Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri

Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri

Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla... Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini desteklediğini belirtti. Yüksek enflasyonun azalmasıyla ekonomik canlanmanın artacağını vurguladı. Ayrıca, deprem sonrası bölgeye yönelik yeni kalkınma projeleri de açıklandı.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesini destekleyerek ekonomik iyileşmeyi öngördü. Yüksek enflasyonun azalmasının istihdama katkı sağlayacağını belirtirken, deprem sonrası bölgeye yönelik yeni kalkınma projeleri hakkında bilgi verdi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, gazeteci Murat Yetkin’in sorularını yanıtladı. Hükûmetin ülkedeki yüksek enflasyonla mücadelede doğru yolda olduğunu düşündüğünü ifade eden Lopez, "Birçok insan için bunun kolay olmadığını ve gerekli sabır ve azmi istemenin zor bir talep olabileceğini biliyorum. Ancak dürüst olmak gerekirse bunun alternatifinin çok daha kötü olacağını düşünüyorum" dedi.

Lopez, "Sürdürülebilir bir şekilde istihdam yaratmak istiyorsak, ekonomik kaynakların ülkede verimli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamamız gerekecek ve enflasyon yüksekken bunu yapmak çok zor. Enflasyon düştükçe ve ekonomi yeniden canlandıkça bu, enflasyonla mücadeleye daha da yardımcı olacak ve istihdam yaratılmasına yardımcı olacaktır" görüşünü ifade etti.

Lopez, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 2018-2023 dönemi için verdiği desteğin kriterlerinin neler olduğunu ve 2024-2028 dönemi için yeni kriterlerin neler olduğunu şu şekilde açıkladı:

"Dünya Bankası CPF’leri çoğu zaman üç filtreye dayanır. Birincisi, ki bunun ana filtre olduğunu söyleyebilirim, ülkenin öncelikleridir. Hiçbir ülke, hükümetin önceliği olmayan faaliyetler için cazip koşullarda bile borçlanmaz. Türkiye örneğinde, öncelikler 12. Ulusal Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program’da (OVP) yer almaktadır. İkinci filtre, finanse edilen faaliyetlerin Banka’nın ekonomik büyümeyi teşvik etme, yoksulluğu azaltma ve yaşanabilir bir gezegen sağlama görevleriyle uyumlu olması gerektiğidir. Üçüncüsü ise kurum olarak müdahalelerde karşılaştırmalı bir avantaja sahip olmamızdır. Bu genel kriterlerin ötesinde, 2024-2028 dönemine ilişkin programımız, Şubat 2023 depremleri ve Mayıs 2023 genel seçimlerinin peşinden ekonomik beklentilerdeki önemli gelişmelerden etkilenmiştir."

Deprem bölgesine yeni projeler
Lopez, "Dünya Bankası’nın desteklemeyi planladığı depremle ilgili başka kalkınma projeleri olacak mı?" sorusuna da şu şekilde yanıt verdi:

"Evet, depremden etkilenen bölgeleri desteklemek için ek projeler geliyor. Tesislerini (yani atölyelerini vb.) kaybeden mikro küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek bir proje hazırlıyoruz. Haziran 2023’te, etkilenen firmalara faaliyetlerine devam edebilmeleri için işletme sermayesi şeklinde destek sağlayan 450 milyon dolarlık bir operasyonu onayladık. Bu operasyon uluslararası kalkınma ortakları tarafından çok olumlu karşılandı ve hem Japon İşbirliği hem de İspanyol İşbirliği ikili angajmanlarından kaynak eklediler. Ayrıca Uluslararası Finans Kurumu, istihdam yaratma, afetlere karşı dayanıklılık ve rekabetçiliği desteklemek amacıyla beş özel bankaya teminatsız kredi sağlamak üzere 600 milyon dolarlık bir girişim başlattı. Ancak uygulama sırasında gördük ki bu firmaların üretimlerini kalıcı bir şekilde yeniden tesis etmeleri gerekecek ve bunun için de fiziksel tesislerin ele alınması kritik önem taşıyor. Yeni operasyon da buna odaklanacak. İkinci bir operasyonda ise depremden etkilenen bölgelerle oldukça ilgili olan tarım sektörüne bakacağız."

Enflasyonla mücadele
Lopez, "Desteklemeyi planladığınız projelerden herhangi birinin Türkiye’nin yüksek enflasyon ve yaşam pahalılığı ile mücadelesine yardımcı olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna da şu şekilde yanıt verdi:

"Makroekonomik sürdürülebilirlik de dahil olmak üzere çeşitli konularda Hükümet ile sürekli bir diyalog içindeyiz. Hükümetin ülkedeki yüksek enflasyonla mücadelede doğru yolda olduğunu daha önce de açıkça ifade etmiştim. Birçok insan için bunun kolay olmadığını ve gerekli sabır ve azmi istemenin zor bir talep olabileceğini biliyorum. Ancak dürüst olmak gerekirse, bunun alternatifinin çok daha kötü olacağını düşünüyorum. Sürdürülebilir bir şekilde istihdam yaratmak istiyorsak, ekonomik kaynakların ülkede verimli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamamız gerekecek ve enflasyon yüksekken bunu yapmak çok zor. Enflasyon düştükçe ve ekonomi yeniden canlandıkça, bu enflasyonla mücadeleye daha da yardımcı olacak ve istihdam yaratılmasına katkı sağlayacaktır."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri" haberi, 18 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:22 Bakan Işıkhan: "Taksim Meydanı, kitlesel eylemlere, art niyetli marjinal gruplara açık değil"
  2. 12:22 Ankara ve İç Bölgelerde Beklenmedik Şiddetli Yağışlar Sel Felaketine Yol Açtı
  3. 12:20 Tesla Cybertruck'ın Türkiye tarihi belli oldu!
  4. 12:17 Nisan ayının en ucuz otomobilleri: O sedan model Türkiye'de kapış kapış satıldı
  5. 12:15 Kibariye'den şok itiraf! "Herkes Yapıyor"
  6. 12:15 İkinci el araba alacaklar elini çabuk tutsun: Zam dalgası geliyor!
  7. 12:14 Artık herkes Mercedes-BMW-Audi yerine bunu alacak!
  8. 12:11 Ucuz premium araç isteyenler dikkat! Lexus LBX Türkiye pazarına giriyor
  9. 12:08 İsrail polisini bıçaklayan Türk vatandaşı öldürüldü
  10. 12:06 Endonezya'da yanardağ patlaması yaşandı: En yüksek seviye alarm verildi
  11. 12:05 Buse Meral ve Aras Bulut İynemli Aşk Yaşıyor!
  12. 12:04 Netanyahu: Esir takası olsa da olmasa da Refah'a kara saldırı olacak
  13. 12:02 Kenya’daki sel felaketinde can kaybı artıyor: 169’a yükseldi
  14. 12:01 1 Mayıs 2024 günlük burç yorumu
  15. 11:56 Simit Poğaça Tarifi: Lezzetin Sırrı Evde!
  16. 11:44 Erkan Baş'tan müdahale eden Polise: Bağırma
  17. 11:43 Balıkesir'de Ev Yangınında 90 Yaşındaki Kişi Yaşamını Yitirdi
  18. 11:39 Karpatka Tatlısı: Polonya'dan Türk Damaklarına Lezzet Şöleni!
  19. 11:38 Gezi Tutuklularından 1 Mayıs Mesajı: "Dayanışma ve Mücadele Günü Kutlu Olsun"
  20. 11:34 Ünlülerden 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajları
Ekonomi Haberleri