Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor?

Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor?

Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor? Orhan ŞAHİN - ABC GazetesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından OHAL ilan ettiği konuşmada ve El Cezire Televizyonu'na verdiği röportajda sarf ettiği bazı cümleler 'başkanlık sisteminden...

Orhan ŞAHİN - ABC Gazetesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından OHAL ilan ettiği konuşmada ve El Cezire Televizyonu'na verdiği röportajda sarf ettiği bazı cümleler 'başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor' yorumlarına neden oldu. 

PARLAMENTERİZM ÇIKIŞI

Erdoğan, El Cezire'ye yaptığı açıklamada “Demokratik parlamenter sistemin içinde kalıyoruz, hiçbir zaman bundan uzaklaşmayacağız ama halkımızın barışı için gereken neyse yapacağız'' dedi. 
Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada da, “Demokratik parlamenter sistemi hep birlikte savunacağız'' ifadesi dikkat çekti. 

BİLİNÇLİ Mİ SÖYLEDİ?

Erdoğan'ın bu sözleri Ankara kulislerini karıştırdı. Ankara'da siyasetçiler, Erdoğan'ın bu sözleri kazara söylemiş olabileceğini ve bilinçli bir şekilde söyleyip söylemediğini tartışıyor. Erdoğan'ın sözlerini ABC Gazetesi'ne yorumlayan AKP kurucularından Abdüllatif Şener ise; "Başkanlık sisteminde yapmak istediklerini Olağanüstü Hal döneminde de gerçekleştirebileceği için başkanlık sisteminden vazgeçmiş olabilir mi diye düşünüyorum" dedi. 

'DENGİR MİR PARTİDE İKİNCİ ADAMDI'

Abdüllatif Şener, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Cemaat'i askere ve MİT'e karşı Emniyete biz yerleştirdik" sözlerini de yorumladı. Şener, "Ben ayrılırken (Dengir Mir Mehmet Fırat) partide ikinci adam konumundaydı, daha uzunca bir süre de aynı konumda bulundu. Ben öyle zannediyorum ki kendi bulunduğu dönemden bahsediyor." diyerek Fırat'ı doğruladı. 

'ERBAKAN HOCA GÜLEN'DEN HOŞLANMAZDI' 

Cemaat'in Milli Görüş çizgisinde yolmadığının altını çizen Şener, "Erbakan hoca Fethullah Gülen'den hoşlanmazdı, Fethullah Gülen' de zaten Erbakan'dan hoşlanmazdı" dedi. 

'ERGENEKON'DA İŞBİRLİĞİ YAPILDI'

Gülen Cemaati'nin Milli Görüş'ten kopan AKP ile temasının 2002 seçimlerinden sonra başladığını belirten Şener, "Ben ilk dönem kabinedeydim, bu ilk dönem temaslar o kadar hızlı değildi. Anladığım kadarıyla benim ayrıldığım dönemden sonra işbirliğine döndü. Özellikle bu Balyoz ve Ergenekon davaları sürecinde uzaktan izlediğime göre iktidarla işbirliği halinde devletin kademelerine yerleştiler" diye konuştu. 

2004'TE CEMAATE KARŞI MÜCADELE KARARI

AKP ile Cemaat'in 2007'ye kadar ne dost ne de düşman olduğunu söyleyen Şener, "2004 yılındaki bir Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararını hatırlarsınız, basına yansımıştı, orada Gülen Cemaati ile mücadele ile ilgili bir madde vardı. Tüm Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte benim de imzam vardı orada. O karar alındığında bir kavga yoktu ama AK Parti ile Cemaat arasında bir yakın ilişki de yoktu" ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN'IN TAVRI NE OLDU?

Söz konusu MGK toplantısında alınan Gülen Cemaati ile mücadele konusunda dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrı ne oldu şeklindeki sorumuza,  "Milli Güvenlik Kurulu'nda olanları konuşmak suç" diyerek yanıtlamayan Şener, "Gülen Cemaati ile mücadele kararını söylememin nedeni de basına yansımış ve iktidar tarafından yalanlanmamış olması. Onun haricinde bir şey söyleyemem" dedi. 

Darbecilerin yargılanması konusunda da değerlendirme yapan Şener, idam cezasının getirilmesi halinde Türkiye'nin dış siyasetinde birçok şeyin değişeceğini ileri sürdü. 

'ERDOĞAN EKSEN KAYMASINI DÜŞÜNMÜŞTÜR'

Fethullahçı darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu iddialarına da değinen Şener, Erdoğan'ın Avrasyacı seçeneği de düşünmüş olabileceğini belirterek, "Eksen değişikliğini hesaplamamış olabileceğini düşünmüyorum. Onun üzerinde düşünmüştür. Kendi stratejisi açısından bunu gerekli görüyorsa, batı ile ABD ile ilişkilerin kopmasından dolayı bir tereddüde düşmez. Avrasya'ya kaymayı planlıyor olabilir" ifadelerini kullandı. 

Şener'in açıklamarı şu şekilde; 

'OHAL'E İHTİYAÇ VAR MIYDI KESTİREMİYORUM'

"Vatandaş olarak temel hak ve özgürlüklerin  sınırlandığı bir ortamda yaşamak yorucu geliyor. Üstelik de OHAL hak ve özgürlüklerde çok büyük sınırlamalar yapıyor. Yargısız sorgusuz sualsiz içeri atsalar... Şimdi böyle bir şeye ihtiyaç var mıydı? Kestiremiyorum." 

BİLİNÇLİ SÖYLEMİŞ OLABİLİR! 

"Parlamenter demokrasi ayrıdır, başkanlık sistemi ayrıdır. İlk önce dil sürçmesi midir diye düşündüm. Siyasette böyle kazalar olur. Demokrasiden yanayız diye demek istemiştir diye düşündüm. Ama sonradan tereddüde düştüm. Acaba zaten başkanlık sistemini bazı şeyleri yapmak istiyordu da bu Olağanüstü Hal döneminde yapmak istediklerini gerçekleştireceği için Başkanlık sisteminden vazgeçmiş olabilir mi? O ifadeler bir yanlışlık değil de bilinçli olarak söylenmiş bir söz mü diye düşündüm." 
 

"Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor?" haberi, 21 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan başkanlık sisteminden vaz mı geçiyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  2. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  3. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  4. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  5. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  6. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  7. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  8. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  9. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  10. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  11. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  12. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  13. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  14. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  15. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  16. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  17. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  18. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  19. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  20. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
Politika Haberleri