DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme dokunma

DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme dokunma

DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme... DİSK Yönetim Kurulu  Başkanı Kani  Beko,  Konfederasyona  üye Sendikaların Başkanları ve Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ile  DİSK’in Beşiktaş Balmumcudaki  yeni yerinde  habercilerin karşısına geçti  ve Kıdem tazminatına...

DİSK Yönetim Kurulu  Başkanı Kani  Beko,  Konfederasyona  üye Sendikaların Başkanları ve Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ile  DİSK’in Beşiktaş Balmumcudaki  yeni yerinde  habercilerin karşısına geçti  ve Kıdem tazminatına dokunulması halinde bedeli ne olursa olsun sert şekilde karşılık vereceklerini ifade etti.

Beko,  taşeron işçilerin ivedi olarak kadroya alınmasının zorunluluğu üzerinde durdu ve, Bireysel Emeklilik Sistemi değil, herkese  parasız  ve nitelikli  Sağlık ve Sosyal Güvenlik hakkı tanınmasını istedi.

ABC  Haber Merkezi

Konfederasyonun Beşiktaş Bal Mumcu’daki binasında Şube Başkanları ve GenelSekreter Arzu Çerkezoğlu ile birlikte habercilerin karşısına geçti.  Kazanılmış haklara dokunulmaması gerektiğini söyleyen DİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kani Beko,kaos ortamınınfaturası emekçilere kesilmesihalinde konfederasyon olarak bedeli ne olursa olsun çok sert tepki vereceklerini söyledi. Beko, AKP Hükümetinin uzun süredir gündeminde olan kıdem tazminatında değişiklik yapma düşüncesi, çalışanları tedirgin ettiğini hatırlatarak’ kazanılmış hakların sermaye sınıfı lehine değişiklik yapma girişiminden vaz geçilsin.  Taşeron işçiler kayıtsız şartsız kadroya alınsın. Kıdem tazminatına dokunulmasın, zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası Sisteminden vaz geçilsin’ uyarısında bulundu.

Kıdem Tazminatına Dokunma

 Kiralık işçi yasasını sermayeörgütlerinin talepleridoğrultusunda yasalaştıran AKP Hükümetin kıdem tazminatını fona devredilmesi için ısrar ediyor. Hükümet fon ısrarına paralel olarak zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemini için(ZBES) hazırlık yapıyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ve zorunlu BES hazırlıkları bir madalyonun iki yüzüdür. Amaç ’ tasarruf oranlarını artırmak’ adı altında inşaatşirketlerini beslemek ve hükümetin akıl dışı projelerine kaynak aktarmaktır.

 Patronlar, yıllardır kıdem tazminatını  bir yük olarak görüyor ve kurtulmaya çalışıyor. Kıdem tazminatı bir yük değil, Türkiye işçi sınıfının 80 yıllık kazanımıdır.

Kıdem tazminatından  yasal olarak kurtulamayan işverenlerin önemli bir bölümü hile ile kıdem tazminatını  ödemekten kaçınıyor. Sosyal bir hukuk devletinin  yapması gereken, her işçinin  kıdem tazminatı alabilmesini güvence altına almaktır.

İşçi Çıkarmaları Kolaylaşacaktır

Beko konuşmasını şöyle sürdürdü: Kıdem tazminatının  doğrudan işverenler tarafından ödenmesi yerine  fona devredilmesi  işten çıkarmaları  kolaylaştıracak ve çalışanların  iş güvencesi azalacak. İşçi çıkarırken kıdem tazminatı  ödemek gibi zorunluluğu kalmayan işveren  daha kolay işçi çıkartacak.

Kıdem tazminatının fona devri , kıdem tazminatı  miktarının düşmesi anlamına gelecektir. Kıdem tazminatı  halen işçinin son ücreti üzerinden ve 30 gün tutarında ödeniyor. Hükümetin gündeme getirdiği bireysel  kıdem tazminatı fonu ile kıdem tazminatı tutarı 15 güne hatta  10 güne kadar düşecektir.

Taşeron İşçiler Kayıtsız Şartsız kadroya Alınmalı

AKP hükümeti yıllardır taşeron işçileri oyalamaya devam ettiğini  kaydeden Beko; 1 Kasım seçimlerinden önce  '' taşerona kadro ’vadi ile oy isteyen AKP , bu seçimlerden sonra çark etti. Hükümet Önce '' özel Sözleşmeli  Personel’ adı altında  başka güvencesiz  çalıştırma biçimini işçilere  dayatmaya kalktı. Taşeron işçilerin  kazanılmış haklarını gasp eden ve güvencesiz  çalıştırmayı sürdüren b u düzenleme yoğun tepkiler üzerine geri çekti. Taşeron işçilerin  mücadele ederek ve mahkemelerde kazandıkları  kadro hakkının tanınması belirsiz  zamana ertelendi, rafa kaldırıldı. Seçimlerin üzerinden 7 ay geçti, ne mahkeme kararlarına uydular nede  seçimlerde verdikleri sözü tuttular. Taşeron kadro seçim vadi olamaz haktır.

''Zorunlu Bireysel  Emeklilik' Değil Herkese Parası ve Nitelikli Sağlık ve Sosyal Güvenlik Hakkı

Halen  gönüllülük esasına  dayalı  olarak uygulanan ve tamamlayıcı  özel sigorta sistemi olan emeklilik sistemi  (BES)  zorunlu hale getirilmek isteniyor. Zorunlu  BES ile  tüm ücretlerden ortalama 50 ile 100 Tl  arasında kesinti yapılacak. Zorunlu BES te asıl amaç; sosyal güvenliği adı adım özelleştirmeyi hedeflemektedir. Oysa sosyal güvenlik herkes için zorunlu vaz geçilmez bir sosyal haktır ve devletin yükümlülüğündedir.

"DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme dokunma" haberi, 23 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme dokunma haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DİSK’ten emeğe yapılan darbeye tepki: Kıdeme dokunma 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  2. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  3. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  4. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  5. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  6. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  7. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
  8. 22:22 Çin BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e Gazze Çağrısı Yaptı
  9. 22:09 Türkiye'nin Önde Gelen Mobilya Devi İflas Etti!
  10. 22:05 Netanyahu açıkladı: "Varoluşsal bir tehlikeyle karşı karşıyayız"
  11. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  12. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  13. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  14. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  15. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  16. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  17. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  18. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  19. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  20. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
Ekonomi Haberleri