'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırsa İnce için çalışacağız'

'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırsa İnce için çalışacağız'

'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırs... 24 Haziran baskın seçimlerinde Demirtaş'ı ve HDP'yi destekleyeklerini açıklayan Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay ''Ülkemizin içinde bulunduğu durum, iktidarın yürüttüğü politika bu konuda sosyalistlere HDP'yle dayanışma görevi...

24 Haziran baskın seçimlerinde Demirtaş'ı ve HDP'yi destekleyeklerini açıklayan Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay ''Ülkemizin içinde bulunduğu durum, iktidarın yürüttüğü politika bu konuda sosyalistlere HDP'yle dayanışma görevi veriyor.'' diye konuştu. Ayrıca Halkevleri eski Genel Başkan'ı Oya Ersoy HDP İstanbul 2. bölge 2. sıradan HDP milletvekili adayı.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberi şu şekilde:

"İKTİDARIN YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKALAR HDP İLE DAYANIŞMAYI ZORUNLU KILIYOR"

HDP’NIN DESTEKLENMESI KARARI VE BARAJ SORUNU: Normal şartlarda asgari demokratik koşullarda HDP’nin baraj diye bir sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Ancak iktidarın yalnızca HDP’yi baraj altında bırakarak Meclis çoğunluğunu sağlayabileceğini düşündüğümüzde böyle bir sorun ortaya çıkıyor. 7 Haziran öncesini hatırlayalım, o zaman da demokratik bir ortam yoktu, ama asgari seçim çalışmasının yapılabildiği, medyanın sınırlı oranda da olsa muhalefete yer ver verdiği durumda CHP'nin de oyunun yükseldiğini, HDP'nin oyunun yüzde 13'e çıktığını gördük. Bu bugün açısından da çok değişmiş değil. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu durum, iktidarın yürüttüğü politika bu konuda sosyalistlere HDP'yle dayanışma görevi veriyor.

"HDP ADIM ATTI VE BİR ORTAKLAŞMA SAĞLANDI"
 Açıkçası baskın seçim HDP dışında kalan sosyalistlerin kendi arasında yapacağı ittifak politikalarını da HDP'yle kurabilecekleri ittifakları da tartışabilecekleri bir süreci engelledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız bir sosyalist adayla gidilmesi ihtimalini ortadan kaldırdı. Ancak HDP seçimlerde sosyalist örgütlerin temsilcilerini, mücadelede öne çıkmış kişileri Meclis'e taşımak konusunda bir adım attı. Biz de bu adıma olumlu karşılık verdik. Buna bildiğimiz anlamda bir ittifak elbette denemez ama bir ortaklık, bir ortaklaşma, bu konuda bir karşılıklı adım atma imkanı oldu. 

"SOSYALİSTLER MECLİS’TE ETKİLİ BİR MÜCADELE ORTAYA KOYACAKTIR"
 Türkiye siyaseti genel olarak bir kriz içerisinde. AKP'yi baskın seçim yapmaya iten bir anlamda yönetememe krizidir. Seçim sonuçları ne olursa olsun bu kriz devam edecek, ama özellikle AKP'nin Meclis çoğunluğunu kaybettiği koşulda ülke siyasetinde kartların yeniden karıldığı bir dönemi yaşama ihtimalimiz yüksek. Bu ortam içerinde sol, sosyalist çizginin görünür kılınması, iktidar karşısında her alanı bir mücadele alanı haline getirmeye çalışması, yürütülen mücadelelerin sesinin Meclis'e taşınması gibi olanaklar değerlendirilebilirse toplumsal muhalefet açısından önemli bir katkı olacaktır. Dolaysıyla bu ihtimal varken içerisinde görevi devraldığımız eski genel başkanımız Oya Ersoy'un da bulunduğu sosyalist arkadaşlarımızın etkili bir mücadele ortaya koyacağına inanıyoruz.

"DEMİRTAŞ’A OY VERECEĞİZ, İKİNCİ TURA KALIRSA İNCE İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"
Birincisi HDP’nin neden desteklenmesi gerektiği konusunda asgari demokratik değerleri taşıyan herkes ortaklaşmaya gitti. CHP seçmeni açısından da bunu çok net görüyoruz, HDP’nin barajı geçme zorunluluğu değerlendiriliyor. Bunu bir tarafa koyarsak, cumhurbaşkanlığı meselesine dair şunu söyleyebilirim: Birincisi Selahattin Demirtaş hem geçmişte gösterdiği pratikle hem de bu süreçte gösterdiği pratikle Türkiye’de solcuların ve sosyalistlerin elbette destek verebileceği bir isimdir. Bizim açımızdan da bu böyle. Burada dillendirdiğimiz şey şu aslında: En temel talep Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakın. Meşru bir cumhurbaşkanı adayıdır. Milyonlarca insandan oy almış bir cumhurbaşkanı adayıdır ve bu insanın esir tutulmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Bu nedenle derhal serbest bırakılmalı. Geniş bir sol-sosyalist kesimin Demirtaş’a oy vereceği de ortadır. Diğer taraftan şöyle bir gerçek var: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve Muharrem İnce’nin ikinci tura kalması durumunda bu seçeneğin değerlendirilmesi, Muharrem İnce’nin desteklenmesi bizim açımızdan gerçekçi bir seçenek olarak duruyor. Burada Muharrem İnce’ye oy verenlerle Selahattin Demirtaş’a oy verenlerin gerekçeleri çeşitli farklara rağmen çok ciddi ayrım sebepleri oluşturmuyor. Demokrasi, laiklik, eşitlik, barış gibi ilkelerde iki adaya da oy verenlerin özlemleri birbirine oldukça yakın. 

"HDP ADAYLARININ EN YÜKSEK OYU ALMASI İÇİN ÇABALAYACAĞIZ"
Bu sürecin bizim açımızdan bir mücadele dönemi olarak ele alıyoruz. Dolaysıyla bir 24 Haziran’a giderken yapacaklarımız, iki 24 Haziran ile ikinci tur arasında yüklenmemiz gereken sorumluluklar ve sonrasında yapacaklarımız konusunda görev ve sorumluluklarımız var. Seçim ve aday çalışması da bunlardan biri. Oya Ersoy ikinci bölgeden aday ve İstanbul adayı. Onun için aktif bir çalışma yapacağız. Diğer sosyalist adayları örneğin Oya Ersoy'la aynı bölgeden aday Ahmet Şık’ı da kendi adayımız olarak görüyoruz. Bu arkadaşların hepsi birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşlar. Dolaysıyla onların mümkün olan en yüksek oyu alması konusunda HDP’nin kendi doğrudan aday göstereceği isimlerin hepsinin mümkün olan en yüksek oyu alması konusunda bir tutum içinde olacağız. 

Mesele bizim açımızdan sadece bu değil. Halkevleri, Türkiye’nin dört bir tarafında AKP’nin izlediği 16 yıllık politikasının ne anlama geldiğini ve artık bu iktidardan kurtulmamız gerektiğini halka anlatacak. Yani DEVAM diyenlere neden devam edilmemesi ve neden kurtulmamız gerektiğini, TAMAM diyenlere ise tamam diyelim ve sonrasında nasıl bir mücadele hattı izleyelim, bunu anlatacağız. En önemli meselemiz budur. Mesele ülkenin girdiği şu bataklıktan laik, demokratik ve eşitlik, barış içinde yaşadığımız asgari demokratik koşulların sağlandığı zemine taşınmasıdır.

İkinci adım olarak bunu yapacağız. Seçimler burada bir durak olabilir. Türkiye’de bulunduğumuz her yerde bu tür faaliyetleri yapacağız. AKP’yi anlatacağız, nasıl bir yaşam istediğimizi ve bunun için ne yapmamız gerektiğini anlatacağız. Kazanmak kadar kazandığımızı korumanın da hayati öneme sahip olduğunu herkes biliyor. 7 Haziran'da ve 16 Nisan'da bunu yaşadık ve gördük. Karşımızda A planım var, B planım var diyen bir iktidar var. Dolayısıyla önümüzde çoklu görevleri omuzlamamız gereken kısa bir zaman var, hepimize kolay gelsin...

 

 

"'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırsa İnce için çalışacağız'" haberi, 23 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırsa İnce için çalışacağız' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Demirtaş'a oy vereceğiz, ikinci tura kalırsa İnce için çalışacağız' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  2. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  3. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  4. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  5. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  6. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  7. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  8. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  9. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  10. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  11. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  12. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  13. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  14. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  15. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  16. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  17. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  18. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  19. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  20. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
Politika Haberleri