Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve...

Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve...

Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının k... Yıldız Sarayı Müzesi kataloğu tanıtım programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, tarihi gerçeğe tamemen aykırı birçdeğerlendirme yaparak, Abdülhamit hakkındaki gerici tezleri tekrarladı....

Yıldız Sarayı Müzesi kataloğu tanıtım programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, tarihi gerçeğe tamemen aykırı birçdeğerlendirme yaparak, Abdülhamit hakkındaki gerici tezleri tekrarladı. Erdoğan, "Ne yazık ki Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve tasfiye edilmiştir. Neyse ki bugün devletimizin ilgili organları bu mirasın toparlanarak bir araya getirilmesine öncülük etmiştir" dedi.

Emine Erdoğan, Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda Yıldız Sarayı Vakfınca düzenlenen, Yıldız Sarayı Müzesi Eser Kataloğu tanıtım programında yaptığı konuşmada, tarihin bu seçkin mekanında Sultan 2. Abdülhamit Han'ın ince ruhunun sindiği sarayda, bugün geçmişe bir kapı aralandığını dile getirdi. 

Erdoğan, Sultan 2. Abdülhamit Han'ın yakın tarihin anahtarı hükmünde bir padişah olduğunu, imparatorluğun zor bir döneminde siyasi, mali, askeri ve idari reformlarıyla geniş bir coğrafyaya hayat verdiğini iddia etti.

Abdülhamit'in 33 yıl boyunca bu toprakları idare ettiğini belirten Erdoğan, bu yönetim süresinde Osmanlı'nın Avrupa'daki topraklarının yarısını kaybettiğini, İngilizlerin Arap yarımadasına girdiğini, donanmanın Haliç'te çürüdüğünü, aydınlarının sürülüp hapsedildiğini, 1. Meclis-i Mebusan'ın kapatıldığını, İkinci Meclis'in ise bir darbe ile dağıtıldığı ve imparatorluğun Batılı büyükelçilerin oyuncağına dönüştüğünü, Düyun-u Umume ile ekonominin (vergi toplama dahil) sömürgeci devletlere devredildiği gerçeğini unutarak şöyle devam etti:

"İmparatorluk coğrafyasının dört bir yanında inşa ettirdiği eserler, onun feraset ve basiretini göstermektedir. O aynı zamanda sanata, kültüre, hatta zanaata olan merakıyla imparatorluk tarihinde çok müstesna bir yer edinmiştir. Yıldız Sarayı kompleksi içindeki marangozhane, kütüphane, güzel sanatlar binası, silahhane, fotoğrafhane, eczane ve seralar, onun rafine zevklerinin en somut nişaneleridir. Henüz o dönemde, müzeciliğin bir devlet hafızası oluşturmaktaki gücünü fark etmiş, geçmişle gelecek arasında bağ kurmuştur. Fakat ne yazık ki mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve tasfiye edilmiştir. Neyse ki bugün devletimizin ilgili organları, bu mirasın toparlanarak bir araya getirilmesine öncülük etmiştir. Her biri, tarihi kaynak hükmünde olan bu eserlerin orijinal mekanlarına döndürülmesi, takdire şayan bir çabanın ürünüdür. Öte yandan, Sultan Abdülhamit Han'ı daha iyi anlayabilmemizi sağlayacak Yıldız Sarayı Müze Koleksiyonu'nun bir katalogda toplanması, kayıt tutmaya meraklı bir Sultanın mirası adına da son derece anlamlıdır."

"TÜRKİYE'DE SON YILLARDA TARİHE MERAK GİTTİKÇE ARTIYOR"

Erdoğan, Türkiye'de son yıllarda tarihe merakın gittikçe arttığını vurgulayarak, tarihi dizi ve filmlerin, televizyon programlarının, kitapların geçmişi bugüne taşıdığını, bunların yeni nesiller için pusula niteliğinde olduğunu belirtti.

Abdülhamit Han'ın hayatını anlayabilmenin bugün her zamankinden daha da önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, "Onun dönemi, ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunları anlamak bakımından bir ayna hükmündedir. Gönül ister ki gençlerimiz bu tarihi müzeleri daha çok ziyaret etsin ve bugünü anlamak için geçmişi bilmek bilincine erişsin." diye konuştu.

Erdoğan, bu vesileyle müzelerin eğitim alanında aktif şekilde kullanılması girişimleri dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına takdirlerini sunarak, "Tarihin kalbi olan müzeler, gençler tarafından ne kadar çok ziyaret edilirse, gençler tarihin bilgeliğinden istifade ederek hayatı daha iyi anlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün ayrıca bir başka etkinliğe de şahitlik edeceklerini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Evlatlarının müzikle meşgul olmasını, farklı musiki türlerinin inceliklerine vakıf olmalarını isteyen Sultan 2. Abdülhamit'in mekanında, bir müzik dinletisiyle ruhlarımız şifa bulacak inşallah. Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimiz arasında özel bir yeri olan Tambi Cimuk'u dinleyeceğiz. Ne mutlu ki ülkemiz onun gibi kabiliyetli bir genci kazandı ve ona vatandaşlık hakkı verdi. Onu ülkemize kazandıran iyi yürekleri kutluyorum. Tambi Cimuk'un müziğinin Türkiye ve Suriye halkları arasında dostluk köprüsü olmasını diliyorum."

"MÜZEDEKİ ESERLER, ZİYARET EDENLERLE SINIRLANMANIN ÖTESİNE GEÇECEK"

Programda konuşan Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Zeynep Karahan Uslu da yerli ve milli kültür vurgusunu şiar edinen siyasal ve toplumsal aklın, nesillere sahip çıktığını, ülkenin uluslararası kültür ve sanat platformlarında da en nadide örnekleriyle gösterildiğini ifade etti.

Uslu, bu süreçte kendilerinin de uzun yıllardır sürdürdükleri çalışmalarla idraklarına vurulmak istenen prangaların her bakımdan kırıldığı bir düzlemde, milli kültürü, sanat ve tarih perspektifinden kavradıklarını, tarihi, küresel dünyanın rekabet endeksinde yukarılara çıkmak için en büyük motivasyon kaynağı olarak gördüklerini söyledi.

Bu bilinci geniş toplum kesimlerine ulaştırmaya gayret ettiklerini dile getiren Uslu, tanıtımı gerçekleştirilen projeyle de somut kültürel miras hazinesi Yıldız Sarayı Müzesinin sanat koleksiyonlarını ve Sultan 2. Abdülhamit Han'ın obje koleksiyonlarını, seçkin bir yayın bünyesinde ilgililere ulaştırdıklarını anlattı. 
Uslu, Yıldız Sarayı Müzesi Kataloğu ile cumhuriyet tarihinde ilk kez müzede yer alan eserlerin, sergi salonlarını ziyaret edenlerle sınırlanmasının ötesine geçildiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Türk vatandaşlığına kabul edilen genç piyanist Tambi Cimuk da piyano resitali sundu.

Uslu tarafından Emine Erdoğan'a hatıra plaketi takdim edilen programa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın yanı sıra, siyaset ve sanat dünyasından isimler de katıldı.

Etkinlik, aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

"Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve..." haberi, 28 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve... haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Emine Erdoğan: Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:46 Müge Anlı’nın Programında Şok İtiraf: Eşim Annemle Kaçtı!
  2. 12:40 Uzaylı Yumurtası mı? Oklahoma Gölü’nde Bulunan Bryozoa Keşfi
  3. 12:32 Bayram Tatili Rotası: Doğadan Tarihe, Kaz Dağları'ndan Roma'ya!
  4. 12:27 Mide Sağlığı İçin Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  5. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  6. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  7. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  8. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  9. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  10. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
  11. 11:23 SGK’nın Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Eklendi!
  12. 11:20 Halkın Kurtuluş Partisi Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusunda bulundu
  13. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  14. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  15. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  16. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  17. 11:01 Tarihe ışık tutacak keşif! Sahra Çölü'nün altında gizlenen dünya!
  18. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  19. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  20. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
Gündem Haberleri