Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için mi görevden alındı?

Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için mi görevden alındı?

Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için ... İstifanın arkasında, Ala’nın emniyet ve bürokrasi kadrolarına sızan grupların tasfiyesine karşı çıkmasının etkili olduğu öne sürüldü.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan...

İstifanın arkasında, Ala’nın emniyet ve bürokrasi kadrolarına sızan grupların tasfiyesine karşı çıkmasının etkili olduğu öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Efkan Ala’nın, dün düzenlenen devir teslim töreninde yeni bakan Süleyman Soylu’yu kapıda karşılamaması, yaşanan krizin göstergesi oldu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ala’nın istifasının arkasında emniyet ve bürokrasi içinde cemaatten boşalan kadrolara dolan Okuyucu- Yazıcı, KÖZ’cüler ve Milli Damarcılar gibi grupların tasfiyesine karşı çıkmasının etkili olduğu öne sürüldü. Emniyet müdürleri kararnamesinin yaşanan bu kriz nedeniyle çıkmadığı belirtildi.

Yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınması isteğine Ala’nın soğuk bakmasının da istifa ettirilmesinde etken olduğu iddia edildi. Önceki akşam sürpriz bir şekilde görevinden istifa ettiği açıklanan Efkan Ala, dün bakanlıkta görevi yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya devretti. Devir-Teslim için bakanlık önünde Jandarma ve Emniyet tören kıtası hazır bekletildi. Geçmişteki devir-teslimlerde görevi bırakan bakanı, yeni bakanı tören kıtasının önünde karşılar, beraber içeri girerlerdi. Hatta Efkan Ala’ya görevi devreden Muammer Güler de kendisini kapıda karşılamıştı.

Ancak dünkü devir-teslimde sürpriz yaşandı. Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok ve Bakanlık bürokratları karşılamada hazır bulundu. Ancak Efkan Ala, Bakanlık bahçesine inmedi. Ala’nın yerine Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Süleyman Soylu’yu karşıladı ve tören kıtasını selamlamasını sağladı. Efkan Ala ise makamına çıkan merdivenlerin ortasında Soylu’yu karşıladı. Ala’nın Soylu’yu beklerken oldukça moralsiz olduğu gözlendi. Bu hava, tören sırasında da Ala’ya yansıdı. Sözlerine “Bu görevi bana tevdi eden Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum'' diyerek başlayan Efkan Ala, konuşmasında görevinden neden ayrıldığına ilişkin ipuçu vermedi.

''Hayırlı olsun’ dileği

Ala, yeni bakana “hayırlı olsun'' dileklerini ileterek bitirdi. Süleyman Soylu ise konuşmasında PKK ve IŞİD’in yanı sıra cemaatle mücadele mesajı verirken, şöyle konuştu: “15 Temmuz milletimiz için, Türkiye’den umudu olan tüm milletler için milattır. Demokraside milletleşmenin ne olduğunu, ana unsurlarından birisinin demokrasi olduğunu 15 Temmuz’da bu aziz millet bütün dünyaya göstermiştir. Samimiyeti, ihlası ve vatan duygusunu aziz milletimiz dünyaya göstermiştir. Hepimizin sorumluluğu 14 Temmuz’dan daha fazla.

Elbette ki 15 Temmuz’un müsebbibi FETÖ terör örgütünden tek bir fert kalmayıncaya kadar Türkiye bu beladan, alçaklıktan kurtulacaktır. Kararlılığımız net ve açıktır. Bu İçişleri Bakanlığı’nın kendi tasarrufu değildir, bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kararı, hükümetimizin bir politikası ve milletimizin emridir.'' Efkan Ala, görevinden neden istifa ettiğine ilişkin suskun kalmayı tercih etse de bakanlık kulislerinde ilginç iddialar konuşuluyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emniyet ve İçişleri bürokrasisi içindeki okuyucu-yazıcı, KÖZ’cüler ve Milli Damarcılar gibi diğer cemaat gruplarının da tasfiyesini istediği ancak Efkan Ala’nın buna direndiği idddia ediliyor. Emniyet Müdürleri kararnamesinin bu zamana kadar çıkmamasında da yaşanan bu krizin etkili olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın kararnameye bu gruplara bağlı müdürleri koymak ve tasfiye etmek istediği, Ala’nın ise bu isteği yerine getirmediği ileri sürüldü.

MİLLİ DAMAR, TOPBAŞ VE GÖKÇEK İDDİASI

Daha önce hükümet, 17-25 Aralık operasyonu üzerine Fethullah Gülen cemaatini devlet içinden tasfiye ederken Okuyucu-Yazıcı, KÖZ ve Nur cemaatinden ayrılan Milli Damarcılar gibi grupların desteğini almıştı. Ancak cemaatin tasfiye edilmesinden sonra boşalan yerlere bu grupların dolması ve kadrolaşmaya çalışmasının hükümette ve Cumhurbaşkanlığı’nda rahatsızlık yarattığı belirtildi. Ala’nın istifasıyla ilgili ikinci iddianın ise, Erdoğan’ın zamanında cemaate çok fazla destek veren Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden alınması istediği oldu. Efkan Ala’nın Melih Gökçek ve Kadir Topbaş’ın görevden alınmasına soğuk baktığı ve bu istediği yerine getirmediği savunuldu.

"Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için mi görevden alındı?" haberi, 02 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için mi görevden alındı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Efkan Ala, Topbaş ve Gökçek'i koruduğu için mi görevden alındı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  2. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  3. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  4. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  5. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  6. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  7. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  8. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  9. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  10. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  11. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  12. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  13. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  14. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  15. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  16. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  17. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  18. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  19. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  20. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
Politika Haberleri