'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı!

'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı!

'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı! Köse, savcılık ifadesinde, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'da  saat 18.30-19.00 gibi odasında oturduğu Askeri Savcı Kurtuluş Kaya'nın kendisine,  Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı'ya Genelkurmay...

Köse, savcılık ifadesinde, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'da  saat 18.30-19.00 gibi odasında oturduğu Askeri Savcı Kurtuluş Kaya'nın kendisine,  Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı'ya Genelkurmay  Başkanlığından bir haber gönderildiğini, bu habere göre Adli Müşavir, Askeri  Savcı ve Merkez Komutanlığı görevlilerinin beklemelerinin istendiğini söylediğini  aktardı.

Genelde o saatlerde iş yerinden ayrıldığını ancak bu haber üzerine o  gece iş yerinden ayrılmadığını belirten Köse, Askeri Savcı Kaya'nın ayrıntıları  öğrenmek için iki kez Tuğgeneral Kaldırımcı'nın yanına gittiğini anlattı.    Kaya'nın odasında ve başka yerlerde beklediğini belirten Köse, ilk  olarak Genelkurmay Başkanlığı civarından yoğun bir ambulans sesi ve geçişi  başladığını, Askeri Savcı Kaya'nın Korgeneral İlhan Talu'nun yanından arayarak  "İstanbul'da köprüleri jandarma kesmiş olağanüstü durumlar var, bekliyoruz."  dediğini söyledi    Bu şekilde savcılık binasında beklemeye devam ettiğini aktaran Köse,  ifadesini şöyle sürdürdü:

"Gece yarısı General/Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turan telefonla  beni aradı. Beni komuta katına çağırdı. Orada bana Genelkurmay Adli Müşavirliğine  görevlendirildiğimi, TSK'nın yönetime el koyduğunu, sıkıyönetim ilan edildiğini  söyledi. Zaten oraya gitmeden de basın bunu ilan ediyordu. Görevi kabul ettim.  'Bir şey mi yapacağım.' dedim. 'Yok' dedi. Orası çok kalabalıktı. Genelkurmay  Başkanının, emir subayının odası, özel kalem müdürünün odasında bir sürü personel  vardı. Hareketlilik devam ediyordu, dışarıdan sesler geliyordu. Ben darbenin emir  komuta zinciri içerisinde yapıldığını düşündüm. Ertesi gün sabaha kadar  karargahtaydım. Genelde bekleme odasında oturdum. Tuğgeneral Mehmet Partigöç  sabahleyin savcı ve Merkez Komutanını çağırdı, teslim olma müzakeresi yaptılar.  Ben de topluca teslim olan grup içerisindeyim. Gizleniyor durumuna düşmemek için  öncesinde karargahtan ayrılmadım. Benim bulunduğum bölümlerde herhangi bir  çatışma, yaralanma durumları meydana gelmedi. Daha doğrusu komuta katının içinde  gece yarısı siviller girdiğinde silahlar ateş edildi. 'Ateş ettik, kaçtılar.'  dediler."

"Onunla cemaat evine mi gitmişim"

Genelkurmay Başkanı Emir Subayı Yarbay Levent Türkkan'ın ifadesinde,  Köse'nin cemaatçi olduğunu belirttiğinin aktarılması üzerine Köse, "Levent  Türkkan benim cemaatçi olduğumu kime sormuş, daha doğrusu bunu kimden öğrenmiş?  Ben onunla cemaat evine mi gitmişim, cemaat toplantısına mı katılmışım? Bunları  sormak gerek. Olabilir zannıyla benim ismimi vermiş olabilir. Bu tür örgütler  güçlü gözükmek için örgütten olmayanları da kendi adamıymış gibi gösterirler."  dedi.
  Köse, ifadesinde şunları kaydetti:

"Ben de darbeye iştirak etmedim. Öncesinde darbe yapılacağını  bilmiyordum. Benim Fetullahçı Terör Örgütü ile herhangi bir irtibatım yoktur.  Fetullah cemaatinin darbe olmadan önce de terör örgütü olduğunu bir hukukçu  olarak düşünüyordum. Zaten darbe yapılınca silahlı örgüt olduğu anlaşıldı.  Söylenenler doğruysa darbeyi bunlar yaptı. Fakat ben ne askeriyede birlikte görev  yaptığım kişilerden ne de sivilde irtibatlı olduğum kişilerden Fetullahçı diye  ismini verebileceğim şu anda kimse yoktur. Yalnızca ben Merzifonluyum. Eşimin  uzaktan akrabası olan hatırladığım kadarıyla Merzifon Atatürk İlkokulunda  öğretmenlik yapan Mehmet Şengün için cemaatçi olduğu söyleniyordu. Suçlamaları  kabul etmiyorum. Darbe günü herhangi bir kimseden talimat almadım ve talimat  vermedim."

 Köse, savcılık sorgusunun ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince,  TCK'nın "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini  yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti  hükümetini ortadan kaldırmaya veya engellemeye teşebbüs", "anayasal düzeni  ortadan kaldırmaya teşebbüs", "kasten öldürmeye iştirak", "kasten öldürmeye  teşebbüs" suçlarından tutuklandı.  

CEBİNDEN ATAMA LİSTESİ ÇIKTI

 Darbenin yapıldığı gece ’Yurtta Sulh Komitesi’ yöneticilerinden olan ve atamaları hazırlayan Albay Muharrem Köse’nin cebinden atama listesi de ortaya çıktı. 400 kişiden oluşun atama listesinde, bazı askerlerin rütbeleri yetmemesine rağmen önemli makamlara getirildiği, bazı askerlere ise görevden el çektirildiği yer aldı.  

Darbe girişiminin ilk saatlerinde, darbeyi hazırlayan Yurtta Sulh Komitesi yöneticilerinden Albay Muharrem Köse’nin gözaltına alındığı sırada cebinden  400 kişilik Genelkurmay atama listesi çıktı. Bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki 37 askerden oluşan komitenin hazırladığı 400 kişilik atama listesine DHA ulaştı. Atama listesinde, İstanbul ve Ankara’daki darbe kalkışmasını planlayan grup, çoğu Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı birliklerde olmak üzere farklı askeri birlik ve yurtdışı askeri ateşeliklerde görev alacak yeni isimleri tek tek tespit etti. 

Listede, bazı askerlerin rütbeleri yeterli olmamasına rağmen önemli görevlere atandıkları ortaya çıktı. Birçok albayın, Amiral ve General makamlarına atandıkları görüldü. Bu arada, bazı askerlerin bulundukları görevlerine devam etmelerinin istendiği görüldü. Bazı askerlerin ise görevden el çektirilip komutanlık makamlarına atanacakları da yine belgelerde yer

"'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı!" haberi, 20 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Darbe girişiminin planlayıcısı' tutuklandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri