Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: Fidel Castro

Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: Fidel Castro

Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: F... İspanyol asıllı zengin toprak sahibi bir ailenin beş çocuğundan biri olan Fidel Castro, 13 Ağustos 1926'da Mayari'de dünyaya geldi. Öğrenim hayatını Santiago'da Katolik okulu ve Havana'da Cizvit lisesinde sürdüren Fidel Castro,...

İspanyol asıllı zengin toprak sahibi bir ailenin beş çocuğundan biri olan Fidel Castro, 13 Ağustos 1926'da Mayari'de dünyaya geldi. Öğrenim hayatını Santiago'da Katolik okulu ve Havana'da Cizvit lisesinde sürdüren Fidel Castro, 1950 yılında Havana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından kısa bir süre avukatlık yapan Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisi'nden adaylığını koydu.

Castro, 26 Temmuz 1953'te dönemin Küba diktatörü Fulgencio Batista'yı devirmek için 100'den fazla arkadaşıyla Santiago'da Moncada kışlasına baskın düzenledi. Yönetime el koyma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan Castro, tutuklanarak 16 yıla hapse mahkum edildi. Castro, Juventud Adası'nda 21 ay hapis yattıktan sonra aftan yararlanarak serbest bırakıldı. Fidel Castro, 1955 yılında 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurarak gerilla savaşı başlattı.

Gerilla savaşında şimdi Küba Devlet Başkanı olan kardeşi Raul Castro ve Arjantinli devrimci Ernesto Che Guevara da yer aldı. ABD’nin büyük desteğine rağmen Küba halkının desteğini yitiren Batista'nın 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçmasıyla, Castro gerilla savaşını yürüttüğü Maestra Dağları'ndan Havana'ya girdi.

Devrim hareketinin başladığı süreçte Batista diktatörlüğüne karşı beslediği düşmanlığı, Batista’nın Küba’yı ABD’nin kumar ve fuhuş cehennemine çevirmesinden ötürü bir yandan ABD’ye de yönelirken, süreç içerisinde özellikle Che ve kardeşi Raul’un da etkisiyle Castro’nun ideolojisi sosyalist bir çizgiye doğru hızla evrildi.

Castro, 1959-1976 arasında başbakanlık, 1976-2008 arasında da devlet başkanlığı görevini yürüttü. Castro yönetiminin icraatlarından biri köklü toprak reformu oldu. Küba, ekonomisinin önemli yapı taşı şekeri Sovyetler Birliği'ne satmaya başladı. Bu gelişmeler üzerine Washington yönetimi Küba'ya ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Küba devrimden sonra ABD'ye kaçan ve dönemin Başkanı John F. Kennedy yönetiminden silah ve maddi destek alan Kübalıların Nisan 1961'de düzenlediği Domuzlar Körfezi Çıkarması ABD’nin beklemediği şekilde birkaç saat içerisinde başarısızlıkla sonuçlandı.

Castro, çıkarmanın ardından yayımladığı Havana Bildirisi ile ilk kez Küba'nın sosyalist politikalar izleyeceğini dünyaya duyurdu. Castro, 1968 yılına kadar bağımsız, o tarihten sonra Sovyetler Birliği'ne dönük bir dış politika izledi, Güney ve Orta Amerika ile Afrika'daki devrimleri destekledi. Aynı dönemde Bağlantısızlar Hareketi'nin önderlerinden biri durumuna geldi.

Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından ABD ambargosunun da ağırlaşmasıyla Küba, kendi deyimleriyle, “Karanlık çağ'' denilen bir döneme girdi. Ancak Latin Amerika’da solun güçlenmesi ve Küba liderliğinin ABD’ye rağmen yürüttüğü istikrar ve onurlu dış politikanın etkisi, ayrıca Küba halkının sosyalizmde ısrarı ile bu dönem de atlatıldı. Fidel Castro 31 Temmuz 2006'da sağlık sorunları nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro'ya devretti.

19 Şubat 2008'de bir açıklama yaparak, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı. Dünyada en uzun süre iktidarda kalan üçüncü lider olan Castro, görevden ayrıldıktan sonra "Yoldaş Fidel'in Düşünceleri" başlığıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumladı

"Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: Fidel Castro" haberi, 26 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: Fidel Castro haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Devrimi emperyalizme boğdurmayan devrimci: Fidel Castro 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  2. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  3. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  4. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  5. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  6. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  7. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  8. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  9. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  10. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  11. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  12. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  13. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  14. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  15. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  16. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  17. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  18. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  19. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  20. 01:57 Facebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
Dünya Haberleri