Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz, iyi hekimliği savunuyoruz!''

Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz, iyi hekimliği savunuyoruz!''

Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte gü... Tıp Haftası’nın son gününde Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla İstanbul Tünel Meydanı’nda bir araya gelen hekimler, sloganlarla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Hekimler, “İyi hekimliği...

Tıp Haftası’nın son gününde Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla İstanbul Tünel Meydanı’nda bir araya gelen hekimler, sloganlarla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Hekimler, “İyi hekimliği savunmakta kararlıyız!'' dedi.
Doktor önlükleriyle yürüyen hekimler, “Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz'', “Meslek bağımsızlığından vazgeçmeyeceğiz, özel sermayeye ucuz işgücü olmayacağız'', “Sağlık için barışı savunuyor, barış için mücadele ediyoruz'', “Eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti, iş güvencemiz, mesleki geleceğimiz için birlikteyiz'' pankartları açtı. Yürüyüşte sık sık “Örgütlü emek, sağlıklı toplum'', “Sağlıkta ticaret ölüm demektir'', “Herkese eşit ücretsiz sağlık'' sloganları atıldı.

''ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ YOLDAN GEÇEN MUHABİRE SALDIRDI’

hekimler-yuruyus-foto.jpg

TOMA, çevik kuvvet ekipleri ve çok sayıda polisin hazır bulunduğu yürüyüş öncesi yoldan geçen bir adam ETHA muhabiri Ömer Akın’a saldırdı. Akın ve saldırgan, olay sonrası ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü. Muhabir ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

''YIPRANMA PAYI İSTİYORUZ’

Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüşte ilk konuşmayı TTB Başkanı Raşit Tükel gerçekleştirdi. Yıllardır hekimlerin özlük hakları mücadelesi verdiğini söyleyen Tükel, “Hekimler çok zor şartlarda yaşıyor. Açlık sınırının biraz üzerinde ücret alıyorlar. Uzun saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Yıpranma payı istiyoruz. Yasada düzenleme yapılarak bunun gerçekleşmesini talep ediyoruz'' diye konuştu. “Sağlıkta şiddet sağlık çalışanları için ciddi bir sorun'' diyen Tükel, “Bu konuda yasal düzenleme yapılmalıdır. Uzun yıllar hekimlik eğitimi alan meslektaşlarımız güvenlik soruşturması nedeniyle kamu görevinden alıkonuluyorlar. Hekimlik mesleği yapamayacak hale getiriliyor. Güvenlik soruşturmasının kaldırılmasını talep ediyoruz'' dedi.

''ÇOCUK EVLİLİKLERİ, KADIN CİNAYETLERİ HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’

hekimler-eylem-foto6.jpg

İTO Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise şunları söyledi: “Daima vatandaşlarımıza gereği ne olursa olsun ırk, dil, cins, mezhep fark üretmeksizin düzeyli seviyeli tıp talebinde bulunan bir kurumuz. Sağlıkta dönüşümü tasarlayan ve uygulayanlar bu açıdan çok anlamlı şeyler yapmışlardır. Eskiden parası olmayanımız, fakirimiz fukaramız sağlığı rüyasında görürdü, şimdi ırk, din, cins etnik köken hiçbir fark gözetmeden hepimiz sağlığı sayelerinde rüyalarımızda görüyoruz. Bu bakımdan büyük çapta eşitliğe ulaştık. Tabip Odası'nın bir fonksiyonunda hem halka hem birbirimize hem de yöneticilerimize tıpta gelişmeleri özetlemek ve bunun uygulanmasını istemektir. Düne kadar savaşın bir hak sağlığı sorunu olduğunu söyledik. Pek sevmediler. Şimdi ona ilave edeceğimiz var. Çocuk yaşta evlilikler ve kadın cinayetleri bir hak sağlığı sorunudur. Listemiz uzun. 24 şey daha var. Ama en önemsediğimiz bunlar.''

''SON 15 YILDA SAĞLIK SORUNLARI AZALMADI HATTA ARTTI’

Galatasaray Meydanı’nda yapılan basını açıklamasını ise İTO Yönetim Kurulu üyesi İncilay Erdoğan okudu. Erdoğan, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın (SDP) uygulanmaya başlanmasından bu yana geçen 15 yılda, Türkiye’de sağlık ortamını birçok açıdan etkilediğini, sorunları çözmediğini, aksine sağlık alanında birçok yeni soruna yol açtığını kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “SDP, kamu hastanelerinin yapısını değiştirmeyi, onları ''idari ve mali özerkliğe sahip’ biçimde yapılandırarak rekabete açık sağlık işletmeleri haline getirmeyi amaçlıyordu. 2004 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ''performansa dayalı ek ödeme sistemi’ne geçilmesiyle başlayan bu sürece, Kasım 2011’de çıkartılan bir KHK ile Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısında köklü bir değişikliğe gidilerek devam edildi. Kaynakların ''etkili ve verimli’ kullanılacağı iddiasıyla getirilen, ayrı tüzel kişiliğe sahip ve idari yönden özerk olan Kamu Hastane Birlikleri yapılanması, 6 yıl dolmadan, Ağustos 2017’de başka bir KHK ile kaldırılırken, SDP’nin bu alandaki başarısızlığı da belgelenmiş oldu.

hekimler-eylem-foto2-002.jpg
''SAĞLIK HİZMETLERİNDEN 4.5 MİLYON İNSAN YARARLANAMADI’

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminde, prim ödeyemediği için sigorta kapsamı dışı kalan, bu nedenle kamusal sağlık hizmetlerinden yararlanamayanların sayısı 4.5 milyonu geçti. Aylık olarak ödenen GSS primi dışında, hastaneye başvurulduğunda ayrıca, muayene katılım bedeli, ilaç katılım bedeli, tıbbi malzeme katılım payı gibi 14 ayrı kalemde sağlıkta katkı payı ödeniyor. SDP’nin bir diğer ayağını 13 Aralık 2010 tarihinde tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanan aile hekimliği sistemi oluşturuyor.

''EMEKLİ HEKİM ÜCRETLERİNİN ARTIRILMALI’

Bireysel ve toplumsal sağlık hizmetini birbirinden ayırarak birinci basamak sağlık hizmetlerini parçalı hale getiren, bölge tabanlı değil aile hekimine kayıtlı nüfusa dayalı sağlık hizmetinin verildiği, performans sistemi üzerinden sözleşmeli çalışmanın dayatıldığı, aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşılıp polikliniklere hapsedildiği bu sistemde, sorunlar giderek artıyor. Sağlık alanında ciddi bir tahribata yol açan, eğitim, araştırma, kamu sağlığı gibi öncelikleri geri plana düşürüp “verimlilik ve kârlılık'' söylemleri ile ticari bir anlayışı hâkim kılan SDP, çalışanların haklarının da baskılanmasını getirdi. Bu nedenle, 14 Mart sürecindeki ilk talebimizi, hekimlerin emeklerinin karşılığı olan, emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına ve liyakata uygun, tek işte çalışarak insanca yaşamaya yetecek bir ücret elde etmeleri ve emekli hekim ücretlerinin artırılması oluşturuyor.
hekimler-eylem-foto5.jpg


''4 YILDIR İSTEDİĞİMİZ FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI ACİLEN GELMELİ’

Sağlık çalışanları açısından, sürekli hastalarla ve hastalıklarla ilgileniyor olmak, bir anlamda onlarla yaşamak fiziksel ve psikososyal çeşitli sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor. Sağlık çalışanları olarak, 2014 yılından bu yana talep ettiğimiz ''fiili hizmet süresi zammı’ için yasal bir düzenleme acilen yapılmalı.

''SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET YASA İLE ENGELLENMELİ’

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan biri de, şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ya da ciddi bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete hoşgörü gösterilmeyeceği, şiddet suçlarının mutlak cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve önleyicilik açısından, TTB Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı bir an önce yasalaşmalıdır.

hekimler-eylem-foto4-002.jpg

''HUKUKSAL DAYANIĞI OLMAYAN GÜVENLİK SORUŞTURMALARI KALDIRILMALI’

Mecburi hizmet yapmak üzere sağlık kuruluşlarına ataması yapılan çok sayıda hekim, haklarında yapılan güvenlik soruşturması tamamlanmadığı gerekçesiyle aylarca göreve başlatılmamakta; giderek artan sayıda meslektaşlarımızın ise güvenlik soruşturmaları olumsuz olduğu gerekçesiyle hekimlik yapmaları engellenmektedir. Hukuksal bir dayanağı olmayan güvenlik soruşturmaları kaldırılmalı; güvenlik soruşturmaları nedeniyle bekletilen ve bu soruşturmalar olumsuz geldiği için ataması yapılmayan tüm hekimler görevlerine başlatılmalıdır.

hekimler-eylem-foto3-001.jpg

''BARIŞ İÇİNDE BİR YAŞAM VE İYİ HEKİMLİK YAPABİLME İMKANI İSTİYORUZ’

Yıllardır sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getiriyoruz; her 14 Mart’ta taleplerimize uygun düzenlemeler yapılacağına ilişkin sözler veriliyor. Ancak, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından, özellikle de 14 Mart dönemlerinde ''Hekimlere müjde’ başlığı altında verilen sözler tutulmadı. Taleplerimizi bu 14 Mart’ta bir kez daha dile getiriyor, acilen karşılanmasını istiyoruz. Meslektaşlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart’ını kutluyor; hepimiz için yaşanabilir bir doğa, barış içinde bir yaşam, iyi hekimlik yapabildiğimiz bir sağlık ortamı diliyoruz. Tüm meslektaşlarımızı, birliktelik ve dayanışmadan gelen güçle, hekimlik değerleri ışığında mücadelemizi yükseltmeye davet ediyoruz.''

"Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz, iyi hekimliği savunuyoruz!''" haberi, 19 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz, iyi hekimliği savunuyoruz!'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Doktorlar yürüdü ''Tükenmiyoruz, birlikte güçlüyüz, iyi hekimliği savunuyoruz!'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  2. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  3. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  4. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  5. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  6. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  7. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  8. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  9. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  10. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  11. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  12. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  13. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  14. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
  15. 00:14 Fenerbahçe, Olympiakos'u Ağırlıyor: UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final Rövanşı
  16. 00:10 Muğla'nın Menteşe İlçesinde 3.9 Büyüklüğünde Deprem
  17. 00:06 New York Borsası'nın düşüşü sürüyor
  18. 00:01 Hastane randevu sistemi değişti! Bundan sonra işleyiş şöyle olacak
  19. 23:58 Transfer işlemi tamamlanıyor: Altay Bayındır, Süper Lig'e dönüş yapıyor!
  20. 23:53 SGK'nın geçmişe dönük prim iadesi fırsatı: Peki kimler başvurabiliyor?
Sağlık Haberleri