'Dökülen kan zaten başkanlık için'

'Dökülen kan zaten başkanlık için'

'Dökülen kan zaten başkanlık için' CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden getiremezsiniz" çıkışının ardından Saray ve AKP çevresinden "Kan siyaseti yapıyor" eleştirilerine neden olsa da, 7 Haziran'dan bu yana başkanlık...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden getiremezsiniz" çıkışının ardından Saray ve AKP çevresinden "Kan siyaseti yapıyor" eleştirilerine neden olsa da, 7 Haziran'dan bu yana başkanlık yolunda akıtılan kan ülkeyi doğudan batıya kan gölüne çevirdi.

BirGün yazarı Kadir Cangızbay da bugünkü yazısında dökülen kanı ve adım adım işleyen 'başkanlık' planını yazdı.

İşte Cangızbay'ın o yazısı:

Dökülen kan zaten başkanlık için

Yaralı askerleri çatışma alanında bırakıyorlar ki, öldürülsünler. Ardından gelsin “kahrolsun bölücü terörist katiller ve onların siyasal uzantıları''; ama olmuyor: İlk yardım da, saatler sonra gelen ambülanslara taşımak da, halkımızdan.

Bu defa, HDP’ye saldırılar başlatılıyor: Toplantı basmak, yaralı şoförüyle birlikte minibüs yakmak, parti midibüsünün şoförünü 30 kurşun+işkenceyle öldürmek, çiçek buketi/saksısı içine bomba tuzaklamak, mitingde katliam düzenlemek. 150’den fazla provokasyon: İnsanlar sokağa dökülsün de, “işte yine azdı bölücü terör yandaşları'' deyip, HDP’ye gidecek oyların önünü kesebilsinler.

Halkın siyasal olgunluğu ve siyasal yönetimin feraseti, bu oyunu bozuyor.

Bunlar 7 Haziran’a kadar olanlar: Başkanlık uğruna kan dökmeye çoktan başlanmış. Ama esas cinayetler, katliamlar ve provokasyonlar bundan sonra: Canilerin ''motto’su, “başkanlık yoksa, kaos var''. HDP Genel Merkezi’nden Hürriyet gazetesine sayısız baskınlar, başkanlıkçıların önderliğinde; ardından, gelsin büyük katliamlar ve de alabildiğine kışkırtılan Kürt düşmanlığı.

Bütün bu melanet ve hainlikler, bir yandan HDP’yi, diğer yandan da MHP’yi baraj altına çekmek uğruna.

Kısacası kan, ''başkan’lık gelsin diye döktürülüyor.

''Yeni Anayasa/Türkiye’, ''başkanlık’, ''partili cumhurbaşkanı’, ''terörle mücadele’: Bu konularda, malûm yaratıklara değil cevap vermek, bu terimleri ağıza bile almamak gerek.

Bunlarla tartışmaya/atışmaya girişmek bile, insanın kendisini bunların paradigmasına hapsetmesi, dolayısıyla, hegemonyalarını yeniden üretmelerine hizmet etmek demek: Değerli bir sosyoloğumuzun defaatle belirttiği gibi, “hegemonya, hegemonya (-nın va’zettiği parametreler temel alınarak) içinde kalınarak yıkılamaz''.

Bunların ne söyledikleri ka’le alınır ne de kendileri muhatap: Bunların ağzından çıkan kelimeler, biz insanların da kullandığı kelimeler de olsa, aslında söz konusu olan, basit bir sessel benzerliktir. Bunlar ancak ''nida(ünlem, exclamation)’; yani, belirli bir kavrama işaret eden değil, kendi durumları (niyet, arzu, çağrı vb…) fonksiyonunda biçimlenmiş sesler; ki, bu düzeydeki bir lengüistik iletişim (daha doğrusu, iletim) kedi, köpek, eşek, at vb… gibi memeliler arasında da gerçekleşebilen bir olgu.

Dil konusuna girmişken, neredeyse 50 yıl öncesine gidip yürekli ve zekalı (zeka, zaten haysiyet/yürek fonksiyonunda gelişir/biçimlenir) bir hocamın, Selahattin Ertürk’ün kurduğu bir kelimeyi de devreye sokayım: İşe-vuruk; yani operasyonel.

Hokkabaz çıraklığından sultanlığa atlamak isteyenlerin oyununa gelip de ''başkanlık’ vb… türünden soytarılıklar konusunda lâf yetiştirmeye çalışanlara tavsiyemiz, her şeyden önce her türlü arızî farklılığı (cinsiyet, ırk, din, dil, mezhep, yöre vb…) işlemsel (operatuar) bir ölçüt olmaktan çıkartan bir vatandaşlık hukuku (ki, bunun ön koşulu ''devletin laikliği’ ilkesidir) temelinde herkesi eşit seçme-seçilme hak ve imkanına kavuşturacak bir seçim sistemi (''0’ baraj, ''millî bakiye’, eşit popülasyonlu seçim bölgeleri, ''Türkiye milletvekilliği’) ile lider sultasının önünü kesecek (ön seçim, tercihli liste, vekillerin geri çağrılabilirliği) bir ''siyasal partiler yasası’nın peşine düşmek.

Temsili demokrasi, kendi içinde hiçbir şeyin çözümü değildir; ancak, böyle bir demokrasi dahi ortada yokken, hiçbir çözümün de önü açılamaz.

Bu arada şunlar da söylenmeli; hem de defaatle: “Kendi kentlerini tankla topla yıkıp, kendi vatandaşlarını sığındıkları mahzenlerde yakan, hem derunî hem de fiilî IŞİD işbirlikçiliğini gözlerden gizleyeceğim diye Kilis’i –sözde IŞİD, çok muhtemelen de Fidan toplarıyla- haritadan silmeyi göze alan, legal siyaset alanını ise en barışçıl siyasetçileri bile içeri atarak tümden yok etmeye yönelmiş kan-oburlara bin lânet''.

"'Dökülen kan zaten başkanlık için'" haberi, 14 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan 'Dökülen kan zaten başkanlık için' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Dökülen kan zaten başkanlık için' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:31 Hadise'nin bir mekanda olduğunu öğrenen gazeteciler şok oldu! Hadise taninmaz halde yakalandı!
  2. 23:31 Kayadikavlak Köyünde Yangın: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Bir Kişi Yaralandı
  3. 23:28 Çin'de Akıllı Telefon Pazarında Devrim: Huawei Yükselişte, Apple Geriliyor!
  4. 23:17 Batman Gültepe Mahallesi'nde Kırmızı Işık İhlali Kazası: Bebek ve Üç Kadın Yaralandı
  5. 23:14 'Anti Fenerbahçe' lobisi intikam aldı! li Koç'tan Suudi Arabistan ve Süper Kupa'nın intikamı!
  6. 23:14 Hatay'ın Doğal Hazinesi: Zeytinyağı Sabunu ile Derin Temizlik ve Canlandırma
  7. 23:11 TÜİK'ten Açıklama: Türkiye'nin En Sağlıklı Şehirleri Belirlendi!
  8. 23:08 İzmir'de Akaryakıt İstasyonu Arsasında Bekçilik Yapan Kişi Cinayete Kurban Gitti
  9. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  10. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  11. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  12. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  13. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  14. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  15. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  16. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  17. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  18. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  19. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  20. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
ABC Kritik Haberleri