DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye devam edeceğiz

DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye devam edeceğiz

DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye de... DİSK Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs’ın artan saldırılara karşı en geniş katılımla yaygın ve kitlesel kutlanması kararı aldı. Referandum sürecinde yaşanan şaibelere de dikkat çeken DİSK, Türkiye’nin eşitlikçi, özgürlükçü,...

DİSK Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs’ın artan saldırılara karşı en geniş katılımla yaygın ve kitlesel kutlanması kararı aldı. Referandum sürecinde yaşanan şaibelere de dikkat çeken DİSK, Türkiye’nin eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik ve sosyal anayasa ihtiyacı olduğunu belirterek başkanlık sistemini içeren kutuplaştırıcı anayasa dayatmasından vazgeçilmesini istedi. 

Evrensel’den Fırat Turgut’un aktardığına göre 19 Nisan’da referandum ve 1 Mayıs gündemiyle toplanan DİSK Başkanlar Kurulunun ardından sonuç bildirgesi açıklandı. DİSK’in referanduma sunulan anayasa değişikliğine esastan ve usulden itiraz ederek hayır çağrısı yaptığı hatırlatılan bildirgede, seçim sürecine ilişkin itirazlar da şöyle sıralandı: “Adaletsiz, eşitsiz, hukuksuz, manipülasyona dayalı kampanya sürecine tanık olunmuş, kamu kaynakları pervasızca kullanılmış, kamu idarecileri hukuka aykırı biçimde açıkça taraf olmuş, işçilerin ve kamu çalışanlarının oy tercihleri türlü baskılarla tahakküm altına alınmaya çalışılmış, açık oylamaya dair bir dizi görüntü ortaya çıkmış, hapishanelerin muhaliflerle doldurulduğu bir ortamda ve OHAL koşullarında bir referandum gerçekleştirilmiştir. Oy verme ve sayım aşamasına dair sonuçları değiştirebilecek ciddiyette itirazların ve uluslararası gözlemcilerin tespitlerinin YSK tarafından görmezden gelinmesi, YSK’nin kendini TBMM’nin yerine koyarak ''mühürsüz pusula ve zarf’ların geçersizliğine dair yasayı yok sayması, sonuçların meşruluğunu daha da tartışmalı hale getirmiştir.'' YSK’nin hukuksuz kararına karşı demokratik haklarını kullananlara karşı cadı avı başlatıldığı ifade edilen bildirgede, “OHAL ilan edilip Meclis tatile sokulmuş, ülkenin kararnamelerle yönetilmek istendiği bir kez daha anlaşılmıştır'' dendi. 

İLK İŞ KIDEM TAZMİNATI GÜNDEME GETİRİLDİ

Tüm bu yaşananların referandumun meşruluğunun zedelendiği ifade edilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi: “Göz göre göre gelen bir tehdit ile ilgili işçi sınıfına yönelik uyarılarımızın haklılığı referandumdan hemen sonra kıdem tazminatı ile ilgili gelişmelerle bir kez daha açığa çıkmıştır. İşçilerin 80 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatını işverenin üzerinde yük olarak niteleyen bir yaklaşım doğrultusunda, Kıdem Tazminatı Fonu dayatmasının yeniden gündeme sokulacağı açıklanmıştır. İş güvencesinin son kalesi olan kıdem tazminatının fona devri ve/veya azaltılması gibi önerilere DİSK olarak hayır demeye devam edeceğimiz açıktır.'' 

Alınan kararların da duyurulduğu bildirgede, kutuplaştırıcı bir anayasa yanlışından, başkanlık dayatmasından dönülmesi istenerek “Türkiye’nin önünü açacak olan, huzuru, güveni, istikrarı sağlayacak olan bir anayasa toplumsal uzlaşmanın ürünü olarak yazılmalıdır'' dendi. Türkiye’nin eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik ve sosyal anayasa ihtiyacı olduğu kaydedilen bildirgede, böyle bir anayasa için emek ve meslek örgütlerinin, siyasi partilerin, kitle örgütlerinin, üniversitelerde bu konuda çalışma yapması engellenen akademisyenlerin, toplumun en geniş kesimlerinin katılımıyla bir anayasa tartışmasının başlatılması için çabalarının yoğunlaştırılacağı ifade edildi. 

1 MAYIS AÇIKLAMASI

1 Mayıs’a ilişkin alınan karar ise şöyle duyuruldu: “Başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi sınıfının haklarının tehdit altında olduğu bir dönemde 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nün işçilerin ve toplumun geniş kesimlerinin hak gasplarına, taşeron düzeni başta olmak üzere güvencesizliğe işsizliğe, iş cinayetlerine ve antidemokratik düzene hayır diyecekleri bir gün olarak örgütlenmesi gerektiğine işaret eden DİSK Başkanlar Kurulu, bu dönemde Türkiye çapında olabildiğince yaygın, kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs kutlamaları örgütlemenin tarihsel önemine işaret eder.'' Bildirgede, emek ve meslek örgütleri ile 1 Mayıs kutlamalarına katılan bileşenler başta olmak en geniş kesimlerin, tüm demokrasi güçlerinin 1 Mayıs meydanlarında buluşması için çaba gösterileceği belirtildi. 

"DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye devam edeceğiz" haberi, 21 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye devam edeceğiz haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DİSK’ten 1 Mayıs açıklaması: Hayır demeye devam edeceğiz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri