Erdoğan Mısır'a teşekkür etti!

Erdoğan Mısır'a teşekkür etti!

Erdoğan Mısır'a teşekkür etti! İstanbul Kongre Merkezi'nde 56 ülkeden temsilcilerin katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 13. İslam Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sözlerine bir süredir ilişkilerin yumuşayacağı yolunda...

İstanbul Kongre Merkezi'nde 56 ülkeden temsilcilerin katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 13. İslam Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sözlerine bir süredir ilişkilerin yumuşayacağı yolunda adımların atılacağının konuşulduğu Mısır'a "Geçmiş dönem başkanlığındaki çabalarından dolayı teşekkür ediyorum" diyerek başladı. Erdoğan, "İslam adına mazlumlara saldıran terör örgütleri asla bu dinin temsilcisi olamaz" diye konuştu.

Mısırlı bakan görevi devredip, salonu terk etti 

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Mısırlı bakan görevini devrederek toplantıdan ayrıldı ve ülkesine döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi'nde konuştu.

Konuşmasına programa katılan liderleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirve toplantımızın temasını oluşturan adalet ve barış kavramlarının içini doldurmakta, bunları müşahhas hale getirmekte acele etmeliyiz. Çünkü dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maktullerin yürek parçalayan görüntüleri geliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntüleri kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyası şuan yüzünü İstanbul'a, bu zirveye dönerek buradan çıkacak güzel haberlere kulak verdiğini ben görüyorum, buna inanıyorum. Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir. Benim dinim İslam'dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece bir müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir. Şayet biz müslümanlar olarak peygamber efendimizin Veda Hutbesi'nde ifade ettiği 'Müslüman müslümanın kardeşidir. Bir müslümana kardeşinin kanı da malı da helal olmaz' emrine kulak vermezsek inanın bana yaşanan acılar asla dinmez. Sözüm ona İslam ve müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran onların canlarına kast eden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir. Ve bizim peygamberimiz barış elçisidir" dedi.



"BÖLÜCÜ DEĞİL, BİRLEŞTİRİCİ OLMALIYIZ"
"Bizler müslüman olarak İslam ülkeleri olarak ne kadar birbirimize düşersek umudunu bizlere bağlamış olan masumlar o kadar çok sıkıntıya maruz kalacaklardır. Böyle bir vebali üstlenemeyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun için bölücü değil, birleştirici olmalıyız. İhtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü yaşanan çatışmalardan, çekişmelerden düşmanlıklardan zarar gören sadece müslümanlardır, sadece İslam ülkeleridir. Dostları çoğaltmak düşmanları da azaltmak durumundayız. Müslümanlığımızın kardeşliğimize verdiğimiz önem kadar olduğunu unutmayacağız. Bugünkü zirve özellikle bu zirve toplantımızın tüm müslümanların birliği, beraberliği, kardeşliği, dayanışması yolunda bir milat bir dönüm noktası olmasını Allah'tan temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 



"TERÖR VE ŞİDDET SORUNU BUGÜN İSLAM DÜNYASININ EN BÜYÜK MESELELERİNDEN BİRİDİR"
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Terör ve şiddet sorunu bugün İslam dünyasının en büyük meselelerinden biridir. Geçmişte El-Kaide yüzünden Afganistan'ın nasıl tahrip edildiğini, nasıl yüz binlerce müslümanın katledildiğini, milyonlarcasının da mağdur edildiğini çok iyi hatırlıyoruz. 

Şimdi Irak'ta ve Suriye'de belirli bölgeleri kontrolü altına alan, Libya'da etkinlik kurma çabası içinde olan DAİŞ aynı kirli gayeye hizmet ediyor. Afrika'nın çeşitli bölgelerinde terör eylemleri düzenleyen Boko Haram ve El Şebab gibi örgütleri de aynı kapsamda görüyoruz.

Dikkat ediniz birkaç şov amaçlı eylem dışında bu terör örgütlerinin tüm zulümleri, tüm zararları müslümanlaradır. Biz dünyanın hiçbir yerinde masum insanlara yönelen hiçbir eylemi asla tasvip etmedik, tasvip etmiyoruz. Bu tür eylemlere tevessül edenleri inançlarına, kökenlerine, söylemlerine bakmaksızın terörist olarak terör örgütü mensupları olarak nitelendiriyoruz. 

Bizim ülkemizde de PKK, DHKP-C gibi çeşitli terör örgütleri var. Aynı şekilde PKK Irak'ta, onun bir kolu olan PYD Suriye'de farklı isimler altında çok sayıda terör örgütü Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyor. Bunların tamamı da müslümanların ve insanlığın ortak düşmanıdır. Maalesef kimi ülkelerin özellikle de batılı devletlerin terör örgütleri karşısında ikircikli bir tutum içine girdiklerini görüyoruz. İşte daha kısa zaman önce Nükleer Güvenlik Toplantısı'nda konuşmacıların dikkatimi çektiği bazı ifadeleri... Paris'teki, Brüksel'deki terör eylemlerinden bahsediyorlar; ama Ankara'daki, İstanbul'daki, Lahor'daki terör eylemlerinden bahsetmiyorlar."

Zirveye kimler katılıyor?

Zirveye katılan isimler arasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da var.

Türkiye artık dönem başkanı

Üç yılda bir toplanan İslam Zirvesi, bir önceki toplantısını Arap Baharı’nın Ortadoğu’yu etkisi altına aldığı 2013 yılının 6-7 Şubat’ında Mısır’ın başkenti Kahire’de yapmıştı. Birleşmiş Milletler’den sonra dünyanın en büyük ikinci örgütü olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını dün yapılan Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’yla Türkiye’ye geçti. İİT Zirvesi’ne ev sahipliğinden ötürü, gelecek 2 yıl boyunca zirve başkanlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçecek.

"Erdoğan Mısır'a teşekkür etti!" haberi, 14 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erdoğan Mısır'a teşekkür etti! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan Mısır'a teşekkür etti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Gündem Haberleri