Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında

Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında

Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından olağanüstü kongre kararı alınması, Amerikan medyasında da geniş yankı uyandırdı.The New York Times gazetesi,...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından olağanüstü kongre kararı alınması, Amerikan medyasında da geniş yankı uyandırdı.

The New York Times gazetesi, “Başbakan Davutoğlu, Erdoğan'la kan davasında kenara çekiliyor. Davutoğlu'nun kararı, Erdoğan ile iktidar mücadelesinin ardından geldi" başlığını kullandığı haberde, “Erdoğan, kendi gücünü artırmak için Başbakan Davutoğlu'nun AK Parti lideri olarak yetkilerini azaltma girişiminde bulundu" görüşüne yer verildi.

Washington Post gazetesi, Türkiye'de yaşanan krizi “Türk Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerginlik şu yüzüne çıktı" başlığı ile duyurdu. Erdoğan ve Davutoğlu arasında süregeldiği söylenen gerginliğin iki tarafça da şimdiye kadar inkar edildiğini belirten gazete, “Siyasi gözlemcilere göre, ülkenin güçlü lideri Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun yerine 'arka koltukta' oturmaya razı olacak başka birini getirmek istiyor" değerlendirmesi yapıldı.

ABD'de de yayınlanan The Financial Times gazetesi de, “Sonuçsuz kalan kriz görüşmesi Türk Başbakan'ı istifaya götürecek" başlıklı haberinde, “Türkiye'nin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'la yaptığı sonuçsuz görüşmelerin ardından pes edebilir" ifadelerini kullanarak, Davutoğlu'nun yakında istifa edebileceği sinyalini verdi.

DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

AFP ajansı haberinde “Türkiye’nin iktidar partisi AK Parti bu ay içinde olağanüstükongre yapacak'' ifadelerini kulandı.

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki bazı fikir ayrılıklarından örnekler veren AFP; kongre kararıyla ilgili, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamaları da dünyaya servis etti.

Reuters'a konuşan AK Parti'li üst düzey yetkililer, AK Parti'de önümüzdeki haftalarda olağanüstü kongreye gidileceğini ancak Davutoğlu'nun başbakan adayı olmasının beklenmediğini söyledi.

Reuters'a bilgi veren üst düzey üç AK Parti'li yetkiliden biri, kongrenin 21 Mayıs'ta yapılabileceğini ve kongre tarihinin Ramazan ayının başlayacağı 6 Haziran'ı geçmeyeceğini söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberi “Başbakan’ın üzerindeki şüpheler üzerine AK Parti kongreye gidiyor'' başlığı ile okuyucularına duyurdu.

BBC haberinde iki isim arasında son zamanlarda yükselen tansiyona dikkat çekilirken, Davutoğlu’nun Erdoğan’ın başkanlık sistemi üzerindeki ısrarına mesafeli durduğu belirtildi.

"SAMİMİ AMA SONUÇSUZ BİR GÖRÜŞMEYDİ"

İngiliz Financial Times gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında dün yapılan kritik görüşmeyi değerlendirdi. Financial Times, "Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yetkisini sınırlandırma girişimleri Başbakan'ı hayal kırıklığına uğrattı" yorumunda bulundu.

Gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan haberin başlığı, "Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğluistifa yolunda".

BBC Türkçe'nin haberine göre; Başbakan Davutoğlu'nun ekibinden bir kişi Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Gün boyunca, Başbakanın sorunu Cumhurbaşkanına saygı çerçevesinde çözeceği yolunda büyük umut vardı" dedi.

Habere göre; Davutoğlu, Erdoğan'la görüşmeye giderken danışmanlarına, Cumhurbaşkanının kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, ona bu yıl yapılacak olan referandumda yeniden destek vereceğini söyledi.

Yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrası taraflardan açıklama yapılmazken, Başbakan'a yakın bir kaynağın Financial Times'a şu yorumda bulunduğu belirtildi:

"Samimi ama sonuçsuz bir görüşmeydi."

Financial Times; Erdoğan ve Davutoğlu'nun aylardır tartıştıkları konulardan bazılarını; 'akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları', 'ayrılıkçı Kürtlerle görüşmelere başlanması', 'bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı'nın atanması' ve 'AB'nin giderek daha fazla kucaklanması' olarak sıraladı.

TIMES: HEDEF EN AZ 367 VEKİL

İngiliz The Times gazetesine konuşan AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazın erken seçime gidilmesi için bastırdığını söyledi.

Bu çevrelere göre Erdoğan en az 367 milletvekili çıkarılması ve anayasanın referanduma gidilmeden değiştirilmesi için çabalıyor.

b-006.jpg

ERDOĞAN'IN ARADIĞI BAŞBAKAN

Davutoğlu'nun koltuğu bırakacağı kararının basına yansımasının ardından sosyal medyada yapılan bu kolaj ise paylaşım rekoru kırdı.

"Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında" haberi, 05 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Davutoğlu'na 'Saray darbesi' dünya medyasında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  2. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  3. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  4. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  5. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  6. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  7. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  8. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  9. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  10. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  11. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  12. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  13. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  14. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  15. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  16. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  17. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  18. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  19. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  20. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
Dünya Haberleri