Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak

Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak

Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklin... Türkiye'de emekli sayısının 16 milyonu geçmesi ve EYT ile emekli olan birçok vatandaşın halihazırda çalışmaya devam etmesi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bir dizi yeniliği uygulamaya koydu.

28 Şubat'ta Meclis tarafından kabul edilen ve yasalaşan EYT düzenlemesi, başlangıçta 2 milyon 250 bin kişi için, genel olarak ise yaklaşık 5 milyon vatandaş için emeklilik kapısını aralayacak.

Ancak, EYT'lilerin yaş ortalamalarının düşük olması ve halihazırda iş hayatına devam etmeleri, hükümeti ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) ek tedbirler almaya yönlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, halihazırda bir işte çalışan emeklilerin aylıklarında ek kesintiler yapılmasına karar verildi.

EYT DÜZENLEMESİ 


Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 650 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi, hem yaşlılık aylığı almakta hem de çalışmaya devam etmektedir. EYT düzenlemesi kapsamında başvuruları alınan yaklaşık 1.9 milyon vatandaşın 750 bini, sosyal güvenlik destek primine tabi bir işte çalışmaktadır. EYT'lilerin bu sayıya eklenmesiyle, bu rakamın 2 milyonun üzerine çıkması beklenmektedir. Emekli aylığı bağlanan bireylerin tekrar işe girmesi durumunda sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Kamuda 4A kapsamında çalışan emeklilerin aylıklarından kesinti yapılmaktadır.

EYT ile emekli olanların büyük çoğunluğu mart ayında başvurularını yapmış olup, aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedirler. Emekli aylığı bağlanmış olmasına rağmen yaşlılık aylığı kesilmeden çalışmaya devam etmeleri halinde, sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. İşçi olarak çalışanlardan prim kesilmekte, memurlardan ise emekli aylıklarından kesinti yapılmaktadır.

Emekli olan ve iş hayatına devam eden kişilerin maaşlarında herhangi bir düşüş olmamaktadır. Ancak, işverenlerin emekli çalışanlar için işçi payı ve iş kazası primi ödemesi yapılmamaktadır. Emekli olup çalışanlar, işverenlerinin işçi payını ödemektedir. Kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayan emeklilerin aylıklarından kesinti yapılmaktadır.

Emeklilik sonrasında kamuda çalışan kişilerin temsil veya görev tazminatı alıp alamayacağı konusunda, aylıkla birlikte alınan makam veya yüksek hakimlik tazminatları dikkate alınarak belirlenmektedir. Kamu kesiminde herhangi bir aylık veya ücret alıp almadıklarına bakılmaksızın görev almaları durumunda, bu tazminatların kesilmesi öngörülmektedir.

Çalışan emeklilerin SGK kesintisi, işçi ve işveren paylarının toplamından oluşmaktadır. Güncel asgari ücret üzerinden hesaplandığında, işçi payı 1006 lira, işveren payı ise 3018 lira olmaktadır. Bu durumda, toplam SGK kesintisi 3 bin 286 lira olmaktadır.

"Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak" haberi, 16 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(3) Yorum
SON HABERLER
  1. 22:57 Patatesli Kek Tarifi: Damaklarda Lezzet Şöleni!
  2. 22:49 Üç ülke de Türklere vize kapılarını kapattı! Herkes akın akın oraya gidiyordu
  3. 22:49 Türkiye'nin en popüler sigara grubuna son: Artık satış yok
  4. 22:43 İsveç Futbol Federasyonu, Allsvenskan'da VAR Teknolojisini Kaldırma Kararı Aldı
  5. 22:40 3 Malzemeli Pratik Börek: Misafirlerinizi Şaşırtacak Lezzet!
  6. 22:36 Getir, Ana Pazarı Türkiye'ye Odaklanıyor: Küresel Büyüme Stratejisinde Dönüşüm Başlıyor
  7. 22:31 Her evde bulunan o eşya artık çeyrek altın değerinde!
  8. 22:25 Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara'nın Tarihî Mirasını Keşif Gezileriyle Canlandırıyor
  9. 22:23 Emekli Maaşlarında Temmuz Zam Endişesi: Asgari Ücrete İlişkin Beklentiler
  10. 22:23 Sergen Yalçın Beşiktaş'a mı Dönüyor? Kulüp Yönetimiyle Görüşmeler Sürüyor
  11. 22:21 Ankaraspor - Nazilli Belediyespor Maçı Şike İddialarıyla Gündemde
  12. 22:19 Taksim'de 1 Mayıs Kutlaması Tartışması Sürüyor: "Ortak Hafızayı Temsil Ediyor"
  13. 22:16 Armutlu'da Kaybolan Korhan Berzeg'e Ait Yeni Bulgular Ortaya Çıktı
  14. 22:16 Antalya'da Okulda İstiklal Marşı Sırasında Yüksek Sesle Müzik Skandalı
  15. 22:14 Dolar sahipleri için uzun bir süre sonra ilk kez önemli bir gelişme yaşandı!
  16. 22:11 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Görüştü
  17. 22:11 Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları: Binlerce Ölü ve Patlamamış Bomba Tehlikesi
  18. 22:09 TAV Havalimanları'nın Kurucu Ortağı Şener Görevini Bırakıyor
  19. 22:08 Yusuf Yazıcı, Lille'den Ayrılıyor: Milan ve Sevilla'nın Radarında!
  20. 22:06 Bülent Arınç: "Seçim Sonuçlarına Partilerin Bakış Açısı Farklı"
Ekonomi Haberleri