Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımına dur kararı

Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımına dur kararı

Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımın... Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın binlerce arkeolojik sit alanında Güneş Enerji Santralları (GES) kurulmasına izin veren, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 662 sayılı İlke Kararı’nın yürütmesini...

Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın binlerce arkeolojik sit alanında Güneş Enerji Santralları (GES) kurulmasına izin veren, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 662 sayılı İlke Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Kararda, “Kimi zaman belli bir alanda yer alan tüm katmanların ortaya çıkarılması, onlarca yılı aşan kazı çalışmaları sonunda ancak mümkün olabilmekte. Toprak üstünde görünür bir kalıntı bulunmaması, altında da arkeolojik kalıntı bulunmadığı anlamına gelmemektedir'' denildi.

''TOPRAK ALTI KORUNMAZ’
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun geçen şubat ayında aldığı kararla, 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında güneş enerjisi santralları kurulmasının önü açılmıştı. 18 Ocak 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ilke kararına göre, bilimsel kazı planlanmayan arkeolojik sit alanlarında bağlı olduğu koruma bölge kurulunun görüşü alındıktan sonra ilgili müze müdürlüklerinin denetiminde enerji santralı kurulabilmesi sağlanıyordu.

Arkeologlar Derneği, Mimarlar Odası ve Ekoloji Kolektifi Derneği karara karşı “güneş enerji santrallarının kurulumu için yapılması gereken uygulamaların arkeolojik kalıntılara zarar vereceği ve bir arkeolojik çalışmada katmanlardaki buluntuların birlikte değerlendirilme şansının bu uygulamalarla ortadan kalkacağı; bilimsel kazı planlanmamış alanlarda var olan kültür varlığı potansiyelinin, yani toprak altının korunmayacağı'' gibi gerekçelerle iptal ve yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı.

KORUMA KALKANI
Danıştay 14. Dairesi’nde görülen davada 1. ve 2. derece Arkeolojik Sit Alanları’nın korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğu anımsatıldı. Kararda GES’lerin kurulumu sırasında toprak yapısına göre arazilerde 2 metreye yakın derinliklere kazık çakıldığı, kaya zeminlerde ise patlatma usulü kullanıldığı, taşıyıcı ayakların zemine yerleştirileceği, deliklerin açılacağı ve hatların yer altından geçirilebilmesi için toprak içerisinde kazı yapıldığı belirtildi.

1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında mutlak yapılaşma yasağı olduğunu belirten Danıştay bakanlığın kararını durdurdu.

13 BİN 947 TANE ARKEOLOJİK SİT ALANINA SAHİBİZ
Dünyanın en fazla örenyerine sahip coğrafyalarının başında gelen Türkiye’de toplam 13 bin 947 arkeolojik sit alanı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Anadolu’nun zengin kültür mirasını korumayı amaçlayan arkeolojik sit alanlarının 9 bin 380’i birinci, 639’u ikinci, 1427’si de 3. derece olarak belirlenmiş. 1530 karma dereceye sahip arkeolojik sit alanı bulunurken ayrıca 971 de derecelendirme çalışması süren korunan alan bulunuyor. Söz konusu sit alanlarının çok büyük bir bölümünde ise arkeolojik kazı yapılm

"Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımına dur kararı" haberi, 23 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımına dur kararı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Danıştay'dan tarihin üzerine santral yapımına dur kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:20 2024 DGS Başvuru Tarihleri ve Sınav Takvimi Belli Oldu
  2. 13:12 Deprem Uyarılarına Karşı Sert Tepki: Prof. Dr. Naci Görür, Eleştirilere Cevap Verdi
  3. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  4. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  5. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  6. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  7. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  8. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  9. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  10. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  11. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  12. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  13. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  14. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  15. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  16. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  17. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  18. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  19. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  20. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
Yaşam Haberleri