Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: O.. çocuğu!

Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: O.. çocuğu!

Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: ... Uzun yıllar boyunca ABD yanlısı bir tutum izleyen ve bölgede Çin'i bir rakip olarak gören Filipinler'de haziran ayında iktidara gelen devlet başkanı Rodrigo Duterte, artık eski politikaların tarihe karıştığını, bölgede ABD...

Uzun yıllar boyunca ABD yanlısı bir tutum izleyen ve bölgede Çin'i bir rakip olarak gören Filipinler'de haziran ayında iktidara gelen devlet başkanı Rodrigo Duterte, artık eski politikaların tarihe karıştığını, bölgede ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gidileceğini söyledi. 


'BİR DAHA ABD'YE GİTMEYECEĞİM, ORADA SADECE HAKARETE UĞRARIM' 


Çin'i ilk kez ziyaret eden Duterte, başkent Pekin'de Filipinli vatandaşlar hitben yaptığı konuşmada "Bir daha ABD'ye gitmeyeceğim. Orada sadece hakarete uğrarım. Zaten ABD ile ortaklıklar bize şimdiye kadar ne kazandırdı ki. Oysa Çin şimdiye kadar bizim hiçbir toprağımızı gasp etmedi. Çin her zaman için daha iyiydi" ifadelerini kullandı.


'ARTIK VEDA ZAMANI DOSTUM'


ABD'ye dönük olarak, "Şimdiye kadar benim ülkemdeki varlığınız sadece size kazanç sağladı. O zaman artık vedalaşma zamanı dostum" sözlerini sarf eden Duterte ayrıca ABD Başkanı Barack Obama'dan bahsederken daha önce de yaptığı gibi çok ağır bir ifade kullandı ve Obama'yı "o… çocuğu" olarak nitelendirdi. Duterte'nin diplomatik bir felaket yaratabilecek olan bu ifadelerini ikinci kez tekrarlaması ise politika uzmanları tarafından 'asla beklenmeyecek' bir durum olarak tanımlandı.


ÇİN İLE STRATEJİK ORTAKLIK İSTİYOR


Bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşen Duterte, "Bizi Çin'den uzak tutan şeyler kendi seçimimiz değildi. Yeni bir yol izleyeceğim" dedi. Duterte, Güney Çin denizi'nde yapay adalar oluşturarak askeri üs kuran Çİn'in yanında yer alacaklarını da ifade etti. 

?Duterte'nin uyguladığı bu yeni politika değişimi Çin tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Çin'in Filipinler'e 3 milyar dolarlık ucuz kredinin yanı sıra iletişim ve enerji alanlarında 20'ye yakın anlaşma imzalanması da bekleniyor.


ESKİ POLİTİKADAN KESKİN DÖNÜŞ


Duterte'den önceki devlet başkanı Benigno Aquino, Çin'i Güney Çin Denizi'ndeki iddiaları sebebiyle uluslararası mahkemeye şikayet ederken, bölgede ABD yanlısı siyaset izliyordu.

Duterte, devlet başkanı olmasının ardından, Güney Çin Denizi'ndeki ABD-Filipinler ortak devriyelerini de durdurdu.Duterte'nin başta Güney Çin deniziindeki ekonomik faaliyetler olmak üzere Çin ile birtakım yeni ticari anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

Duterte'nin kendi ülkesinde uyuşturucuyla  mücadele kapsamında ağır önlemler alması ABD tarafından eleştirilince iki ülke ilişkileri kopma noktasına gelmişti. ABD ve Filipinler arasındaki 65 yıllık müttefiklik hukuku, Obama'nın son aylarında bitme çizgisine geldi.

"Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: O.. çocuğu!" haberi, 20 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: O.. çocuğu! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Duterte bu sefer Obama'ya Çin'den seslendi: O.. çocuğu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  2. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  3. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  4. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  5. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  6. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  7. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  8. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  9. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  10. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  11. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  12. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  13. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  14. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  15. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  16. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  17. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  18. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  19. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  20. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
Dünya Haberleri