiirinin abidesidir. “Türkçem benim ses bayrağım'' dedi, çünkü “kamunun düşmanı haline getirilen Türkçe''yi kendisine ülkü seçmişti. Türk dili ve şiiri için bu kadar önemli...

Ali Rıza Özkan

Fazıl Hüsnü Dağlarca Türk şiirinin abidesidir. “Türkçem benim ses bayrağım'' dedi, çünkü “kamunun düşmanı haline getirilen Türkçe''yi kendisine ülkü seçmişti. Türk dili ve şiiri için bu kadar önemli bir şair için adına ödül konmasından daha anlamlı ne olabilir? Konmaması!

Nasıl mı? Eğer, Beşiktaş Belediyesi şemsiyesi altında bu yıl ikincisi düzenlenen “Fazıl Hüsnü Dağlarca Şiir Ödülü'' tartışmalarını izlerseniz, neden böyle dediğimi anlarsınız. İsterseniz, son söyleyeceğimi en önce söyleyeyim: Şair’in kendisi, adına bir ödül konmasına şiddetle karşı çıkmıştı. Kişi adına ödül/yarışma düzenlenmesi tüm diğer amaçlardan önce kişinin kendisine saygı ise, tam da bu saygının gereği olarak, Fazıl Hüsnü Dağlarca adına bir ödül organizasyonu yapılmaması gerekir.

Elbette, okur haklı olarak, bu kanaatin kaynağını merak edecektir. Şiir çevrelerinin bildiği, ama en son şair Hüseyin Alemdar’ın kendi tanıklığında, Aydınlık’ta yinelediği bir anekdotu aktaralım. Hüseyin Alemdar anlatıyor:

“Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı sağlığında Dağlarca Şiir Büyük Ödülü için ikna etmeme ramak kalmıştı ki, ertesi gün ''Sen zaten Orhon Murat Arıburnu ödüllerini sırf onun filmlerine ve servetine konmak için yapıyorsun!’ deyiverdi. Bu kızgınlık sonrası vasiyetini şöyle netleştirdi: ''Ben ölünce benden sonra hiç kimse adıma ödül filan koymasın, koyanları lanetlerim!’''

Bu gerçeğin ışığında, Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen Hüsnü Dağlarca Şiir Ödülü’nü desteklemek mümkün mü? Elbette hayır! “FETÖ bağlantısı'' nedeniyle başkanı hakkında şaibe oluşmuş bir belediyenin himayesi şiirimizin ulusal abidesi Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya fazlasıyla büyük bir haksızlık ve hakaret anlamına gelir. Bu ödülün hayat geçirilmesi için uğraş verenlerin küçücük de olsa Dağlarca’ya saygısı varsa, sadece bu nedenle dahi geri çekilmeleri gerekirdi.

Daha da önemli gerekçe ise, hayatta iken bizzat şairimizin böylesi bir ödüle karşı almış olduğu tavra saygı göstermek adına, düzenleyicilerin bu organizasyonu iptal ettiklerini gecikmeden kamuoyuna duyurmalarını bekliyorum. Elbette şairlerimiz ve şiirleri bütün milletin malıdır. Ama bu, onların düşünce ve istekleri hilafına her şeyi yapabiliriz, anlamına gelmez.

Korkusuz bir dil savaşçısı

“Korkum yok, Türkçemizin hiç bitmez tükenmezliği bütün karşı davranışları karşılayacak güçtedir. Bilmezler kişi özgürlüğünün kendi diliyle başladığını. O özgürlük yoksa, kişinin de yok sayılacağını bilmezler.'' Büyük şair aynen böyle diyordu, Turgay Fişekçi’ye. Kişinin özgürlüğünün dilde başladığını öne süren Fazıl Hüsnü Dağlarca demek, Türkçe dünyaya seslenmek, zalime karşı çıkmak, mazlumu savunmak; şiirle Türkçe kükremek demektir.

Organizasyonu yapanların Dağlarca’nın tartışmaya izin vermeyecek açıklamalarını dikkate almayışlarının ardındaki gerekçeyi anlayamıyorum. Bu ödül organizasyonunda ısrar etmek, bence “marka değeri''ne sahip bir şairin kapitalist pazarda ürünleştirilmesi olarak değerlendiriliyor. Halbuki, Dağlarca’ya saygı, öncelikle zalime Türkçe kükremekle ifade olunur.

Çünkü, Dağlarca Turgay Fişekçi ile söyleşisinde bir de dilek dile getirmişti: “Yazdıklarımın hepsi gelecek kuşakların kızgınlığı olsun isterdim. Kızgınlığım onlarla ayaklansın, yürüsün isterdim.'' Haksızlıklara, zalimlere isyan öğütleyen bu şairin yanında kim var, peki? Hangi yazar örgütü, Beşiktaş Belediyesi’ne ve düzenleyicilere “durun yahu!'' diyor? Ne yazık ki, tek bir örgüt dahi sorumlulukla davranıp Dağlarca’yı sahiplenmemiş!

Bugün sanatçı-yazar örgütlerinin neredeyse tamamı işlevsizleşmiş, kimliğini kaybetmiş, ruhunu yitirmiş bir haldedir. Edip Cansever’den ödünç alıp bir cümle kurmak istiyorum:

Ah güzel Dağlarca abim,

Örgüt yazarına benzer,

Yazarının huyuna, suyuna

Kaygısına, beklentilerine…

İşlevsizleşmiş yazar örgütlerinin üzerlerindeki ölü toprağının atılması ancak, Dağlarca’nın da umut beslediği, alttan gelen genç kuşak yazar ve sanatçıların bu örgütlerin yönetimlerine gelmesi ile mümkün olabilir. Kendi mesleki sorunlarına duyarsız kalan, küçük küçük grupçuklarla, büyük büyük holdinglerin kapılarında yatan “münevver kütle''den Dağlarca’nın bayrağına sarılmasını beklemek fazlaca insafsızlık olurdu!

"Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim düzenliyor?" haberi, 15 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim düzenliyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dağlarca’nın lanetlediği şiir ödülünü kim düzenliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
ABC Kritik Haberleri