Damadına güvenen faşistin sonu!

Damadına güvenen faşistin sonu!

Damadına güvenen faşistin sonu! Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin başına aradığı 'düşük profilli' adaylardan birinin damadı Berat Albayrak olduğu yandaş gazetelerin köşelerinde ve ekranlarında bile açıkça dile getiriliyor.Ancak tarihe merakla olmakla birlikte tarih...

Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin başına aradığı 'düşük profilli' adaylardan birinin damadı Berat Albayrak olduğu yandaş gazetelerin köşelerinde ve ekranlarında bile açıkça dile getiriliyor.

Ancak tarihe merakla olmakla birlikte tarih bilgisinin yetersizliğini bugüne kadar yaptığı onlarc gafla kanıtlayan ve bırakın dünya tarihini bilmeyi, 6-7 Eylül olaylarının CHP iktidarında olduğunu zannedecek kadar Türkiye tarihini bile bilmeyen Erdoğan'a Cumhuriyet yazarı Özgür Mumcu'dan önemli bir uyarı geldi.

İtalyan faşist lider Mussolini ve damasının hazin hikayesini yazan Mumcu'nun "Şayet okurlar arasında Mussolini olmak isteyenler varsa, onlara tavsiyemdir. Damadınıza bile güvenmeyin" diye bitirdiği yazısı şöyle:

Faşistin damadı

Ona Il Duce derlerdi. Yani şef, reis. Adı Benito Mussolini’ydi. Ecdadıyla çok gurur duyuyordu. Faşizmi, Roma İmparatorluğu’nun simgeleri üzerine kurmuştu. İtalya’nın tek hâkimiydi. 

Vakti gelince biraz düşünüp taşındı. İtalya’yı tekrar ecdadına yakışır bir konuma getirmek için İkinci Dünya Savaşı’na Nazi Almanyası’nın yanında giriverdi. Pek mutluydu. Taa Stalingrad’ın oralarda bile 10 tümen askeri vardı. Roma’nın gidemediği yerlerde bile İtalyan askerleri boy gösteriyordu. 

Sonra işler ters gitti. Doğu Afrika’daki topraklar, Libya, Tunus, Sicilya teker teker elden çıktı. Nihayetinde Roma bile bombalandı. 

Mussolini işini sıkı tutan biriydi. Ülke yönetimini öyle bilip bilmediği, güvenemeyeceği insanlara bırakması düşünülemezdi. Bu sebeple, savaşta en önemli makamlardan birine, Dışişleri Bakanlığı’na damadı Galeazzo Ciano’yu getirmişti. 

1443657.jpg

Mussolini, damadı Galeazzo ve kızı Edda ile birlikte

Gelgelelim, Ciano azıcık içten pazarlıklı biriydi. Aslında ordunun savaşa girmeye hazırlıklı olmadığını düşünüyordu. Ancak bunu açıktan söyleyemediği için günlüğüne yazmakla yetinmişti. Fakat kayınpederin egosu altında ezilmekten de memnun sayılmazdı. Günü geldiğinde hıncını alacağı belliydi. 

Günü şöyle geldi. 

Sicilya da elden gidince Mussolini, tamamen hâkim olduğu partisinin büyük konseyini topladı. Tam 4 senedir fikri sorulmamış partinin yönetim organı, Mussolini’nin azledilmesine ve yönetimi Kral 3. Emmanuel’in üstlenmesine karar verdi. Damat, oyunu kayınpederi aleyhine kullanmıştı. 

Il Duce, o büyük reis, İtalyan anayasasıyla az oynamamıştı. Gelgelelim İtalya kâğıt üzerinde olsa da krallıktı ve anayasanın beşinci maddesi krala yürütme yetkileri veriyordu. 

Mussolini partisine, ülkesine o kadar hâkimdi ve kralla o denli uyumluydu ki. Ya da öyle zannediyordu. 
Ertesi gün krala gitti. Bu küçük anlaşmazlığı çözeceğine emindi. Kral, Mussolini’yi görevden aldı ve tutuklattı. 

Sonra Almanlar, Mussolini’yi kurtardı. Almanya’ya kaçmış olan damadını da İtalya’nın kuzeyinde ufak bir bölgeye sığınmış kayınpederine verdi. Il Duce de eli mahkûm ne yapsın, damadını kurşuna dizdirdi. Seneler sonra torunu, dedem babamı nasıl öldürdü diye bir kitap yazdı. 

Neyse efendim, işin sonu malum. Zavallı Mussolini’nin akıbeti fena oldu. Son günlerinde artık yılmıştı. “Bir aktör değil, herhangi bir seyirciyim'' diye yakınıyordu.

İşin özü şu: Şayet okurlar arasında Mussolini olmak isteyenler varsa, onlara tavsiyemdir. Damadınıza bile güvenmeyin. Parti nasıl olsa benim diye işleri boşlamayın. Fiilen memleketi ben yönetiyorum diye anayasayı görmezden gelmeyin, bütün yetkileri üzerinize alın, ne zaman ne olacağı belli olmaz. 

Bir de kaybedeceğiniz savaşa girmeyin. 
Hadi rastgele.

"Damadına güvenen faşistin sonu!" haberi, 07 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Damadına güvenen faşistin sonu! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Damadına güvenen faşistin sonu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:36 Cem Yılmaz 51’inci yaşını dikkat çeken bir paylaşımla kutladı
  2. 10:32 Karar yazarı Akif Beki: Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor
  3. 10:25 İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Kurultayda sahte kimlikle oy kullanılabilir
  4. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  5. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  6. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  7. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  8. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  9. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  10. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  11. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  12. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  13. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  14. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  15. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  16. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  17. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  18. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  19. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  20. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
Politika Haberleri