Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması

Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması

Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması DİSK'in verdiği bazı kararları eleştiren Dev-Turizm-İş üyesi bir grup, genel başkan Mustafa Yahyaoğlu'nun da disiplin kuruluna sevk edilmesi gerektiğini savundu. Grup, imza toplayarak, şikayetlerini DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber...

DİSK'in verdiği bazı kararları eleştiren Dev-Turizm-İş üyesi bir grup, genel başkan Mustafa Yahyaoğlu'nun da disiplin kuruluna sevk edilmesi gerektiğini savundu. Grup, imza toplayarak, şikayetlerini DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı'ya teslim etti ve bir açıklama yayınladı.

Dev-Turizm-İş üyelerinin yaptığı açıklamada şöyle denildi:

Sendikamız uzun bir maziye sahip olmasa da son yıllardaki çabalarıyla turizm işçileri için umut olmaya başlamıştır. 2015 Ocak istatistiklerinde 355 olan üye sayımız, bu yılın Temmuz istatistiğinde 1633'e kadar çıkmıştır. Henüz sektörün büyüklüğü ve işçilerin çalışma koşullarını düşündüğümüzde geldiğimiz noktanın yetersizliği apaçık ortadadır. Ancak tüm bu yetersizliğe rağmen işkolumuzdan emekçiler sendikamızla bağ kurmaya başladı ve işyerlerinde toplu sözleşmeli çalışma örnekleri çıkarmaya başladık. Bu süreçte, DİSK değerleri, ilkeleri ve anlayışıyla sendikamızı ve konfederasyonumuz DİSK'i büyütmeye çalıştık. İşçilerin söz ve karar süreçlerine dahil olduğu bir sendikal anlayıştan taviz vermemeye çalıştık. Yapılan tüm bu çabalar yukarıdaki verilerle de görüldüğü gibi karşılığını vermeye başladı.

Ancak tüm bu olumlu çabalara karşı sendika genel merkezindeki ''çoğunluk' kendi çıkarlarını işçi sınıfının çıkarlarının önünde tutarak DİSK değerlerini, ilkelerini ve anlayışını ayakları altına alıp çiğnemiştir. Kendi sözünü temel kabul edip, genel başkan ''ne eylerse güzel eyler' diyen bir zihniyet maalesef sendikamızda ortaya çıkmıştır. Bu zihniyet, taşeron işçilerin örgütlenmesini ''bela' olarak görmüş, taşeron yemekhane işlerinde toplu sözleşme yapılması noktasındaki zorluklardan kaynaklı sendika üyelerimizin önemli bölümünü oluşturan emekçilere sırtlarını çevirmişlerdir. Sendika binasına işçilerin gelip örgütlenmesini bekleyen bu zihniyet gelen eleştirileri ise önemsememiştir. Bir süre sonra sendikanın ilerlemesi için ''yapıcı' eleştiriler yapan ve sendikayı büyüten kadrolar, tasfiye edilmeye başlamıştır. İlk olarak sendikanın Ankara temsilcisi görevinden alınmış ve yerine patron kimliği olan aynı zamanda sigortasız işçi çalıştırmaktan ceza almış bir kişi atanmıştır. 6 Haziran'daki yönetim kurulu toplantısında ise sendika eşbaşkanı, örgütlenme daire başkanı ve eğitim daire başkanı disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Yine sendikamızın örgütlenme uzmanı görevden alınmıştır. Disiplin kurulu üyesi bir arkadaşımız kurul toplantısına bile çağırılmamış, disipline sevk edilen arkadaşlar genel merkez yönetim kurulu üyeliğinden el çektirilmiştir ve toplantıya çağrılmayan kurul üyesinin karara şerh koyması ''davayı kaybederiz' diyerek engellenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu süreçte sendikaya üye olmak isteyen işçi arkadaşlarımızın üye olma hakları hukuksuzca gasp edilmiştir. Tüm bu yaşananlara karşı İstanbul Şube Yönetimimiz, sendika içi demokrasiye aykırı uygulamaların durdurularak demokratik koşulları olgunlaştırılmış bir erken genel kurulun tek gerçekçi çözüm olduğunu kamuoyuna açıklamış ancak genel merkezden herhangi bir geri dönüş alamamıştır.

Tek adamcı, bürokratik, tasfiyeci zihniyetin son muhatap aldığı hedef ise şube yönetimimiz olmuştur. 27 Mart'taki genel yönetim kurulu kararına dayanarak kurulan kurucu şube yönetimimiz, sendika tüzüğünün ve ilgili kanunların zorunluluğu sebebiyle 6 ay içerisinde kongresini gerçekleştirmekle yükümlüydü. Bu zorunluluk sonucunda şube yönetimimiz, 24 Eylül'e kongre kararı almıştır. Genel merkezin tavrı ise ''bu kongreyi yapamazsınız' olmuştur. Kongrenin yapılmasının hukuken zorunlu olmasını gördüklerinde ise tavırları şube yönetim kurulunu feshetmek olmuştur. Genel merkezin iddiası, şube yönetim kurulunu feshetmedik, kendi düştü olmuştur. Ancak bu durum açık bir yalandır. Bunun yalan olduğunu bizzat ''yeni' örgütlenme daire başkanı bizzat söylemiştir. Şube yönetim kurulu ''dizayn etme ihtiyacından' kaynaklı kendi fesih olmuş gibi gösterilerek görevden alınmıştır. Biz yine yönetim kurulunun iddiasına dönelim: şube başkanının işkolu değişikliği sebebiyle ve başka bir yöneticinin ise çalışmadığı için üyelikleri düşmüştür, bir yönetici de istifa etmiş ve çoğunluk düştüğü için sendika yönetim kurulu düşmüştür diye bir açıklama yapılmaktadır. Ancak bu durum hukuksuz ve gayri ahlaki kararın arkasındaki bahanedir. Çünkü, şube başkanı Salih Karakoç sendikal çalışma yapmak için aynı işyerinin aynı nitelikteki farklı birimine geçmiş ve sendikaya aidatını ödemeye devam ederek yöneticilik görevini devam etmiştir. Burada işyerinden ve SGK'dan kaynaklı bir hata varsa bu hata genel yönetim kurulu tarafından düzeltilir. Yine fiilen çalışmıyor diye yöneticilik düşüyorsa başta sendika genel başkanı görevini bıraksın. Tüm bu nedenlerden kaynaklı bu karar, fiili görevden almadır ve meşru değildir.

Sendikamız, turizm işçilerinin birliği ve mücadele örgütü olacaksa bu zihniyetten kurtulmak zorundadır. Normal koşullarda genel kurullar çözüm adresidir. Ancak son 3 ayda yaşananlar göstermiştir ki bu zihniyetle demokratik bir genel kurul yapma şansı yoktur. Bu konuda, DİSK yönetimi sendika iç işlerine karışmayız gibi bir bahaneye sığınmamalıdır. Çünkü, sendika genel başkanı sıfatını taşıyan bu şahıs DİSK yönetim kurulu üyesidir ve sendikamızda yaşananlar açık bir şekilde DİSK tüzüğünün ihlalidir. İstanbul şube yönetimi ve bu sendikanın gerçek sahibi olan işçiler olarak talebimiz gayet nettir: Sendika içi demokrasiyi ortadan kaldıran ve DİSK'in değerlerini, ilkelerini hiçe sayan Mustafa Yahyaoğlu; DİSK hukuğu doğrultusunda tüzüğün 16. maddesine dayanarak DİSK disiplin kuruluna sevk edilmelidir. Ayrıca DİSK Yönetim Kurulu'nun inisiyatifiyle, sendikadaki anti-demokratik süreç bir dakika dahi beklemeden en acil bir şekilde geriye doğru alınacak kararlarla durdurulmalı ve demokratik bir genel kurul gerçekleştirilmelidir. Gerisini turizm işçileri halledecektir!

Dev-Turizm-İş'in Gerçek Sahipleri''

"Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması" haberi, 22 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 22 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dev-Turizm-İş üyelerinden DİSK açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  2. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  3. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  4. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  5. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  6. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  7. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
  8. 20:23 Bakan Güler'den Irak İşbirliği ve Savunma Güncellemeleri: Ortak Harekat Merkezi ve F-16 Süreci
  9. 20:21 Apple, Çin Pazarında Zorlu Bir Döneme Giriyor!
  10. 20:20 Uzayda o tehlikelerden koruyor: Akrep derisinden üretiliyor ve Türk yapımı!
  11. 20:14 Trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor!
  12. 20:06 Milli Eğitim Bakanı, öğretmen atamalarıyla ilgili kesin bir rakam verdi
  13. 19:59 Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!
  14. 19:55 Bademli Magnum dondurmalarının iki ülkede de geri çağrılmasına karar verildi
  15. 19:47 Türk firmasının çığır açan buluşu: Eski aracınızı elektrikli hale getirin!
  16. 19:41 Özgür Özel, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti
  17. 19:30 Rusya, Türk Hava Yolları'nın Rus Vatandaşlarına Meksika ve Arjantin Seyahatlerinde Uyarı Yaptı
  18. 19:27 EPA'nın Yeni Standartları: Ağır Yük Araçlarında Emisyon Kısıtlamaları ve Elektrikli Araç Endişeler
  19. 19:24 İsmailağa Cemaati'nde Lider Değişimi: Fikri Doğan Yeni Şeyh Olarak İlan Edildi
  20. 19:21 Patiswiss AG: Türkiye'deki 'Küflü Çikolata' Krizi Hakkında Önemli Açıklama!
Ekonomi Haberleri