Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayraktar İHA devlete kaça mal oluyor?

Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayraktar İHA devlete kaça mal oluyor?

Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayra... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın aile şirketi tarafından üretilen ilk milli İnsansız Hava Aracı'' (İHA) Bayraktar TB2’ler, TSK'nın ardından Emniyet GEnel Müdürlüğü'nün de envanterine girdi. Ancak...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın aile şirketi tarafından üretilen ilk milli İnsansız Hava Aracı'' (İHA) Bayraktar TB2’ler, TSK'nın ardından Emniyet GEnel Müdürlüğü'nün de envanterine girdi. Ancak üretilen İHA'ların devlete kaç liraya mal olduğu konusunda ne TSK'dan veya Milli Savunma Bakanlığı'ndan, ne de Emniyet Genel Müdürlüğü veya İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılmadı.

Muhabir kökenli deneyimli gazeteci Çiğdem Toker, Cumhuriyet'teki bugünkü köşesinde 'Damat' şirketinin üretimi olan yerli İHA'ların devlete maliyetini sordu.

İşte Çiğdem Toker'in o yazısı:

Bayraktar İHA’larının bütçeye maliyeti?..

Suriye’nin Cerablus kasabasına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı askeri harekât, açıklanan yeni hedeflerle sürüyor. 
Siyasi ve uluslararası alanda uzun vadeli sonuçlar doğuracak bu operasyonun bir boyutu, tarihsel önemde: Suriye topraklarındaki askeri harekâtta, “TSK envanterinegiren ilk milli İnsansız Hava Aracı'' (İHA) Bayraktar TB2’ler de kullanılıyor. 

Bayraktar TB2, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı, elektronik/haberleşme mühendisi Selçuk Bayraktar’ın teknik müdür görevini yürüttüğü Baykar Makine şirketince üretilen İHA’nın markası. (Selçuk Bayraktar, Robert Koleji ve İTÜ’nün ardından ABD’de yüksek lisans ve doktora eğitim almış, parlak bir eğitim kariyerine sahip.)

***

Belki anımsarsınız, birkaç yıl öncesine kadar Heron ve Predator kelimelerini sıkça duyup okurduk. İlki İsrail, diğeri ABD üretimi olan araçlara verilmiş bu markalar, gerçekte İHA sisteminin ticari isimleri olduğu halde adeta sistemin kendisi gibi anılırdı. Alanında kimi yenilikçi, kimi yayılmacı olan markaların, ürünün adıymış gibi anılmasının tipik örnekleriydi bunlar. (Diğer örnekleri, kahve, tıraş bıçağı ve kâğıt mendil gibi bazı ürünlerden anımsayabiliriz) Bu vesileyle kayda geçsin: Cumhurbaşkanı’nın dünürünün soyadı, “İlk yerli ve milli'' İHA’ların adında markalaşmış durumda. 

TSK’nin tankları, savaş uçakları ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı militanların katıldığı Fırat Kalkanı operasyonunda, Bayraktar TB2’lerin kullanıldığını, TSK ya da bir başka devlet kurumu değil, bizzat Selçuk Bayraktar sosyal medya hesabından açıkladı.

TSK’den sonra Emniyet’te de 
24 Ağustos tarihli “Bayraktar TB2 İHA Cerablus operasyonu için günlerdir görevde'' diyen Bayraktar, bu tweet’ten birkaç gün önce de üç İHA’nın yan yana göründüğü fotoğraflı bir mesaj paylaşarak şöyle yazmış: 

“Dalgalan sen de şafaklar gibi Ey Nazlı Hilal! Emniyet Genel Müdürlüğümüzün Bayraktarları görevde... '' 

Bu vesileyle de TSK envanterinde kayıtlı 12 adet TB2 İHA’nın ardından, geçen yıl ağustos ayında verilen siparişten sonra bir yıldan daha kısa sürede üretilen İHA’ların Emniyet’e teslim edildiğini öğreniyoruz. 

Selçuk Bayraktar’ın, internet medyasında popüler olan 3 Eylül tarihli son tweet’inden de ise konuyla ilgisi olanların epeydir beklediği gelişmenin gerçekleştiğini ve İHA’ların silah sistemiyle donatıldığı duyuruluyor. 

silahli-iha-orta.jpg

“İlk silahlı İHA Bayraktar Geçtiğimiz Hafta Göreve başladı. Dualarınızı bekliyor.''

Bu mesajların altında okuduğumuz çok sayıdakı “enişte'' hitaplı yorum mesajlarında, silahlı İHA’lardan duyulan memnuniyet ve coşku yansıyor.

Millete bir hediye mi? 
Türkiye’de İHA tedarik projeleri Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca (SSM) yürütülüyor. SSM’nın İHA sistemleri konusunda bundan beş yıl önce bir yol haritası hazırladığını biliyoruz. Bilmediğimiz şey ise “ilk yerli ve milli İHA'' olarak göğüsleri gururla kabartan TB2’lerin bütçeye maliyeti. 

TB2 İHA’larla ilgili metinleri, iktidara yakın medyadaki haberleri, şirket internet sitesindeki tanıtım yazılarını taradığınızda zengin bir bilgi dağarcığına sahip oluyorsunuz. İHA’ların uçuş süresinden kaç feet’e kadar çıkabildikleri, taşıyabildikleri “faydalı yük''ten, yazılım bileşenlerine kadar her şey... Bütün bu faydalı bilgi ve veri ve setlerinde tek bir ayrıntı yok: İHA’nın maliyeti. Devlete, orduya, Emniyet’e kaç liradan satıldığı. TB2 İHA’ların maliyetinin, rakiplerinden daha düşük olduğu söyleniyor. Mesela ANKA’ya göre. Ama ne kadar bilmiyoruz. 
“Milletin hizmetinde'' olduğu sosyal medya hesabından duyurulan, başarısı için milletten dua beklenen İHA’ların maliyet bilgileri herhalde milletten gizli değildir. 

Yazıyı milli bütçeye meraklı bir millet ferdinin sorusuyla tamamlayalım: TSK ve Emniyet envanterine giren ilk milli İHA unvanına sahip TB2’lerin, millete karşılıksız bir armağan olma ihtimali var mıdır? Eğer armağan değilse, bugüne kadar bütçeye toplam maliyeti kaç milyon dolardır?

"Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayraktar İHA devlete kaça mal oluyor?" haberi, 07 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayraktar İHA devlete kaça mal oluyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Damat dua, vatandaş açıklama bekliyor: Bayraktar İHA devlete kaça mal oluyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  2. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  3. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  4. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  5. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  6. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  7. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  8. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  9. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  10. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  11. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  12. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  13. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  14. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  15. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  16. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  17. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  18. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  19. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  20. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
Gündem Haberleri