Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatandaş jeneratör alsın

Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatandaş jeneratör alsın

Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatand... CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Av. Mevlüt Dudu, 18 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen Dışişleri Komisyonu Toplantısı’nda, elektrik kesintisi ve faturalarına yönelik sorulara Enerji ve Tabii Kaynakları...

CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Av. Mevlüt Dudu, 18 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen Dışişleri Komisyonu Toplantısı’nda, elektrik kesintisi ve faturalarına yönelik sorulara Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak adına Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin tarafından verilen yanıtları “Gayri ciddi ve rezalet'' şeklinde yorumladı.

Aytekin tarafından 24 Şubat 2016 tarihinde verilen yanıtta; son dönemde vatandaşı canından bezdiren, Hatay başta olmak üzere birçok kentte 3 güne varan elektrik kesintilerini önlemeye dönük hiçbir tedbire yer verilmezken, tüm sorumluluk vatandaşa yüklendi. Yanıtta, 12 saatten uzun süren elektrik kesintilerinde dağıtım şirketlerinin elektrik abonelerine tazminat ödemek zorunda olduğu belirtilerek, vatandaş dağıtım şirketlerinin insafına terkedildi! Bir diğer öneride de vatandaşa “jeneratör'' alması yönündeki ciddiyetsiz yaklaşım oldu.

Aynı yanıtta, vatandaşın cebini yakan elektrik faturası zammı asgari ücrette gerçekleşen artışa da bağlandı! Buna göre, asgari ücretteki artıştan dolayı dağıtım şirketlerinin işletme gideri arttı! Dudu, “Kendi vatandaşına değil, dağıtım şirketinin çıkarına hareket eden bir hükümetle karşı karşıyayız. Asgari ücret zammına dönük seçim vaadini bizden çaldılar, ama bizden farklı olarak kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar'' diye tepki gösterdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun 18 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşen toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na şu soruları yöneltildi:

“Son dönemde ülkemizde yaşanan elektrik kesintilerinin sebepleri nelerdir? Son dönemde elektrik faturalarındaki artışın sebepleri nelerdir? Dağıtım bedeli nasıl belirlenmektedir? EPDK, elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedeline ilişkin fiyatlama politikası ve mekanizması nasıldır?''

ENERJİ BAKANLIĞI, AYDINLATMIYOR, KARARTIYOR!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak adına bu sorulara Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin 24 ŞUBAT 2016 tarihinde yazılı yanıt verdi. Yanıtları “Enerji Bakanlığı ciddiyetinden uzak, vatandaşı dağıtım şirketlerinin insafına terk eden, gerçekleri karartan bir zihniyetin'' tezahürü olarak niteleyen CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, şu anda elektrik sistemini yönetemiyor, vatandaşı karanlığa mahkûm ediyor. Bakanlık, ülkeyi aydınlatıp, ışıldatacağına hem gerçekleri hem vatandaşı karartıyor! diye tepki gösterdi.

DAĞITIM ŞİRKETİ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin tarafından 24 Şubat 2016 tarihinde verilen yanıtta; elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine yönelik sürecin 2013 yılında tamamlandığı anımsatıldı. Bu süreçteki aksaklıkların EPDK tarafından takip edildiği ve 2012 tarihinde “Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği''nin çıkarıldığı belirtildi.

Bu yönetmeliğe göre, bildirimli veya bildirimsiz elektrik kesintisi süresinin 12 saatten uzun olmamasının hükme bağlandığı belirtilerek, “Günlük kesinti süresinin 12 saatten uzun olması halinde elektrik dağıtım şirketleri, kesintiden etkilenen mesken abonelerine ve diğer abonelere yönetmelikte yer alan ticari kalite tablosunda belirtilen tazminat tutarını ödemek zorundadır'' denildi.

ELEKTRİKLİ ALETİNİZ BOZULURSA DA TAZMİNAT İSTEYİN!

Vatandaşın elektrikli cihazında ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin zararını da 10 iş günü içinde dağıtım şirketine başvurması halinde bölgede faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketinin bunu karşılamak zorunda olduğu belirtildi. Bu yolla top adeta vatandaşa atıldı!

TEDBİRLİ OLUN JENERATÖR ALIN!

Yazılı yanıtta; kesinti ve gerilim dalgalanmaları nedeniyle cihazda meydana gelen hasara ilişkin tazminat dışında dağıtım şirketlerine herhangi bir sorumluluk verilmediği belirtilerek, “Bundan dolayı ifa edilen görev gereği elektrik kesintilerine karşı hassas olan tesislerde jeneratör vb gerekli tedbirlerin tüketiciler tarafından alınması uygun görülmektedir'' denildi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ KAÇINILMAZ!

Yazılı yanıtta; elektrik dağıtım şirketlerinin sisteme yatırım yapmak zorunda olduğu savunularak, “Elektrik enerjisinin tüketiciye ulaştırılmasında kesintilerin meydana gelmesi, yapılan işin niteliği gereği kaçınılmazdır'' görüşü savunuldu.

BAKANLIK VAAT VERMEDİ, BEKLENTİ PAYLAŞTI

Yanıtta, “Elektrik hatlarına yatırım ve bakım yapıldıkça, vatandaş elektrik dağıtım şirketlerine kesinti nedeniyle tazminat almak için başvurdukça, elektrik dağıtım şirketlerinin performansına göre gelir tavanı uygulandıkça, ilerleyen zamanda vatandaşın yeterli, kaliteli ve sürekli elektrik enerjisi alması konusunda büyük gelişme yaşanması beklenmektedir'' denildi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ KAYNAĞI ELEKTRİK FATURALARINA YAPILAN ZAMMIŞ!

Yanıtta,  elektriğe 1 Ocak 2016 tarihinde yüzde 6.8 oranında yapıldığı açıklandı. Ancak bu yüzde 6.8’lik oranın içinde “vergi ve fonların'' kapsam dışı tutulması dikkat çekti. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, bu oyunu “İyi sihirbazlık yapamamışlar. Fatura oyunu ellerinde patladı'' şeklinde yorumladı.

Yazılı yanıtta, elektrik faturalarında meydana büyük zammın asgari ücrette yapılan artıştan kaynaklandığı savunuldu. Dağıtım şirketlerinin 2016-2020 yılında büyük yatırım yapacağı, üçüncü şahısların mülkiyetindeki hatların sorumluluğunun da dağıtım şirketlerine bırakılacağı vurgulanırken, asgari ücrette yapılan artışların, dağıtım şirketlerindeki işletme giderini arttırdığı belirtilerek, faturadaki artışın nedeni açıklandı. Dudu, “Bunun adı kaşıkla verip kepçeyle almaktır. Vatandaşa acımasızca çöken bir hükümet var'' dedi.

Yazılı yanıtta, elektrik faturalarında yapılan “kalem oyunları'' gizlenirken, vatandaşa eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslamaması tavsiye edildi. Yeni elektrik faturalarında; “iletim bedeli, sayaç okuma bedeli ve kayıp kaçak bedelinin'' dağıtım bedeli kalemi içine alındığı, bu yüzden eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelinin kıyaslanmasının doğru olmadığı savunuldu.

KAYIP-KAÇAK BEDELİ, MEĞER DAVALARDAN KURTULMAK İÇİN KALDIRILMIŞ!

Hükümet bugüne kadar iletim hatlarındaki kayıp ve kaçak kullanımı tahsil edemediği için bunun bedelini dürüst vatandaştan tahsil etti. Hatlardaki kaçakları gidermeyen hükümet, kaçak elektrik kullananların yarattığı yükü de düzenli fatura ödeyenlere yükledi. Bu yüzden birçok vatandaş, mahkemelere giderek kayıp-kaçak bedeline dönük davalar açtı. Hükümet, artık aleyhine dönen bu davalardan kurtulmak için 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektrik faturalarındaki “kayıp-kaçak bedelini'', “dağıtım bedeli'' altında gizledi.

Enerji Bakanlığı, bu kalem oyununu yazılı yanıtında alenen şöyle itiraf etti:

“Geçmiş dönemlerde kayıp kaçak bedeli, iletim bedeli ve sayaç bedellerin iptaline ilişkin pek çok dava açmış, bu bedelleri mevzuat kapsamında uygulamak zorunda olan piyasa oyuncuları ciddi tutarlarda davaları kaybetmiştir. Yeni davalar açılması halinde, dağıtım şirketlerinin mali sürdürülebilirliği olumsuz yönde etkilenecektir. Su faturalarında “fire'' ya da “kayıp'' bileşenleri yer almamaktadır. Faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerinin hangi başlık altında yer aldığı hususu, tüketicilerin faturasını etkilemeyen bir konudur.''

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, verilen yanıtı “skandal'' olarak niteleyerek, “Vatandaşın mahkemeye gitmesini engellemek ve dağıtım şirketlerinin çıkarını korumak için yapılan oyun, alenen yazılı açıklama ile deşifre edilmiştir. Bu hükümet kendi vatandaşını kandırmakta ve asgari ücrette yaptığı iyileştirmeyi elektrik faturası üzerinden vatandaşın cebinden geri almaktadır. Vatandaş artık uyanmalı ve bu hükümete gerekli dersi vermelidir'' değerlendirmesini yaptı. 

"Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatandaş jeneratör alsın" haberi, 06 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatandaş jeneratör alsın haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Enerji Bakanlığı: Kesinti kaçınılmaz, vatandaş jeneratör alsın 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  2. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  3. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  4. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  5. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  6. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  7. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  8. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  9. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  10. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  11. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  12. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  13. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  14. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  15. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  16. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  17. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  18. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  19. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  20. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
Gündem Haberleri