Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı?

Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı?

Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı? Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'emanetçi başbakanlık' ve genel başkanlık görevi kısa sürdü. Dün Ak Saray'da Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından genel başkanlık ve başbakanlık görevini bırakma kararı alan Davutoğlu,...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'emanetçi başbakanlık' ve genel başkanlık görevi kısa sürdü. Dün Ak Saray'da Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından genel başkanlık ve başbakanlık görevini bırakma kararı alan Davutoğlu, kararını bugün saat 11.00'da toplayacağı AKP MYK'nın ardından açıklayacak. 

Ancak AKP'nin Mayıs ayı içinde kongreye gideceği ve Davutoğlu'nun hem başbakanlığı hem de genel başkanlık görevini bırakacağı dün akşamki toplantının ardından basına servis edildi.

İŞARET FİŞEĞİ A HABER'DE ATILDI

Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki kriz, aslında AKP'yi yakından takip eden bağımsız siyasi gözlemciler tarafından uzun süredir dile getiriliyordu. Yandaş medya ve Davutoğlu, bu iddilar için her ne kadar 'Böyle bir gerginlik söz konusu değil, bunlar fitne çıkarma gayretleri' deseler de, özellikle son iki hafta içinde bu gerginlik özellikle Saray'a yakın gazeteciler tarafından yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.20 Nisan günü Saray'a yakınlığı ile bilinen A Haber kanalında Star Gazetesi yazarı ve eski TRT Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör "AK Parti artık yoluna Davutoğlu ile devam edemez" diyerek işaret fişeğini attı. Güngör, erken verdiği sinyalin bedelini hem Star gazetesindeki hem de TRT'deki işine son verilerek ödedi.

KIRILMA NOKTASI 29 NİSAN MKYK TOPLANTISI OLDU

Ancak Nasuhi Güngör'ün bu açıklamasından 9 gün sonra 29 Nisan 2016'da toplanan AKP MKYK toplantısında genel başkan Davutoğlu'nun il ve ilçe teşkilatlarını görevden alma yetkisi elinden alındı. Erdoğan'ın genel başkanlığı zamanında AKP genel başkanına verilen bu yetkinin Davutoğlu'ndan alınmasına 50 kişilik AKP MYKY'da sadece 3 ismin karşı yönde oy kullanması, AKP'de gerçek patronun Erdoğan olduğunu bir kez daha açıkça Davutoğlu'na gösterdi.

O YETKİ NEDEN ALINDI?

Peki AKP MKYK'da Davutoğlu'nun elindeki il ve ilçe teşkilatlarını atama ve görevden alma yetkisi neden alındı? Erdoğan'ın 'emanetçi' olarak koltuğa oturttuğu Davutoğlu'nun teşkilat içerisinde bağımsız bir güç kazanmasını istemediği zaten bilinen bir gerçek. Davutoğlu'nun göreve geldikten sonra 50'ye yakın il ve ilçe teşkilatına atama yaptığı ve Erdoğan'ın bu durumdan rahatsız olduğu zaten kulislere yansıyan bir durumdu. Ancak ABC'nin ulaştığı bilgilere göre, kaleminin kırılmasına neden olan asıl olay, Davutoğlu'nun AKP Sarıyer ilçe teşkilatını görevden almak istemesi oldu.

GÜÇ TESTİ Mİ YAPTI?

Davutoğlu'nun görevden almak istediği Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Sümeyye Erdoğan'ın bu ay içerisinde evleneceği Selçuk Bayraktar'ın amcası.2014 yerel seçimlerinde AKP'nin Sarıyer'de uğradığı ağır yenilginin ardından göreve getirilen Bayraktar'ın ilçede AKP'yi yeniden toparlaması beklenmesine rağmen, Sarıyer'de AKP'nin dahada güç kaybetmesinden rahatsız olan teşkilatın Davutoğlu'ndan kan değişimi talep ettiği iddia ediliyor. Davutoğlu'nun ise Bayraktar'ı görevden alarak hem bu rahatsızlığı gidermek istediği, hem de Erdoğan'ın dünürünün kardeşini görevden alarak 'emanetçi değilim, genel başkanım' mesajı vermek istediği iddia ediliyor. Bu adım ise, zaten Davutoğlu'na uzun süredir alternatif bir isim arayan Erdoğan için bardağı taşıran son damla oldu.

YENİ DÖNEMİN FORMÜLÜ: ANKARA BÜYÜK DAMAT'A İSTANBUL KÜÇÜK DAMATA EMANET

Davutoğlu henüz görevi bırakma kararı almadan önce, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı başbakan yapacağı iddiaları Saray'a yakın medyada dile getirilmeye başlanmıştı. Davutoğlu'nun ardından başbakanlık koltuğu için aday gösterilen isimler arasında ismi en çok öne çıkan kişi Enerji Bakanı Berat Albayrak. Erdoğan'ın Turgut Özal ve Süleyman Demirel örneklerini dikkate alarak, AKP üstündeki kontrolünü kaybetmemek ve başkanlık hayali için kendisinin istediği yoğunlukta çaba gösterecek bir genel başkan ve başbakan istediği bilinen bir gerçek. Bunun için ise 'aile içinden' bir isme görev vermenin en uygun yol olduğunu düşündüüğü dile getiriliyor.

Erdoğan'ın büyük damadı Berat Albayrak'ı başbakan yaparak Ankara'yı kontrol altında tutmak istediği, küçük damat Selçuk Bayraktar'ın amcası Salih Bayraktar üzerinden de çok önemsediği İstanbul'daki kontrolü elinde tutmak istediği kulislerde konuşulan formül.

İSTANBUL'DA TEŞKİLAT SAVAŞLARI

Geçtiğimiz günlerde, uzun süre AKP İstanbul İl Başkanlığı yapan AKP İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu'nun AKP İstanbul ilçe başkanlarını bir toplantıya davet ettiği ancak mevcut İl Başkanı Selim Temurci'nin ilçe başkanlarına bir yazı göndererek bu toplantıya katılanların görevden alınacaklarını bildirdiği iddiası kamuoyuna yansımıştı. Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde bizzat yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AKP İstanbul Teşkilatı üzerindeki kontrolünü Aziz Babuşçu üzerinden yürütmeye devam etmek istediği, Davutoğlu'nun ise İstanbul'da kendi teşkilatını kurmak istediği ve sonu istifa ile biten sürecin hızlanmasında da bu savaşın etkili olduğu konuşuluyor.

"Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı?" haberi, 05 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Davutoğlu'nun kellesini küçük damat mı aldı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:45 Ev Yapımı Parmak Tatlısı: Geleneksel Lezzetin Sırrı!
  2. 18:15 Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?
  3. 18:11 ABD'de Yeni Konut Satışları Mart Ayında Güçlü Büyüme Kaydetti, Fiyatlar Hafif Geriledi
  4. 18:10 Filistin'e destek veren bir milletvekiline 'terör' suçlaması yapıldı
  5. 18:08 Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor: TÜİK'in Son Verileri
  6. 18:07 iflas dalgası devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi daha iflasını açıkladı!
  7. 18:01 Antony Blinken: İnsan Hakları Raporu'nda Öne Çıkanlar ve Tartışmalar
  8. 17:58 Ekonomist: TCMB Faizinde Değişiklik Beklenmiyor, Borsada 10 Bin Puan Hedefi Konuşuluyor
  9. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  10. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  11. 17:46 Opel'in yeni elektrikli SUV'u, etkileyici menziliyle Türkiye pazarında yerini alıyor!
  12. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  13. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  14. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  15. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
  16. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  17. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  18. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  19. 17:06 Hastalıklara Veda! Doğal Antibiyotik Kaynağı: Çaya "2-3 Tane Atmanız Yeterli
  20. 17:05 Memur Maaşlarında Kesinti Sürprizi! SGK Uzmanı Ali Tezel Uyardı
Politika Haberleri