Deyrezzor: Direniş

Deyrezzor: Direniş

Deyrezzor: Direniş ÖMER ÖDEMİŞDeyr ez Zor; 3 yıldır cihatçı çetelerin kuşanması altında direnen kent.  Irmağın yanında ki manastır anlamına gelen adının, bölgede 1850'li yıllarda bölgede bulunan Osmanlıya bağlı “zor'' sancağından...

ÖMER ÖDEMİŞ

Deyr ez Zor; 3 yıldır cihatçı çetelerin kuşanması altında direnen kent.  Irmağın yanında ki manastır anlamına gelen adının, bölgede 1850'li yıllarda bölgede bulunan Osmanlıya bağlı “zor'' sancağından  geldiğini söyleyenlerde vardır.  “Deyr'' manastır anlamnına gelir iken kentin ismini tamamlayan “zor'' kavranın geldiği  yerin, eskiden aynı bölgede bulunan ve ırmak kenarı anlamına gelen Azuara adından türetildiği söylenmektedir. 

Deyr ez Zor 1867 yılına kadar küçük bir kasaba iken Osmanlı döneminde büyüdü. 1915 yılında  Osmanlıdan  tehcir edilen çok sayıda Osmanlı Ermenileri Deyrizor'a getirildi. Günümüzde Deyrizor'da bir Ermeni Soykırımı Müzesi ve anıtı bulunmaktadır. Fırat Nehri kenarında bulunan kentte  Sünni Araplarla  birlikte  Ermeniler, Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadır.

Deyr ez Zor isminin anlamı  tarihsel olarak nereden gelirse gelsin, bundan böyle  artık tek bir anlama gelecektir.

DİRENİŞ

Suriyen'in Kuzey doğusunda, Fırat nehriüzerinde yer alan Şam'a 450 km. Uzaklıkta olan Deyrizor kenti 2011 yılından bu yana cihatçı çetelerin saldırılarının hedefi olmuştur.

Suriye'ye saldırıların başladığı ilk dönemlerde cihatçı çeteler beklenmedik bir saldırı ile  Deyr ez Zor şehir merkezinin büyük bir bölümünü ele geçirmişlerdi. Ordu birlikleri  stratejik askeri noktaları,  Havaalanını ve El-Tayem petrol sahasını elinde bulundurmaktaydı. Rakka ya yakın olan kentte çatışmalar 2 yıla ayakın bir süredevamettikten sonra

Nusra ve türevi örgütler kentten kırsala çekilmek durmunda kalmışlardı.

2014 yılı ortalarında ise IŞID Deyr ez Zor'un doğu kırsalından Irak sınırına uzanan 130 kilometrelik alanın kontrolünü ele geçirdiği duyurulmuştur.

Aralık 2014 tarihinden itibaren IŞİD, Suriye Ordusunun kontrolündeki Deyr ez Zor havaalanına saldırmaya başlamıştır. Suriye Ordusu, saldırıyı kısa süre sonra geri püskürtmüştür. Suriye Ordusunun havadan sürekli destek alması ve karşılaştığı direniş sonrasında  IŞİD, Deyr ez Zor'un şehir merkezini büyük bölümünden çekilmek durumunda kalmıştır. 2015 yılı Mart ayında, Suriye Ordusu güneye doğru ilerleyerek Tuz Çiftliklerini stratejik önemde ki Malha köyü ele geçirilmiştir.

Mayıs 2015'te IŞİD'in Palmira'yı ele geçirmesi sonrası Deyr ez Zor IŞİD'in kuşatması altına girmiştir. Suriye devleti bölgeye helikopterler aracılığıyla yardım ulaştırabilmiştir.

Şimdi ise Suriye ordusu adımadım kente yaklaşmış durumdadır. 3 yılı aşkın devam eden kuşatma kırılmış, yıllardır kentte katliamlar yapan IŞID canileri Rakka tarafına doğru ağır kayıplar vererek çekilmekteler.

Süreç artık tersine dönmüş Suriye ordu birlikleri, müttefik güçlerle birlikte IŞID ve işgalçı emperyalist güçler için stratejik önemde bulunan  Deyr ez Zor kuşatmasını kırarak bölgeyi tamamen kontrolü altına almak için başarı ile ilerlmektedir. Bu kazanımdan sonra önceki durumdan tam tersi durum yaşanacak ve IŞID Rakka kentinde kuşatma alına alınmış olacaktır.

Bölgede IŞID terör örgütüne karşı mücadele amacıyla bulunduğunu söyleyen ABD ve işbirliğinde ki güçler, IŞİD ile anlaşıp yeni bir plana yönelmez iseler,  IŞID'ın sonunun geldiğini söyleyebiliriz.

Şimdiye kadar Suriye ordusunun bölgede ilerlemesini durudurmaya dönük pek çok operasyon gerçekeştiren ABD'nin bu süreçten sonra nasıl bir davranış geliştireceğini önceden kestirmek çok zor. Ancak Suriye devletinin zaferinden rahatsızlık duyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD'nin derdi hiç bir zaman bölgeyi cihatçı terör gruplarından temizleyerek özgürleştirmek olmamıştır, olmayacaktır.

Deyr ez Zor kuşatmasının kırılarak kentin özgürleşmesi, Suriye hakının açık bir zaferidir. Dosta düşmana mesajıdır. 

İyi okunmalı.

"Deyrezzor: Direniş" haberi, 05 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Deyrezzor: Direniş haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deyrezzor: Direniş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
ABC Kritik Haberleri